Portölcsért fotózott az Opportunity

A jelenség felbukkanása jó hír a küldetés folytatása szempontjából, mivel a portölcséreket tápláló szelek rendszeresen „kocsimosásban” részesítik a rovert.

Portölcsért fotózott az Opportunity

Gyönyörű portölcsért fotózott le a napokban az Opportunity a marsi Endeavour-kráter belsejében. A rover jelenleg 12 éves pályafutása legnehezebb terepén halad át, miközben olyan kőzetek nyomait kutatja, amelyeket a víz formált. A golfautó méretű marsjáró tavaly kezdte meg a kráter peremét átszelő Maraton-völgy vizsgálatát. Januárban a rover irányítói egy különösen meredek emelkedő megmászására utasították a járművet, hogy az közelebbről is megvizsgálhasson néhány szmektitet tartalmazó sziklát.

Az agyagásvány azért érdekes a kutatók számára, mert nedves, savmentes körülmények között formálódik, így vizsgálatával fontos új információk derülhetnek ki az egykor talán létezett marsi élővilággal kapcsolatban. A bolygó körül keringő szondák adatai alapján a Maraton-völgy különösen gazdag ebben az ásványban, így a régió felderítése az utóbbi években a küldetés első számú céljává vált. A helyenként 32 fokos dőlésszögű terep megmászása és a szmektites kőzetek elérése sajnos többszöri próbálkozásra sem sikerült a rovernek, amely újra és újra visszacsúszott lejtőn. Az Opportunity karja az utolsó kísérlet során mindössze 8 centiméterre volt a vizsgálni kívánt kövektől, mielőtt a rover újra csúszásnak indult.

A szakértők ezen a ponton feladták a próbálkozást, és úgy döntöttek, hogy egy másik helyen próbálkoznak meg a kőzettípus megközelítésével. A rover jelenleg ezen új célpont felé tart, és kamerája menet közben, a már megtett útra visszanézve kapta lencsevégre a portölcsért. A jelenség látványosságán túl nagyon jó hír a küldetés folytatása szempontjából is, mivel a portölcsérek felbukkanása a tavaszi szelek megindulásának biztos jele, amelyek az elmúlt évek során rengeteget tettek a rover napelemeinek portól való megtisztításáért.

A Mars rendelkezik légkörrel, ez azonban sokkal vékonyabb, mint a földi atmoszféra, így a felszíni légköri nyomás a vörös bolygón mindössze egy százaléka a földinek. Azonban ez is elég ahhoz, hogy a Mars időjárással rendelkezzen, és ha egy vízszintesen haladó légtömeg a talaj egy melegebb része fölött halad át, szélörvények képződhetnek, amelyek a port felkapva és felemelkedve látványos portölcsérekké alakulnak. A portölcsérek a felszíni porréteget eltávolítva felszínre hozzák a mélyebb, sötétebb talajrészeket, így látványos mintákat rajzolnak a marsi felszínre. Az őket tápláló szelek pedig időről időre letakarítják a marsjárókat.

Az Opportunity 2004. január 25-én landolt a Marson, és küldetését eredetileg mindössze három hónaposra tervezték. A marsi szeleknek hála azonban mind ez a marsjáró, mind a Spirit messze túlteljesítette a legmerészebb elvárásokat is. A Spirit ugyan 2010-ben végleg felmondta a szolgálatot, az Opportunity azonban még mindig aktív. A rover az elmúlt több mint 12 év alatt 200 ezernél több képet küldött haza, és április elejéig 42,69 kilométert tett meg a Marson. Az Opportunity-csapat tagjai ezért idén is kitörő örömmel üdvözölték, hogy a színen ismét feltűnt „Oppy legjobb barátja”, egy portölcsér.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward