Qualcomm: Ez a chip hajtja majd a jövőre érkező csúcsmobilokat

A Snapdragon 855 elképesztő tempóra lesz képes, és a megszokottól eltérő a felépítése több ponton is.

Qualcomm: Ez a chip hajtja majd a jövőre érkező csúcsmobilokat

A Qualcomm háromnapos Snapdragon Tech Summit rendezvényének a második napján a Snapdragon 855 volt a sztár. Ez a mobilplatform rendkívül nagy jelentőséggel bír, ugyanis a korábban látottakból kiindulva jövőre meghatározó szerepet fog kapni a felsőkategóriás okostelefonok körében. Borítékolható, hogy több tucatnyi készülék veheti alapul.

Ahogy a HiSilicon (Huawei), úgy a Qualcomm is megtörte az évek során jól bejáratott kétklaszteres, nyolcmagos felépítést, és három különböző csoportra bontotta a Snapdragon 855 fedélzetén a CPU-t, ami Kryo 485 Gold és Silver magokat alkalmaz. Ezek az információink szerint hasonló felépítéssel bírnak, mint az ARM által tervezett Cortex-A76 és Cortex-A55 egységek. És itt olyan leosztásról van szó, hogy adott egy kiemelkedően erős egység, három közepes mag és négy energiahatékonyságra kihegyezett megoldás. A csúcsra járatott, magányos Kryo 485 Gold akár 2,84 GHz-ig is skálázódhat majd, az alatta található Kryo 485 Gold trió 2,42 GHz elérésére lesz képes, a Kryo 485 Silver kvartett pedig legfeljebb 1,82 GHz-en fog munkálkodni. A Qualcomm 45 százalékos gyorsulásról beszél a Snapdragon 855 esetében a Snapdragon 845-höz képest, az pedig csak később fog kiderülni, hogy a Kirin 980-nal szemben mit fog mutatni, de az órajelek alapján ítélve lenyomhatja a riválisát. A memóriavezérlő maradt négyszer 16 bites, és változatlanul LPDDR4x modulokkal lehet számolni, viszont már támogatott a 2133 MHz-es egységek bevetése is, így 34,1 GB/s-os sávszélesség érhető el, ami közel 17%-os előrelépés a korábbi 29,9 GB/s után.

A Snapdragon 855 az Adreno 640 grafikus feldolgozóval a fedélzetén futott be. A Snapdragon Tech Summiton a Qualcomm hosszan beszélt arról, hogy a mobilos játékok felfelé ívelő pályán vannak, és a mobilgaming nagyon komoly jövő előtt áll. Éppen ezért a cég nagy hangsúlyt fektet arra, hogy megfelelően képes legyen kiszolgálni a növekvő igényeket. A Snapdragon 845-höz viszonyítva a Snapdragon 855 a grafikus feladatok során 20 százalékkal nagyobb teljesítményt nyújthat majd. És bár ez nem tűnik soknak, azt mindenképpen hozzá kell tenni, hogy az IGP igazából eddig is bőven túl volt méretezve az igényekhez képest, szóval nem kell attól tartani, hogy szűk keresztmetszetet fog jelenteni a jövőben érkező játékok esetében. A Qualcomm külön kitért arra, hogy milyen lehetőségeket biztosít majd a Snapdragon 855 az Adreno 640 révén. A világon elsőként valós HDR játékélményt emleget a vállalat Dolby Vision és HDR10+ formátumokkal, ezen felül elhangzott a fizikai alapú renderelés (Physically Based Rendering), ami lehetőséget fog nyújtani arra, hogy a különböző anyagok eltérő tulajdonsága látható legyen a renderelés után, és lesz 120 FPS-es játéklehetőség is – ez a megszokottnál sokkal simább futást fog nyújtani.

A Hexagon 690 a számozást tekintve csak egy kicsit lép előre, valójában azonban a többszörösére növekedett a tempója a Hexagon 685-höz viszonyítva. Ez az újdonság kapásból megduplázott HVX futószalagokkal érkezik, ezáltal a feldolgozó képessége is a kétszeresére növekedett. De ami ennél is érdekesebb és izgalmasabb, hogy megjelent a dedikált Tensor gyorsító egység MI-hez A Qualcomm elmondása szerint a teljesítménye a triplájára fog nőni az előző generációhoz képest az MI feladatok megoldása esetén, és a kapacitása 7 TOPs körül alakul, amivel lekörözi az Apple A12-t és a Kirin 980-at is. Érdekesség, hogy a Hexagon 690 DSP még egy integrált hang asszisztens MI modult is kapott, ami a digitális asszisztensek (pl. Google Assistant) használatakor fog munkába állni.

Galéria megnyitása

A Qualcomm tervezőgárdája egy új Spectra 380 ISP-vel rukkolt elő a Snapdragon 855 esetében, és kiemelendő itt a világ első gépi látást (CV) segítő ISP-je is, amiről azt lehet tudni, hogy hárommagos, és kiváló hatékonysággal dolgozik majd a „szakterületén”. A Computer Vision ISP negyedannyi energiabefektetés mellett tudja majd megoldani az objektumok felismerést és elkülönítését, mint az AI Engine, és ez jól fog jönni a folyamatos mélységérzékelésnél, a kiterjesztett valóságnál és még a szoftveres képstabilizálásnál is. Az SD855 révén több olyan lehetőség válik majd elérhetővé a kiváló minőségű videózás során, ami eddig inkább csak a fotóknál volt biztosítható. 4K 60 FPS mellett is lesz HDR opció és élő bokeh effektus – fókuszkövetéssel együtt –, ráadásul még a fogyasztása is alacsonyabb lesz videózás közben, mint az elődjének volt. A Spectra 380 ISP lehetőséget nyújt akár 48 megapixeles kamera alkalmazására is, duálkamerás felállásban pedig maximum kettő 22 MPixeles egység rendezhető össze. A fényképek megörökítésekor már támogatást nyert a JPG mellett a HEIF is, ami számos előnnyel jár. Videózásnál minden fontosabb kódolást kezel, van HDR10, HDR10+ és HLG támogatás is, lassított felvételeket pedig 720p-ben 480 FPS esetén bármilyen hosszan tud rögzíteni – szemben a szuperlassított módokkal, melyek csak pillanatokig tartanak ki.

A rendszerchip minden erejét kihasználva, akár arra is képes lesz, hogy 8K felbontású 360 fokos tartalmakat mozgasson tökéletes élmény biztosítása mellett.

A kapcsolati lehetőségek terén az első dolog, amit mindenképpen ki kell emelni, hogy itt a Snapdragon X24 integrált hálózati modem került bevetésre, ami széles támogatottsággal és elképesztőn jó sebességgel szolgál majd, ugyanis hétszeres vivő aggregáció mellett a 2 Gbps-os letöltési tempót is képes lesz elérni – a feltöltéseknél pedig 316 Mbps-mal lehet számolni. Van itt 4x4 MIMO, Dual SIM mellett elérhető Dual VoLTE, és a VoLTE esetén többféle eljárás is támogatott. A Snapdragon 855 mellett lehetőség lesz akár 802.11ax Wi-Fi használatára is, a 802.11a/b/g/n/ac esetén pedig 2x2 MU-MIMO-val, 2,4, 5 és 60 GHz (802.11ay) támogatással lehet számolni. Ezeken felül van Bluetooth 5 modul és az NFC használatának sincs akadálya. A helymeghatározásért felelős egység kiemelkedő pontossággal lesz képes üzemelni, ugyanis minden fontos navigációs rendszert ismer (GPS, GLONASS, Beidou, Galileo, QZSS, SBAS) és Dual frekvenciás opciót is nyújt. És el kell még itt mondani azt, hogy adott az 5G előkészítés, így ha egy gyártó beveti a Snapdragon X50-et az SD855 mellett, akkor a mobilplatform maradéktalanul támogatja majd a mmWave (>24 GHz) és a 6 GHz alatti tartományokat.

Galéria megnyitása

Friss gyorstöltési technológiával nem készült a Qualcomm, maradt a Qualcomm Quick Charge 4+ eljárás. A gyártási eljárásban viszont jókora előrelépés történt. Ahogy arra számítani lehetet, az új csúcs-Snapdragon már 7 nanométeres csíkszélességen készül, és bár az konkrétan nem hangzott el, hogy ki a Qualcomm gyártópartnere, igazából borítékolni lehet, hogy a TSMC-nél készül a lapka. Ez is jelentős mértékben fog hozzájárulni ahhoz, hogy kiváló energiahatékonysággal üzemeljen a rendszerchip minden körülmények között.

Galéria megnyitása

A Qualcomm Snapdragon 855 megjelenésével kapcsolatban egyelőre csak annyi biztos, hogy a következő év első felében esedékes, és egészen biztos, hogy nagyon sok felsőkategóriás okostelefonban és más eszközben fog felbukkanni. A Snapdragon Tech Summit keretében arra is fény derült, hogy a kiemelt partnerek között ott van a Samsung, valamint mások mellett a OnePlus is, de azt nagyon nehéz megjósolni, hogy ki lesz az első, aki erre az alapra építve jelent be, illetve küld kereskedelmi forgalomba készüléket.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap