Pine Trail platform, immáron hivatalosan is

Az Intel a jövő év januárjában megrendezésre kerülő CES 2010 alkalmával rengeteg új processzort, valamint az új Atom platformot is bemutatja a nagyközönség számára. Ez utóbbi, azaz a Pine Trail Atom platform formális bemutatkozására már ma sor került: a vállalat lerántotta a leplet a platformról, így most már minden lényeges információ elérhető vele kapcsolatban.

Pine Trail platform, immáron hivatalosan is

Az Intel a jövő év januárjában megrendezésre kerülő CES 2010 alkalmával rengeteg új processzort, valamint az új Atom platformot is bemutatja a nagyközönség számára. Ez utóbbi, azaz a Pine Trail Atom platform formális bemutatkozására már ma sor került: a vállalat lerántotta a leplet róla, így most már minden lényeges információ elérhető.

A Pine Trail elődjével ellentétben már nem három, hanem csak két chipből áll, ami helytakarékos felépítést és költséghatékony gyártást jelent. Az északi híd tulajdonképpen az Atom processzorba került, ezzel magyarázható a harmadik chip hiánya: a központi egységben van a GMA 3150-es integrált videó vezérlő és memória vezérlő is. A Pine Trail platform az NM10-es lapkakészletet használja és nem kevesebb, mint háromféle processzorral debütál. Az első, egyetlen maggal rendelkező egység az Atom N450-es nevet viseli és 512 KB-nyi L2 Cache-sel rendelkezik, ez a termék netbookokban kap helyet. A szintén egymagos Atom D410-es (512 KB L2 Cache) és a kétmagos Atom D510-es (2 x 512 KB L2 Cache) processzorok az olcsó asztali konfigurációkban, azaz a nettopokban fognak feltűnni. Mindhárom processzor 45 nm-es csíkszélességgel készül és mindhárman 1,66 GHz-es órajelen üzemelnek. Fogyasztás tekintetében igen kedvezően alakul a kép: az NM10-es lapkakészlettel karöltve az N450 7W-os, a D410 12W-os, míg a D510 15W-os TDP-t tud felmutatni. Az Intel szerint a Pine Trail alapú netbook platform 20%-kal jobb fogyasztás mellett üzemel, mint elődje, ami az akkumulátoridőre igen kedvező hatást gyakorol. Az Atom processzor és az NM10 Express, vagy másnéven Tiger Point lapkakészlet között 1 GB/s-os DMI kapcsolat húzódik. A lapkakészlet 8 darab USB 2.0-s portot, SATA portotokat, 10/100-as Ethernet vezérlőt, valamint egy 4 sávos PCI Express vezérlőt kínál, amely négy darab x1-es vagy akár egy darab x4-es bővítőhelyhez is rendelhető, ami külön videokártya alkalmazására ad lehetőséget. A kínálatban természetesen HD audió vezérlő is helyet kap.

A GMA 3150-es sorozatú integrált videó vezérlő a GMA X3100-as megoldással van rokonságban, amely az Intel G31-es lapkakészletében tűnt fel először. A GMA 3150 két darab pixel futóaszalaggal büszkélkedik, 200 MHz-es magórajellel üzemel a netbookokban és 400 MHz-essel a nettopokban, emellett rendelkezik DirectX 9-es és Shader Model 2.0-s támogatással. A GMA 3150 csak a jó öreg MPEG2-esvideók esetében kínál hardveres gyorsítást, a HD videók lejátszásához a gyártó külön videó dekódoló chipet ajánl, amit már elég sok gyártótól, például akár a Broadcomtól is beszerezhetnek a cégek.

Az első Pine Trail alapú netbookok várhatóan 2010 január 4-én jelenhetnek meg, ám az érdeklődőknek nem kell addig várniuk, ha kíváncsiak rá, hogy mire képesek az újdonságok. Az ASUS Eee PC 1005PE modelljéről már több külföldi teszt is készült, ugyanis az ASUS idő előtt leszállította az újdonságot a média képviselőinek.

A tesztek:

- The Tech Report

- HotHardware

- Engadget.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward