Pókember hatodik érzékét biztosítja viselője számára egy új technológia

A SpiderSense névre keresztelt, ultrahang-szenzorokkal telepakolt öltözet révén a felhasználó megérzi, ha túl közel kerül valamilyen objektumhoz. 

Pókember hatodik érzékét biztosítja viselője számára egy új technológia

Az Illinois-i Egyetem kutatói Victor Mateevitsi vezetésével egy olyan ruhába építhető technológián dolgoznak, amely egy egészen új érzékelési módot garantál viselőinek: a SpiderSense névre keresztelt öltözet révén a felhasználó megérzi, ha túl közel kerül valamilyen objektumhoz. A Pókember különleges veszélyérző képességét imitáló öltözet ilyen módon lehetővé teszi, hogy látásában korlátozott viselője is biztonságosan navigáljon az útjába kerülő akadályok között.

Az öltözék apró ultrahang-mikrofonokkal van telepakolva, amelyek az általuk kibocsátott, majd a környezet tárgyairól visszaverődő jelek révén térképezik fel a terepet. Ha egy tárgy vagy személy túl közel kerül, az érintett mikrofonok alatt található piciny robotkarok enyhe nyomást gyakorolnak az adott testfelületre. A fejlesztés jelen szakaszában összesen hét ilyen modult tartalmaz az öltözet, és ezzel csaknem teljes, 360 fokos ultrahangos letapogatásra nyílik lehetőség.

Mateevitsi hallgatói maguk tesztelték a rendszert: az öltözetet felvétele után bekötötték szemüket, majd azt a feladatot kapták, hogy ha úgy érzik, valamilyen irányból valaki közelít feléjük, a rendelkezésükre bocsátott karton dobócsillagokkal „védekezzenek”. A tesztek alapján az önkéntesek esetek 95 százalékában sikeresen detektálták a közeledőt.

Az öltözék tömege nem éri el a másfél kilót, és az ígéretek szerint a rendszer első változata rövid időn belül piacra is kerülhet, igaz, még meglehetősen drágán. A prototípus legyártása 500 dollár körüli összegbe került, a kutatók azonban folyamatosan keresik az olcsóbb és egyszerűbb megoldásokat, és úgy vélik, hogy a jövőben ennél jóval kevesebb pénzből is hasonló minőséget tudnak létrehozni.

A fejlesztés több területen is használható lehet: Mateevitsi szerint kizárólag a karokra, illetve a hátra telepített szenzorok révén nagyban javítani lehetne például a forgalomban közlekedő biciklisek haladásának biztonságosságán, és persze a látássérültek is rengeteget profitálhatnának egy hasonló öltözékből. A kutatócsoport a továbbiakban azt tervezi, hogy további szenzorok telepítése révén növeli a rendszer precizitását.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward