Problémákat okozott az új firmware a Surface sorozat egyes tagjainál

A felhasználói panaszok alapján indokolatlanul veszi vissza a rendszer a processzor órajelét, mint ha az extrém módon túlmelegedne, de ilyenről szó sincs.

Problémákat okozott az új firmware a Surface sorozat egyes tagjainál

A Microsoft a napokban adott ki új firmware-t a Surface Book 2 és a Surface Pro 6 noteszgépek mellé, amelyet sokan alkalmaztak is rendszerükre, ám a frissítés egy nem várt mellékhatást hozott: csökkentette a processzor órajelét. Az ultravékony noteszgépek esetében a rendszer minden előjel nélkül 400 MHz-re csökkentette a processzor órajelét, majd ez a 400 MHz-es órajel sok esetben érvényben is maradt a továbbiakban, mindegy volt, hogy a felhasználó újraindította-e a rendszert.

Némi vizsgálódás után kiderült, hogy a hibát egy CPU Flag, a BD PROCHOT hibás működése okozza, amelynek elvileg csak akkor kéne aktiválódnia, ha a processzor, illetve a körülötte lévő komponensek kezdenek túlmelegedni, ekkor ugyanis elindul az úgynevezett „throttling” folyamat, vagyis a CPU órajelének és feszültségének csökkentésével próbálja elérni a rendszer, hogy csökkenjen az üzemi hőmérséklet. A probléma csak az, hogy ebben az esetben semmiféle túlmelegedésről nem volt szó, mégis vadul „throttlingolni” kezdett a rendszer többeknél is.

Galéria megnyitásaA BD PROCHOT elég régóta használatban van a piacon, okozott is már különböző problémákat az elmúlt egy évtizedben, a mostani hibával kapcsolatban azonban még egyelőre nem derült ki, pontosan mi lehet a hátterében. Mivel az új firmware megjelenése után szaporodtak meg a felhasználói panaszok, így nagyon erős a gyanú, hogy ez állhat a dolog hátterében.

A Microsoft nemrégiben elismerte, valóban előfordulhatnak hibák, amikor a Surface Book sorozat egyes tagjainál idokolatlanul csökkenti a rendszer a processzor órajelét, a hiba megoldásán azonban már gőzerővel dolgoznak. A javítás egy új firmware formájában érkezhet meg, ám az egyelőre nem világos, hogy erre pontosan mennyit kell majd várni.

Hivatalos javítás egyelőre tehát nem áll rendelkezésre, de harmadik fél által készített szoftver segítségével azért ki lehet kapcsolni a „throttlingot”, ha mindenképpen muszáj – ilyen alkalmazás például a ThrottleStop. Efféle szoftvereket azonban csak saját felelősségre érdemes bevetni, ugyanis az esetleges károkért senki sem vállalja a felelősséget.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap