Pokolian gyors GeForce GTX 780 a Gainward-tól

A Phantom "Goes Like Hell" Edition mellett egy szerényebben tuningolt Phantom modellről is lerántották a leplet.

Pokolian gyors GeForce GTX 780 a Gainward-tól

A pokolian gyors, nyolcfázisú tápellátással ellátott GeForce GTX 780-as modell szokás szerint egy karcsúsított GK110-es GPU-ra alapoz, amely 2304 CUDA maggal rendelkezik.

A GPU a megszokott 863 MHz-es alap-, illetve 900 MHz-es GPU Boost órajel helyett ebben az esetben 980 MHz-es alap-, illetve 1033 MHz-es GPU Boost órajelen ketyeg, azaz komoly tuningon esett át. A 3072 MB-nyi GDDR5-ös memóriachipet is kezelésbe vették a vállalat mérnökei, így a referenciának minősülő 6 GHz-es effektív memória órajelet egészen 6,2 GHz-ig tornázták fel. Ennek eredményeként a Gainward újdonsága összességében 19%-kal lett gyorsabb, mint egy átlagos, referencia órajeleken üzemelő GeForce GTX 780-as videokártya.

Persze a hűtést sem bízták a véletlenre, ugyanis a terméket egy Phantom típusú, egyedi fejlesztésű videokártya hűtővel látták el. A három kivehető ventilátorral rendelkező videokártya összesen öt darab hőcsövet alkalmaz, amelyek egyenként 8 milliméteres átmérővel büszkélkednek.

A hőcsövek egy réz talpazaton keresztül veszik át a GPU által termelt hőt, majd a ventilátorok felett húzódó, alumínium lamellákból álló hűtőtömbhöz juttatják, méghozzá a lehető leghamarabb.

A Gainward illetékesei a GeForce GTX 780 Phantom "Goes Like Hell" Edition mellett egy sima GeForce GTX 780 Phantom modellről is lerántották a leplet, amelynél a GPU 902 MHz-es alap-, illetve 952 MHz-es GPU Boost órajelen ketyeg, így a termék nagyjából 5%-kal gyorsabb a tuningmentes GeForce GTX 780-asoknál. További különbség, hogy a "sima" Phantom modellnél a 3 GB-nyi GDDR5-ös fedélzeti memória a referencia példányoknál megszokott 6 GHz-es effektív órajelen ketyeg.

Persze az említett órajeleket a Gainward EXPERTool névre keresztelt segédprogramjával - és egy kis szerencsével - még tovább emelhetjük.

A két új videokártya hamarosan megjelenhet kereskedelmi forgalomban, az azonban egyelőre rejtély, hogy pontosan mennyibe kerülnek majd.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward