Pletykák az AMD NAVI alapú videokártyáiról

A Radeon RX 3080XT még idén elrajtolhat, a Radeon RX 3090XT azonban majd csak jövőre kerülhet forgalomba.

Pletykák az AMD NAVI alapú videokártyáiról

Az AMD NAVI sorozatú videokártyái várhatóan egy hónapon belül bemutatkozhatnak, amennyiben a korábbi pletykákat vesszük alapul. Az újdonságokkal kapcsolatban már keringenek a pletykák is, igaz, ezeket egyelőre érdemes távolságtartóan kezelni. A Tweaktown munkatársai az elmúlt napokban két modell várható tulajdonságairól is említést tettek, a velük kapcsolatos információk pedig „exkluzív forrásoktól” érkeztek.

A várakozások szerint a NAVI sorozat tagjai az RX 3000-es családban kapnak helyet, az elnevezés pedig nem véletlen: így egységes platformot alkotnak majd az újdonságok a harmadik generációs, ugyancsak 3000-es sorozatú RYZEN processzorokkal, amelyek ZEN2 alapokon nyugszanak. Az új videokártyák várhatóan a Computex 2019 után egy héttel megrendezésre kerülő E3 2019 alkalmával mutatkoznak be, azaz már nem kell sokat várni, hogy megtudjuk, milyen paraméterekkel rendelkeznek, hiszen az E3 2019 június 11-én nyitja meg kapuit. Addig azonban érdemes lehet átböngészni az aktuális pletykákat is.

Galéria megnyitása Az E3 2019 alkalmával mindenre fény derül A NAVI család csúcsmodellje várhatóan a Radeon RX 3090XT típusjelzést adja majd, alapját pedig a NAVI 20-as GPU adja. Ez a GPU várhatóan 64 CU tömbbel rendelkezhet és 7 nm-es csíkszélességgel készülhet, fedélzeti memóriából pedig GDDR6-os kerülhet mellé, ami a pletykák szerint akár 16 GB-os kapacitással is rendelkezhet, igaz, ez jelenleg talán egy picit soknak tűnik. Teljesítmény terén arra számítanak a pletykálók, hogy a Radeon VII-hez képest 10%-kal lehet gyorsabb a Radeon RX 3090 XT, ára viszont csak 499 dollár lesz, ami nem hangzik rosszul, ha igaz. Előbbiek alapján az AMD újdonsága a GeForce RTX 2080 méltó ellenfele lehet. Apró üröm az örömben, hogy a várakozások szerint ez a modell majd csak 2020 folyamán jelenik meg, ami az Nvidia szemszögéből nézve viszont nem egy rossz hír… És 2020-ban ráadásul már az Intel új videokártyái is megjelennek majd, azaz elég komoly átrendeződésre lehet számítani a videokártyák szegmensében, már ami az erőviszonyokat illeti.

A friss pletykák szerint egy Radeon RX 3080XT típusjelzéssel ellátott modell is érkezik, ám ez még idén elérhetővé válhat, azaz rajtja jó eséllyel az E3 2019 alkalmával lesz. Itt az alapokat már nem egy NAVI 20-as, hanem egy NAVI 10-es GPU adja, ami természetesen szintén 7 nm-es csíkszélességgel készül, viszont 64 helyett már csak 56 CU tömbbel rendelkezik. Az aktuális értesülések szerint egy-egy CU tömb várhatóan 64 stream egységet tartalmaz, vagyis a Radeon RX 3080XT összesen 3584, míg a Radeon RX 3090XT összesen 4096 aktív stream egységet foghat munkára. A Radeon RX 3080XT várhatóan a GeForce RTX 2070 teljesítményszintjét veszi célba, TDP kerete azonban csak 190 W lesz, ami az RTX 2070 175 W-os TDP keretéhez képest még így is magasabb. Az igazi érdekesség persze nem ez, hanem az, hogy az 599 dolláros GeForce RTX 2070-es modellel ellen egy 330 dolláros videokártyát küld harcba az AMD a Radeon RX 3080XT személyében, ami komoly árháborút indíthat ebben a szegmensben, ha igaz.

A fenti értesüléseket egyelőre érdemes távolságtartóan kezelni. 30-35 nap múlva remélhetőleg minden fontos információról lehull a lepel, így már nem kell sokat várni arra, hogy kiderüljön, jó nyomon járt-e a pletykagyár.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap