Pofátlan kriptobányász játékot távolított el a Steam

Az indie játék nem csak malware-eket telepített, de még kamu holmikkal is átverte a Steam felhasználóit.

Pofátlan kriptobányász játékot távolított el a Steam

Mióta a Steam kvázi nem alkalmaz cenzúrát, gyakorlatilag bármilyen játék felkerülhet a rendszerbe, mégha csak rövid ideig is. Most éppen egy Abstractism nevű, nagyon primitív indie platformer bukott le azzal, hogy rosszaságokat művel.

A felhasználók hamar észrevették, hogy telepítés után a játék különböző trójai vírusokat helyezel a számítógépen, melyekolyan folyamatneveken futnak, mint például "steam.exe" vagy "steamservice.exe".

Az első tapasztalatok szerint nagyon úgy tűnik, hogy a játék valójában egy kriptobányász szoftvert helyez el a gépen, amit a felhasználó tudta nélkül futtat. Ezt a gyanút látszik megerősíteni az is, hogy a fejlesztők egy hivatalos bejegyzésben arra buzdították a vásárlókat, hogy lehetőleg egész nap hagyják futva a játékot, ez ugyanis nagyban növeli az item dropok esélyét (meg persze a számítógép addig is bányászik).

Galéria megnyitása

Később aztán több hozzáértő felhasználó is azt írta, hogy a játék által előidézett megnövekedett CPU és GPU használat pontosan olyan mintákat mutat, mint amilyet kritpvaluta bányászat közben lehet tapasztalni.

De itt még nem ér véget a játék bűnlajstroma, a készítők az itemekkel is trükköztek. A játékon belül kamu Team Fortress 2-es holmikat lehet találni, ugyanolyan néven, lopott textúrákkal és kinézettel, mint a Valve játékában. Egy ilyen volt például az Australium Rocket Launcher, aminek jelenleg 100 dollár az értéke Steamen, így néhányan meglepődtek, amikor egy értékes cuccot elcserélve egy semmit érő szemetet kaptak.

Szerencsére a Valve ezúttal gyorsan lépett, és eltávolította a játékot a boltból, valamint kitiltotta annak fejlesztőit. Ezen kívül nagyon úgy tűnik, hogy a jövőben egy figyelmeztetést dob majd fel a Steam, ha a felhasználó olyan játékokból származó holmikkal próbál kereskedni, amivel korábban nem is játszott, így megelőzhetőek lesznek a hasonló átverések.

Neked ajánljuk

Kiemelt
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward