Porondon a Gionee Elife E8 és a Marathon M5

Az Elife E8 a felsőkategóriát veszi célba szinte minden tekintetben, a Marathon M5 pedig a lehető leghosszabb üzemidő elérésére lett kihegyezve.

Porondon a Gionee Elife E8 és a Marathon M5

A Gionee Pekingben mutatta be a legújabb sikervárományosait, amelyeknek az érkezéséről már korábban beszámolt. Az egyik újdonság az Elife E8, ami részben felsőkategóriás képességeket vonultat fel, a másik pedig a Marathon M5, ami a nevéhez hűen tényleg igazi hosszútávfutó lesz.

Gionee Elife E8

Lássuk először azt, hogy mit kínál az Elife E8. Ez az okostelefon egy AMOLED megjelenítővel lett ellátva, ami tökéletes feketéket és intenzív színvilágot fog kínálni. A panel 6 hüvelykes és Quad HD felbontással dolgozik, szóval 490 PPI-s pixelsűrűséget vonultat fel. A Gionee ennél a készüléknél a fotózásra helyezte a legnagyobb hangsúlyt. A főkamerája egy 24 megapixeles szenzorra (OmniVision OV23850) épül, szoftveres trükkel pedig akár 120 MPixeles fényképek megörökítését is lehetővé teszi (lehetséges, hogy csak panorámáról van szó, nem részletezték a dolgot). Sötétben egy kéttónusú LED-es villanó segíti a munkáját, videózásnál pedig 4K támogatással szolgál. Az Elife E8 kamera alkalmazása 0,8 másodperc alatt indul el, a fókuszálás pedig mindössze 0,08-0,2 másodpercet fog igénybe venni. Ez utóbbi annak köszönhető, hogy fáziskülönbségen alapuló autófókusz rendszere van, hasonlóan a felsőkategóriás fényképezőkhöz. A hattagú lencserendszer rekeszértéke nem derült ki, de azt elmondta a vállalat, hogy zafírüveg védelme alatt áll, így remélhetőleg hosszú ideig nem lesz karcos az optika. Még képstabilizátorral is ellátták, ami 1,5 fokos kitéréseket tud észrevétlenül korrigálni. A videóhívások és az önarcképek felelőse egy 8 megapixeles kamera lesz, amit szintén az OmniVision szállít a Gionee számára.

A hátlapon jól kivehető az ujjlenyomat-olvasó, de erről nem is esett szó a bemutatón.

A motortérben egy MediaTek Helio X10 központi chip fedezhető fel. Ez a lapka ugyan a célnak megfelel, és valóban komoly teljesítmény birtokában van, de azért nem sorolható egyértelműen a csúcslapkák közé. A nyolc 2 GHz-es Cortex-A53 magnak köszönhetően remek sebességre képes, miközben az energiahatékonyságról sem kell teljesen lemondani, de a PowerVR G6200 grafikus egység egyértelműen kevés már abban a ligában, amit ez a telefon szeretne megcélozni. A rendszernek 3 GB-nyi memória áll a rendelkezésére, ami feltehetően minden körülmények között elegendő lesz, csak szélsőséges esetekben fordulhat az elő, hogy RAM hiány miatt belassuljon az Elife E8. Tárkapacitás tekintetében sem lehet rá panasz, alapból 64 GB-tal szolgál, és még a bővítésére is van lehetőség microSD kártya közbeiktatásával. A kapcsolati lehetőségek terén kínál négyes kategóriájú 4G LTE modemet, kétsávos, 802.11 a/b/g/n/ac előírásoknak megfelelő Wi-Fi-t, Bluetooth 4.0 modult és A-GPS vevőt is. Extraként került bele NFC chip, így a mobilos fizetésben is társ lehet. Két SIM befogadására alkalmas, így még szélesebb vevőközönség érdeklődését keltheti fel.

Mivel egy igazán nagy okostelefonról beszélhetünk (164 x 82x 9,6), ami ráadásul a fém felületekben sem szerénykedik, cseppet sem nem meglepő, hogy 204,4 gramm a tömege. Az operációs rendszer szerepét az Android 5.1 Lollipop tölti be, tehát a frissesség tekintetében nem lehet rajta fogást találni. Arról nem esett szó, hogy a felhasználói felület, illetve az program- és a szolgáltatáskínálat tekintetében lehet-e hozzáadott dolgokkal számolni. A burkolat alatt egy 3500 mAh-s akkumulátor fedezhető fel, ami lítium-polimer technológiát használ. Elsőre ez soknak tűnhet, de ne feledjük, hogy itt azért már egy elég nagy kijelzőt kell kiszolgálni a mindennapok során.

Gionee Marathon M5

A Gionee azok számára, akiknek mindennél fontosabb a kiváló üzemidő, a Marathon M5-öt ajánlja. Ez az újdonság dupla akkumulátorral van ellátva, amelyek egyenként 3010 mAh-s teljesítménnyel rendelkeznek, szóval nem kevesebb mint 6020 mAh-ból gazdálkodhat az okostelefon. A szakemberek arra is odafigyeltek, hogy a töltés kellően gyors legyen, a két telep egyszerre fog áramot kapni, ami állítólag egészen rövid töltési ciklust eredményez a bődületes kapacitáshoz képest, ráadásul nem kell kellemtelen melegedéssel sem számolni. No, de nézzük, milyen hardvert kell ellátnia energiával ennek az akkucsomagnak.

A Marathon M5 esetében a vállalat nem számolt még be hiánytalanul a specifikációról, de nagyvonalakban már láthatjuk, hogy mire is lehet számítani. Az előlapot egy 5,5 hüvelykes megjelenítő uralja, ami 1280 x 720 képpontos felbontással és AMOLED technológiával dolgozik. Kamerák tekintetében egy 5 és egy 13 megapixeles egységet tartogat az M5, ami mostanában eléggé felkapott felállásnak számít.

A készülék lelke egy négymagos lapka, ami 1,3 GHz-es órajelen dolgozik. Feltételezhetően egy MediaTek termékről beszélhetünk, de ezt nem hozta nyilvánosságra a Gionee (azért remélhetőleg A53-as kvartettről beszélhetünk). A rendszermemórián nem spórolt a cég, 2 GB-tal vértezték fel a készüléket. A háttértár alapból 16 GB-os, és ha ez az idő előrehaladtával kevésnek bizonyulna, akkor a bővítés is megoldható microSD kártya segítségével. Két SIM kezelésre van felkészítve az okostelefon, a kapcsolati lehetőségek tekintetében pedig a 4G LTE hálózati modem meglétét emelte ki a vállalat.

A lehető legjobb üzemidő elérése érdekében a Marathon M5 számos szoftveres trükköt is alkalmaz, úgyhogy a végeredményre tényleg nem lehet panasz. A Gionee elmondása alapján akár úgyis el fog menni négy napig az eszköz, hogy rendesen használják. Mivel 6020 mAh rejtőzik benne, arra lehetne számítani, hogy egy eléggé vaskos masináról van szó, de egyáltalán nem így van. Mindössze 8,5 milliméter vastag a Marathon M5, a szélein pedig 4,75 mm-esre vékonyodik. A tömegén persze már érződhet az izmos telep jelenléte, de sajnos nem árulta el a cég, hogy milyen nehéz a telefon.

A Gionee Marathon M5 június 25-én kerül bevetésre, az ára pedig előre láthatólag 370 dollár körül fog alakulni, ami bizony nem éppen szerény összeg. A Gionee Elife E8 pedig nem csak a képességeiben felsőkategóriás, hanem az érte elkérendő összegben is, ugyanis kb. 650 dolláros árcédula társulhat majd hozzá. Ez július közepén kerül a boltokba. Érdekesség, hogy már biztosak lehetünk abban, hogy Magyarországon is kapható lesz, csak éppen Allview X2 Xtreme néven kell majd keresnie az érdeklődőknek előre láthatólag augusztustól.

Galéria megnyitása grid_on

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward