Phonebloks - ilyen lesz a moduláris telefon?

Dave Hakkens, holland dizájner meglehetősen érdekes koncepcióval állt elő, amivel mostanra a fél internet találkozhatott - rettentő gyorsan megy híre.

Phonebloks - ilyen lesz a moduláris telefon?

A moduláris okostelefon ötlete magában nem újdonság, ám az elgondolások és a szóban felmerülő ötleteken Dave Hakkens jóval túlment. A meglehetősen radikális ötleteiről ismert dizájner papírra is vetette az elképzelését, sőt mi több, egy bemutató videó is készült már az ötlet alapján - ebből kiderül, hogy a különböző elemeket több gyártó szállítaná.

Hakkens elgondolásának alapja lényegében pont ugyanaz, mint minden modulárisan felépíthető mobiltelefon esetében. Az alkatrészeket mindenki magának tudná beszerezni, ezzel pedig egy teljesen testreszabott készüléket kapnánk, ahol nem kell kompromisszumokat kötnünk, hiszen mindent az igényeink szerint tudnánk összeválogatni. Ha fotózni szeretnénk, akkor vásárolhatunk nagyobb kameraegységet, ha gyorsabb processzorra vágyunk, akkor pedig elég lenne csak ezt cserélni, nem kellene miatta az egész masinát kukázni. Ezzel azon túl, hogy megkapnánk a számunkra tökéletes vasat, kevesebb szemetet is generálnánk, tehát a környezetvédelmi szempontból is remek lenne egy ilyen megoldás – hangoztatja Hakkens. Igen ám, de hiába a holland úriember lelkessége, a koncepció valószínűleg örökre az internet fogságában fog maradni, ugyanis több sebből vérzik.

A felvázolt legókészletnek már az alapjával probléma van. De nézzük előbb, hogyanis épülhetne fel Dave Hakkens szerint egy ilyen szerkezet. Három fő részből áll az alanyunk, és mindennek az alapja a középen elhelyezkedő szabályosan átlyukasztgatott szelet, ami egy bonyolult nyomtatott áramkört rejt. Erre jöhet elölről az előlap, hátulról meg a többi alkotóelem. A kijelző lehet kisebb is, nagyobb is, és ez nem minden, ugyanis QWERTY billentyűzetes megoldás mellett is letehetjük a voksunkat. Ez eddig még szép és lényegében jó, ám most jön a problémásabb pont. A hátoldalra csatlakozó apró alkotóelemeket figyelembe véve ugyanis már közelről sem ilyen egyszerű a helyzet. Itt lényegében tényleg úgy kell legózni, csatlakoztatni a különböző alkatrészeket, és így tovább, hogy végül minden hely ki legyen töltve, de túl se lépjük a keretet. És hogy ebben mi a legnagyobb probléma? Nos, pont az, ami a legóban is. Ahhoz, hogy minden elférjen a kötött méretű helyen, valamiben végül mégis kompromisszumra fogunk kényszerülni. Izmos akkumulátor, nagyfelbontású kamera és rengeteg kapcsolati lehetőség nem fog beleférni a keretbe. Bizonyos napi szükségletekhez át lehet alakítani, de amint komplexebb terveink vannak, azonnal egy meglőtt vadként tekinthetünk rá.

És sajnos még ezzel nincs vége a megkérdőjelezhető elképzeléseknek. A dizájner szerint ugyanis ezzel kevesebb szemetet generálunk, ami szintén sántít. Mi lesz a megunt kamerával, mi a sorsa a félévente újra cserélt processzorok elődjének, hová mennek a külön igény szerint legyártott akkumulátorok? Nyilván akárcsak egy számítógép esetében, olcsóbban túladhatnánk ezeken miután koptattuk őket egy kicsit, de végül ugyanott kötnének ki. Gondoljunk csak bele, hogy az asztali gépek mellett mennyi szemét keletkezik. Hakkens sajnos semmilyen újrahasznosítási programmal nem számolt, illetve nem beszélt ilyenről egyelőre. Noha a holland dizájner volt már, hogy a Kickstarterig is eljutott egy tervével (egy kompakt konnektor elosztóval próbált érvényesülni), de Dave Hakkens mobilos álma a mostani formában nem valószínű, hogy létre fog jönni. Pedig támogatókban nincs hiány, a Thunderclapen ugyanis már feltűnt a próbálkozás és egész sikeres.

A Phonebloksszal viszont biztosan nincs vége a moduláris elképzelésének, inkább ez még csak a kezdet. Azonban lehet, hogy nem kellene ekkorát harapni a tortából kezdésnek.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward