Platformmá nőtte ki magát a Facebook Messenger

A Facebook Messengerbe már más alkalmazások is beépülhetnek, a cégek pedig ezen keresztül tarthatják majd a fogyasztókkal a kapcsolatot.

Platformmá nőtte ki magát a Facebook Messenger

A Facebook fejlesztőcsapata folyamatosan dolgozik azon, hogy a Messenger egyre jobbá válhasson, és az F8 fejlesztői konferencián igazán nagy jelentőséggel bíró változtatásokkal álltak elő. Az üzenetküldő szolgáltatásból ezek által egy teljes platform lett.

A Facebook Messenger mostantól egy nyitott API-val rendelkezik, amin keresztül a harmadik féltől származó alkalmazások hozzáférhetnek a felületéhez, és a saját tartalmaikat továbbíthatják rajta. Lényegében beépülhetnek a különböző képességeik révén a Messengerbe. A Facebook pontosan tudja, hogy addig kell ütni a vasat, amíg meleg, és éppen ezért úgy indította el az új funkciót, hogy máris szép számmal akadnak olyan appok, amik a Messengeren keresztül tudnak majd üzenni. A vállalat által publikált listán közel 50 név szerepel, ezek javarészt olyan megoldások, amelyek valamilyen kép, animáció, illetve videó- vagy hangfelvétel készítésére és küldésére biztosítanak lehetőséget. De persze akadnak komolyabb szerepvállalók is, ilyen példának okáért az ESPN vagy a The Weather Channel, amivel előreláthatólag pillanatok alatt megosztható majd a várható, vagy adott esetben az aktuális időjárás.

Érdekesség, hogy még egy magyar név is feltűnik az említett lajstromon. Nevezetesen a ClipDisről van szó, amely szintén a multimédiás vonalat fogja erősíteni, méghozzá a begépelt szöveges üzeneteket kreatív módon összeollózott videók formájában kelti majd életre. Fontos kiemelni, hogy minden ilyen „üzenet” megtekinthető lesz a Messengerben anélkül, hogy a másik félnél telepítve lenne az az alkalmazás, amivel a szóban forgó tartalom létre lett hozva. Ugyanakkor a Facebook érhető módon azt szeretné, ha elterjednének, illetve mély gyökeret eresztenének ezek az újdonságok. Éppen ezért minden harmadik féltől származó applikációval alkotott üzenetnél megjelenik majd a sarokban a telepítésre sarkalló gomb, illetve az, hogy milyen programról is van szó pontosan. Ez el fog tűnni, ha már fel van installálva az érintett alkalmazás, és onnantól a válaszlehetőség szerepel telepítőgomb helyén.

A Facebook másik nagy újítása a Bussinesses on Messenger néven fut. Ez lehetővé teszi majd a különböző vállalakozásoknak, hogy kapcsolódjanak a Messenger apphoz, és a későbbiekben ennek a felületén kommunikáljanak a fogyasztóikkal személyesen. A Facebook valószínűleg azt szeretné, ha hosszútávon az üzenetküldő teljesen begyűrűzne az ügyfélkapcsolat-kezelés területére, és kiváltaná az eddigi kapcsolattartási módokat (vagy éppen integrálná azokat az új API révén). Ezek a Facebook szerint vagy pénzbe kerülnek vagy ugyan ingyenesek (így például az e-mail), de körülményesebb a használatuk egy hosszabb beszélgetésnél, mint a Messengernek. Egy szállítmányozásért felelős vállalatnál így például sokkal rugalmasabban és közvetlenebbül lehet rendezni, ha megváltozott egy rendelés tartalma, vagy valami nem stimmel a végösszeggel – mert hát ilyen problémák azért előfordulnak, és néha nem egyszerű rendezni a sorokat.

Korábban már arról is hallani lehetett, hogy a Facebook pénzküldési lehetőségen is dolgozik az alkalmazáson belül. Nem kizárt, hogy ez is a Business on Messenger részét képezi majd. Ezzel akár ki is lehetne váltani az egyébként néha eléggé körülményes banki átutalásos fizetési lehetőséget egy vásárlás során.

A megújult Facebook Messenger természetesen az androidos és az iOS-t futtató okostelefonokon is elérhető lesz, azt viszont nem tudni, hogy a Windows Phone esetében mire kell számítania a felhasználóknak.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward