Prototípus telefonban mértek brutális tempót egy UFS kártyával

A Hisense készülékében köröket vert a microSD-kre a sebességet tekintve egy UFS kártya.

Prototípus telefonban mértek brutális tempót egy UFS kártyával

A jövőben az UFS kártyák válthatják majd ki a megszokott microSD formátumú memóriakártyákat, de egyelőre ezek iránt nincs túl nagy érdeklődés. Bár a korábbi információk szerint az UFS igazán kiváló teljesítményre lehet képes, eddig egyetlen mobil sem jelent meg UFS támogatással. Az IFA ideje alatt azonban a Hisense kiállított egy olyan prototípus készüléket, ami gondoskodott a támogatásról.

A Hisense T91 névre hallgató gépezet egy felsőkategóriás hardvert foglal magában, de nem a legújabb komponensekből építkezett, ezért úgy gondoljuk, hogy már egy ideje fejlesztés alatt állhat. Ebben a demonstrációs céllal épített okostelefonban a Qualcomm előző generációs csúcsterméke, a Snapdragon 845 mobilplatform lapul, de nem ez a főszereplő, hanem az UFS technológiás memóriakártya befogadására szolgáló fiók.

Az átlagos microSD formátumú memóriakártyák napjainkban 80-100 MB/s-os olvasási sebességet nyújtanak, ha pedig az írásról van szó, még ennél is lassabbak, legtöbbször az 50 MB/s-os sávszélességet sem képesek elérni. Mivel a modern csúcskészülékekben már UFS 2.1 vagy akár UFS 3.0 adattárolók találhatóak, amik már az 500 MB/s-os határt is könnyedén lépik át normál használatban, így egy memóriakártya jelentősen le tudja lassítani a felsőkategóriás eszközök működését. Volt is olyan gyártó, aki erre hivatkozva számolta fel a készülékében a bővíthetőség lehetőségét. Viszont az UFS kártya ezen a téren jelentős változást hoz, és ezt a Hisense meg is mutatta a nagyközönség számára Berlinben.

Galéria megnyitása

Az IFA 2019 keretében a Hisense T91-et és a benne elhelyezett UFS kártyát az AndroBench 5 méréseivel demonstrálta a kínai vállalat. És az összehasonlíthatóság érdekében a mobil mellé tett egy olyan készüléket is, amiben egy átlagos microSD memóriakártya dolgozott. A tesztek során hatszor nagyobb olvasási sebességet ért el az UFS kártya, és ugyanilyen mértékű volt a gyorsulás az írás során is. De akadt olyan feladat, amibe 35-ször nagyobb tempót tudott nyújtani az UFS, mint a microSD, ez pedig a véletlenszerű elérés volt, ami szintén lényeges pont a mobiloknál. Érdekesség, hogy a prototípus esetében még a belső tárhelyet is lekörözte az UFS kártya. Az olvasás tekintetében egészen pontosan 510 MB/s jött ki a friss fejlesztésnél, ami pedig az írási eredményt illeti, ez 183 MB/s lett.

Galéria megnyitása

Vannak már olyan microSD memóriakártyák is, amik az SDA előírásainak elvileg megfelelve, applikációk futtatására is alkalmasak. A legszigorúbb A2 jelölés megszerzéséhez elvileg az írásnál 4000 IOPS, az olvasásnál pedig 2000 IOPS teljesítményszintet kellene biztosítani. A tapasztalatok viszont azt mutatják, hogy a mérőprogramokban nem igazán érik el ezt még azok a kártyák sem, amiken szerepel az A2 piktogram. Viszont a Hisense megmérte azt is, hogy ezen a téren mire képes az UFS kártya, és egészen döbbenetes eredmények születtek. Az AndroBench 5 tesztjében 32360 IOPS jött ki az írásnál, az olvasás esetén pedig 5990 IOPS-ról beszélhetünk. (Az ellenfeléül mért microSD 1290/162 IOPS eredménnyel zárt.)

A Hisense szakemberei egy Samsung által fejlesztett, 1 TB-os kapacitású UFS kártyát használtak fel a megmérettetéshez. A Samsung a kezdetektől segíti az UFS kártyák fejlesztését, de a mobilok szintjén a támogatást egyelőre még nem oldotta meg.

Galéria megnyitása

Reményeink szerint szép lassan megjelenhetnek majd az első okostelefonok UFS kártyás bővítési lehetőség támogatással, a fenti eredményeket látva erre mindenképpen lehetne igény. Azonban egyelőre inkább azt a tendenciát lehet megfigyelni, hogy egyre több olyan szerkezet születik, ami már teljesen híján van a memóriakártya-foglalatnak.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap