Plextor SSD meghajtók TLC NAND Flash alapokon

A Plextor kínálata hamarosan új, TLC NAND Flash alapokon nyugvó SSD meghajtókkal bővül, amelyek először a hamarosan induló CeBIT alkalmával mutatkozhatnak be a nagyközönség előtt.

Plextor SSD meghajtók TLC NAND Flash alapokon

A neves nagyvállalat legújabb SSD termékcsaládja a hírek szerint TLC NAND Flash típusú memóriachipekre alapoz majd. A TLC NAND Flash memóriachipek cellánként három bitnyi információ tárolására képesek, előállítási költségük pedig kedvezőbb, mint MLC alapú társaiké, igaz, cserébe strapabíróságuk is szerényebb - de valamit valamiért. A fejlett gyártástechnológiával készülő NAND Flash memóriachipek közül az MLC típusúak 3000, a TLC típusúak pedig nagyjából 1000 írási/törlési ciklust viselnek el élettartamuk során. Persze hatékony firmware segítségével igen takarékosan lehet bánni az írási/törlési ciklusok számával - ebben a tekintetben a Plextor szoftverfejlesztő mérnökei valószínűleg meg is tesznek minden tőlük telhetőt.

A Plextor a friss meghajtók elkészítéséhez toggle DDR csatolófelületet használó TLC NAND Flash memóriachipeket használ, amelyek a Toshiba műhelyéből érkeznek. Az új SSD meghajtók, amelyek várhatóan az M8S sorozatot erősítik, Marvell 88SS9189-es vezérlőchipet alkalmazhatnak, amelyhez a Plextor saját fejlesztésű, számos egyedi megoldással ellátott szoftvere társul. Az SSD meghajtók egyenletes, maximális teljesítményéről a TrueSpeed technológia gondoskodik, az újdonságok pedig igencsak figyelemreméltó adatátviteli sebességeket kínálnak majd ahhoz képest, hogy TLC alapokon nyugszanak.

A jelenlegi információk szerint a 2,5 colos formátummal érkező M8S SSD meghajtók esetében 540 MB/s-os folyamatos olvasási-, illetve 465 MB/s-os folyamatos írási tempó elérésére is lehetőség lesz - utóbbi értékek valószínűleg csak a nagyobb adattároló kapacitást kínáló modelleknél lesznek elérhetőek. A termékek 4K-s véletlenszerű olvasási feladat alkalmával 80 000, míg 4K-s véletlenszerű írási feladat alkalmával 72 000 I/O műveletet is el tudnak végezni egyetlen másodperc leforgása alatt. A friss SSD meghajtók várhatóan 128 GB-os, 256 GB-os és 512 GB-os változatban érkeznek.

A Plextor újdonságai persze nem az első TLC alapú SSD meghajtók lesznek a piacon, hiszen a Samsung a 840-es SSD sorozat személyében korábban már piacra dobott TLC alapú megoldásokat. Ha ebben a tekintetben nem is, sebesség tekintetében mindenképpen jó eséllyel pályáznak majd az első helyre az M8S sorozat tagjai, hála a TrueSpeed technológiának.

Az újdonságok várhatóan az idei év második felében tűnhetnek fel először az üzletek polcain.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward