Periféria újdonságok a Trust-tól

A mai teszthez a Trust újdonságaiból szemezgettünk. Megismerkedünk egy multimédiás billentyűzettel, egy kompakt vezeték nélküli egérrel és egy állítható fókuszos webcamerával.

Periféria újdonságok a Trust-tól

1. Trust Thinity Wireless Entertainment Keyboard

A mai teszthez a Trust újdonságaiból szemezgettünk. Megismerkedünk egy HTPC-hez tervezett multimédiás billentyűzettel, egy kompakt vezeték nélküli egérrel és egy állítható fókuszos webcamerával.

Trust Thinity Wireless Entertainment Keyboard

Lássuk először a billentyűzetet. A slim típusú klaviatúra beépített akkumulátorral rendelkezik, a könnyebb feltöltés érdekében pedig kapunk hozzá egy stílusos dokkolót is. A vezeték nélküli periféria 2,4GHz-es kapcsolattal kommunikál, és nemcsak PC-vel, hanem konzolokkal is kompatibilis.

A billentyűzet működtetéséhez nincs szükség szoftvertelepítésre, ennek megfelelően a csomagban nem találtunk telepítő lemezt. A weboldalról mégis letölthetünk hozzá egy alkalmazást, ami a jelentésmódosító billentyűk állapotáról nyújt tájékoztatást szoftveresen (a Windows tálcán). A mellékletben egy kézikönyv, üzembe helyezési útmutató, egy dokkoló egység, USB adapter és néhány matrica található, amiket a billentyűkre ragaszthatunk.

Az apró billentyűzet rendkívül vékony. Lerí róla, hogy a Trust tervezőasztalán minden erejükkel arra törekedtek, hogy a lehető legkevesebb helyet foglalja el az ölünkben. A helytakarékos megoldásért valamivel fizetnünk kell, ez pedig nem más, mint a billentyűk kényelmetlen elrendezése. A periféria blokkjait ugyanis egybeömlesztették. A funkcióbillentyűket, az alfanumerikus blokkot és a kurzorbillentyűket egy közös négyzetbe szorították, emiatt pedig egyes billentyűk szokatlan helyre kerültek. A numerikus blokk lemaradt, helyére egy tapipad került két egérgombbal. A jelentésmódosító billentyűk (NumLock, CapsLock, ScrollLock) nem kaptak visszajelző lámpákat, ahogy említettük, ehhez egy alkalmazást kell letölteni.

Sajnos a billentyűk nagyon közel kerültek egymáshoz, és a méretük is kicsi, ezért megszokást igényelnek. Viszont a rendkívül lapos kialakítás miatt a billentyűk lenyomás közben nagyon rövid utat járnak be, és a hangerővel sincs gond, a Thinity éppen annyi zajt csap, mint a notebook billentyűzetek.

A billentyűzet alján találunk csúszásgátlót is, ám a gumidarabkák csak mérsékelt sikerrel akadályozzák meg az elcsúszást. A kihajtható alátámasztásoknak hála néhány fokban megemelhetjük a perifériát, így kicsit kényelmesebb rajta gépelni, de asztali használatnál jó lenne ha egy kicsit meredekebbre lehetne állítani, vagy járna hozzá csuklótámasz. Szerencsére a Thinity esetében nem ez a fő felhasználási terület, az ölünkbe véve inkább az fog feltűnni, hogy nem széles a billentyűzet, így csak összezárt lábak esetén tudjuk billegés nélkül használni, de valamit valamiért.

A billentyűzeten multimédiás gombok is vannak, saját megvilágítással.

A működtetésükhöz először az Fn gombot kell lenyomni, csak ezután válnak láthatóvá, és a megfelelő piktogram alatti funkcióbillentyűvel aktiválhatjuk ezeket. Megtaláljuk köztük a böngésző indítást, navigálást, alapértelmezett levelezőprogram és médialejátszó indítását, média lejátszó és léptető gombjait, valamint a kedvencek mappa gyorsgombját. A periféria PC-s környezetben a Windows 7, XP és 2000 rendszereket is támogatja. Mi a billentyűzetet előbbieken próbáltuk ki, a periféria pedig mindkettőn hibátlanul működött, a multimédiás gombokat is beleértve.

Lássuk mennyire használható a beépített tapipad. Pontossága közepes, alapvető feladatokat meg lehet vele oldani, így amire kitalálták arra jó, de képet ne ezzel akarjunk szerkeszteni. A touchpad a többérintéses mozdulatokat is felismeri. A két ujjas mozgatás a függőleges scrollozásért felel, illetve a harmadik gombot tudjuk vele helyettesíteni, a háromujjas érintés pedig a jobb gombos helyi menüt hívja elő. Ezeket mindig tökéletesen érzékelte a Thinity.

A tapipad fölött vannak a már említett rendes bal és jobb egérgombok, minőségük jó, nem fordult elő velük dupla kattintás vagy kihagyás, csak talán logikusabb lett volna a tapipad alá helyezni őket. Itt kaptak helyet a szintén kényelmesen használható hangerőszabályzó és némító gombok, valamint a kikapcsoló gomb is. A töltés teljesen lemerült akkunál legfeljebb 7 óráig tart, a billentyűzet pedig 5 perc tétlenség után kapcsol alvó állapotba, ezzel is növelve az akku élettartamát.

A periféria egy nagyon hasznos kiegészítője a dokkoló, ami kevés helyet foglal az asztalon és tölti is a Thinity-t. Ráadásul látványnak sem utolsó.

A 2,4GHz-es vezeték nélküli kapcsolat elméletben legfeljebb 10 méterig garantálja a működést. Az USB-s normál méretű vevőegységben viszonylag nagy antenna lehet, ugyanis 6-7 méterről, többszörösen árnyékolt környezetben is használható volt a billentyűzet. A tapipadnál ilyenkor néha kihagyások is jelentkeztek, de helyzet így sem volt vészes. Annak pedig külön örültünk, hogy három méteres körzeten belül rossz viszonyok közt is hibátlan volt a kapcsolat. Jóllehet a használható tartomány sugara a rálátás javításával sem nőtt, de már ez is szép eredmény.

 

2. Trust Curve Wireless Laser Mouse

A médiabillentyűzet után lássuk a cég lézeres vezeték nélkül egerét.

A készülék doboza szép, a legfőbb tulajdonságok egy pillantásra leolvashatók róla. Az egérhez egy üzembe helyezési útmutatót, két AAA típusú elemet, valamint egy USB adaptert kapunk. A szoftverkörítést itt sem bonyolították túl, mert az nincs hozzá, de az egér Windows 7, Vista és XP rendszereken drivertelepítés nélkül üzembe helyezhető.

A látvány kimondottan szép, a fémhatású borítás nemcsak küllemre, hanem tapintásra is hasonlít az igazi fémre. Az anyagminőség is egészen jó, a műanyagok nem nyekeregnek rajta, kivéve, ha az egér mindkét gombját lenyomjuk rajta, de ez nem egy gyakori eset. A Curve típusnév nem véletlenül utal az egér formájára, hiszen a perifériának félkörívesen tervezett háta van. Ergonómiája jó, a rágcsálónak olyan fogása van, mintha egy gömböt markolnánk meg. A készülék méretei is rendben vannak, se nem kicsi, se nem nagy, ezt nagyjából mindenki használni tudja. Ha már itt tartunk, az egér formája szimmetrikus, ezért balkezeseknek is jó. Az ujjak számára alig van kialakítva hely, ám ennek ellenére sem kényelmetlen fogást találni rajta. A rágcsáló tappancsai nem kifejezetten a csúszós fajtából valók, ezért a könnyebb mozgatás érdekében egy alátétet is érdemes hozzá használni.

Az egér összesen három gombbal rendelkezik, ebből a harmadik a görgő. A jobb gomb szokatlanul hangos, a bal viszont egészen halk, ami szerencse, hiszen ezt használjuk gyakrabban. Egyéb programozható vagy navigációs gombok nincsenek az egéren, még a görgő oldalra scrollozásáról is le kell mondanunk. A görgető kerék viszont szépen betartja a fokozatait és rendkívül halk. A gombok minőségével is elégedettek voltunk, ezek egyszer sem nyomódtak be kétszeresen, illetve kihagyások sem fordultak elő.

A perifériában található lézeres optika felbontását a gyártó nem osztja meg a nagyközönséggel, pedig nem egy borzasztó példánnyal van dolgunk, sőt, az érzékenység egész tűrhető. Az akadályokat nagyon jól veszi, a sima, enyhén érdes és a durvább felületeken is zokszó nélkül működik. Ami a legjobb benne, hogy az egeret fényes felületeken is használjuk, mert a kurzor mozgása ilyenkor is folyamatos marad. A precíz képszerkesztési és (játékok esetében a) célzási feladatoknak már nem örül ennyire, ugyanis a kurzor az egészen finom mozdulatokra már nem reagál. Az optika tehát csak alapvető faladatokhoz elég, arra viszont tényleg megfelel, ezért az egeret egy notebook kiegészítőjeként tudnánk elképzelni. Ebben a szellemben egy tároló rekeszt is kialakítottak a periféria alján, annak érdekében, hogy ne veszítsük el a miniatűr vevőegységet. Az egér alján találunk még egy kikapcsoló gombot is, ami segít megakadályozni az elemek gyors lemerülését.

A készülék 2,4 GHz-es rádiófrekvenciás kapcsolattal kommunikál a vevőegységgel, és ahogy említettük, az USB adapter rendkívül kicsi. Ez a tény is bizonyítja, hogy a rágcsáló jó társa lehet a notebook tulajoknak, mert benne hagyhatjuk a csatlakozóban. A rádiós kapcsolat minőségét természetesen kipróbáltuk a jól megszokott tesztjeinkkel. Ideális esetnek tekintjük azt, amikor az adapterhez USB hosszabbítót használunk, így a rálátás tökéletes, az egér és a vevőegység közt nincs semmilyen zavaró elem. Ebben az esetben az egérkurzor mozgása a számunkra maximálisan elérhető 6 méteres távolságon belül tökéletesen folyékony maradt, és ezen egy válaszfal beiktatása sem rontott. Így nem lehetetlen, hogy az elméleti 8 méteres távolság is elérhető vele. Megnéztük mi a helyzet nehezített körülmények közt, amikor az adapterhez nem használunk hosszabbítót, csak a gépház elejébe dugjuk azt. Ilyenkor az egér kapcsolata 3 méteres körzetben maradt folyamatos. Kíváncsiak voltunk, hogy mennyire romlik le a kapcsolat többszörösen hátrányos helyzetben, amikor az adaptert a gépház hátuljába dugjuk, tehát maga a számítógép és a monitor is akadályozza a folyamatos kapcsolatot. Ebben az esetben 1,5 méteres távolságon belül maradt tökéletes a kapcsolat, ezen kívül már szaggatott kurzormozgással és kisebb kihagyásokkal is számolnunk kellett, de a másfél méter a legtöbb esetben elég. A késés jó rálátás esetén alig vehető észre, ezért a rágcsálónak ilyen szempontból sincs hátránya a vezetékes egerekkel szemben. Összefoglalva, a rádiós kapcsolat viszonylag jól viseli a zavarokat és nehezített körülmények közt is megvan az a távolság, ami a normális használathoz kell.

 

3. Trust Cuby Webcam Pro - Titanium

Végül ismerkedjünk meg a Trust 1,3 Mpixeles webkamerájával, mely beépített mikrofonnal és állítható fókusszal is rendelkezik. Lássuk hát, mit rejt a doboz!

A dobozban csupán egy kézikönyvvel és használati útmutatóval kedveskednek nekünk. Szoftveres melléklet nincs, mert a készülék üzembe helyezéséhez nincs szükség drivertelepítésre.

A webkamera méreteit és formáját tekintve nem egy kirívó jelenség, inkább a szürke eminenciások körébe tartozik. Amit első pillantásra észrevehetünk, hogy az objektív fölött egy fókuszgyűrű található, mellette pedig egy mikrofon, kár, hogy a gyorsgomb már lemaradt róla. A mikrofon mellett viszont helyet kapott egy kék színű lámpa, ami a bekapcsolt állapotra figyelmeztet minket, ez hasznos.

A leírás szerint a webkamera önbeállító állvánnyal rendelkezik, ami két ponton hajlítható meg. Az önállítást nekünk nem sikerült megtapasztalni, ugyanis ezt kézzel kellett megtennünk, ráadásul ez sem volt egyszerű, mert a készülék feje csak nehezen hajlítható meg. Ha nem akarunk a webkamera nehézkes felszerelésével próbálkozni, hanem inkább egy asztalon használnánk, akkor érdemes teljesen kihajtogatni az állványt. Így viszonylag stabilan megmarad a készülék, ellenkező esetben a merev vezeték nagyon könnyen elbillenti a perifériát. Ahogy említettük, a webkamera fejét lehet függőlegesen mozgatni (igaz, a beállítás kicsit nehezen megy), ezért az sem probléma, ha a monitor dőlésszöge nem megfelelő ahhoz, hogy jól látszódjunk a képen, tudunk korrigálni.

Mivel a webkamerához nem jár szoftver, erről magunknak kell gondoskodni. A készülék Windows 7, Vista és XP rendszerekkel kompatibilis, ezek pedig támogatják valamilyen szinten az eszközt, illetve ott vannak még a csevegő programok is. Ha ezeken a minőséget is be lehet állítani, akkor lehetőségünk van az 1280*1024-es képméretet is kiválasztani, ugyanis a webkamerát 1,3 Mpixeles érzékelővel látták el. Most pedig lássuk a próba képeket!

640*480:

Bár a készülékben állítható fókusz van, mégsem sikerült éles képeket készítenünk vele, a tesztképek is erről tanúskodnak. Az érzékelő lapka ugyanis nem valami érzékeny, ezért a hosszú záridő miatt elmosott képek készültek.

1280*1024:

Normál fényviszonyok közt a webkamera képe egész jó, ilyenkor viszonylag éles képeket tudunk készíteni vele. A képzaj még gyenge fénynél is elfogadható, többnyire ilyenkor is emészthető képek készülnek. Lámpafénynél a helyzet sokkal rosszabb, a zaj felerősödik, ahogy a képeken az elmosódás is, bizony láttunk már ennél szebbet. A nagyobb méretű képeken nem igazán vettünk észre különbséget, úgy gondoljuk az optika és az érzékelő lapka minősége legfeljebb a VGA felbontáshoz elég.

A webkamerával készült videofelvételek nem vészesen rosszak, képzaj alig látszik rajtuk, helyette sötét és homályos a kép. Az élességállítás filmkészítés közben nem egy vállalható dolog, hiszen a fókuszt csak kézzel lehet beállítani, kicsit nehézkesen. Érdemes tehát magunkra fókuszálni mielőtt a webcamerát használni kezdjük, csak így tudjuk hasznát venni az élességállításnak. A készülék a megváltozott fényviszonyokhoz egészen gyorsan alkalmazkodik, így nyugodtan mondhatjuk, hogy ez az átmenet még videofelvételek közben sem zavaró. Ami viszont kellemetlen, az a hullámzás, ezzel ugyanis a maximális VGA felbontás esetén is számolnunk kell, bár a jelenség nem vészes.

640*480 videó – normál fénynél

640*480 videó – gyenge fénynél

640*480 videó – lámpafénynél

Mivel a webcamerát egy mikrofonnal is felszerelték, ezzel is készítettünk próbafelvételeket. A hangminőség meglepően jó, bár csodát ne várjunk tőle, a beszédhangokhoz viszont mindenképpen jó lesz.

hangminta1 – eredeti

hangminta1 – Trust mikrofonnal

hangminta2 – eredeti

hangminta2 – Trust mikrofonnal

 

4. Értékelés

Trust Thinity Wireless Entertainment Keyboard

Tetszett, hogy a billentyűzet valóban kis helyet foglal el, továbbá nagyon könnyű, nagyon vékony, a billentyűk pedig a szokásosnál is laposabbak. Használni viszont éppen a kis méret miatt nehézkes, a gombokat nem vészesen, de összezsúfolták, és a billentyűk közt sincs megtartva a gyors gépeléshez szükséges távolság. Szerencsére ez az esetek többségében nem lesz szempont a Thinitynél. A periféria előnyei közt említhetjük még a csendes gépelést, a kényelmes dokkolót, amin feltölthetjük, és a viszonylag nagy távolságot, melyben zavarmentesen működik a beviteli eszköz. A multimédia gombok megvilágítása egy dicséretes ötlet, ezt jó lett volna kiterjeszteni a többi gombra is, így a vezeték nélkül billentyűzetek közt jelentős előnyre tehetett volna szert. A beépített tapipad csak egy közepesen sikerült megoldás, hétköznapi feladatokra még elég, de kicsit fura a gombjainak az elhelyezése. Összefoglalva a Trust média PC-hez szánt billentyűzetével nincs komolyabb baj, mert amire szánták, ott elfogadhatóan teljesít, az ára viszont elég borsos lett (kb. 14 ezer Ft).

Webshop

Hivatalos honlap

Trust Curve Wireless Laser Mouse

A stílusos periféria azoknak ajánlott, akik notebook mellé szeretnének egy viszonylag kisméretű, ám kényelmes egeret. A készülék minőségével nincs gond, megfelelően van összerakva, ami pedig ennél is fontosabb, hogy a gombok és a görgető kerék sem hibázik. A lézeres optika nagyon jól veszi az akadályokat, még a legdurvább felületek és a tükröződő felszín sem okoznak neki gondot. A vezeték nélküli kapcsolat átlagon felüli, mert nagyon jól tűri az árnyékolást is, de természetesen ennek is megvannak a korlátai. Szerencsére az olyan extrák sem maradtak le, mint a miniatűr vevőegységnek kialakított tároló rekesz és kikapcsoló gomb. Az egér ára sem vészes, ez jelenleg 6 ezer Ft, ezért a Trust Curve Wireless Laser Mouse mindenképpen egy olyan alternatíva, amivel számolni kell.

Webshop

Hivatalos honlap

Trust Cuby Webcam Pro - Titanium

A Trust webkamerája sajnos nem lopta be magát a szívünkbe. Az optikán hiába van élességállítási lehetőség, ha a gyenge érzékelő lapka miatt az elkészült képek és videofelvételek mindenképpen homályosak lesznek. A jó minőségű videók érdekében sok fényre van szükség, ez pedig azt jelenti, hogy lámpafénynél csak gyenge eredményre számíthatunk. A készülék állványától sem voltunk elragadtatva, hiszen az ígért önbeállító módszer helyett csak egy meglehetősen ügyetlen megoldással szembesültünk. Tetszett viszont, hogy a webkamera fejét függőlegesen állítani lehet, és az hogy a beépített mikrofonnal egészen jó minőségben tudunk hangot rögzíteni. A készülék 6 ezer Ft körüli áron kapható, ez pedig azt jelenti, hogy a Cuby ebben a mezőnyben csak kubikolni fog, hiszen nemrég láthattuk, hogy ennyi pénzért már egészen jó minőséget is kaphatunk (pl. Microsoft LifeCam HD-3000).

Webshop

Hivatalos honlap

A perifériákat a Trust magyarországi képviseletétől kaptuk a teszthez, köszönjük!

 

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward