Pascal GPU + Dual-Link DVI + magas képfrissítési ráta = hiba

A GeForce fórumon több GeForce GTX 1070 és 1080 tulajdonos is arra panaszkodik, hogy 330 MHz feletti pixel órajel esetén nem bootol a Windows.

Pascal GPU + Dual-Link DVI + magas képfrissítési ráta = hiba

Egy különös hibára lettek figyelmesek mindazon GeForce GTX 1070 és 1080 tulajdonosok, akik 80 Hz-nél magasabb képfrissítési rátát alkalmaznak Dual-Link DVI portra kapcsolt 2560*1440-es megjelenítőjüknél: a rendszer egyszerűen nem bootol, csak akkor, ha alacsonyabb képfrissítési rátát állítanak be.

A hibajelenség szerencsére csak a Dual-Link DVI portra csatlakozó monitorokat érinti, de ez sovány vigasz mindazoknak, akiknek szembesülniük kellett vele.

BIOS-on belül – az alacsony felbontás miatt – ekkor sincs baj, de a Windows boot folyamat során az induló képernyő összeomlik, a boot folyamat pedig megáll. Alternatív megoldásként annyit lehet tenni, hogy minden egyes újraindítás és leállítás előtt vissza kell állítani az alapértelmezett értékeket, majd a sikeres boot folyamat végén, immár Windowson belül újra visszaállítható a magasabb képfrissítési ráta, hiszen akkor már nem jelentkezik hiba.

Ugyanezek a monitorok ugyanezekkel a beállításokkal GeForce GTX 970-es és GeForce GTX 980-as videokártyákkal hibátlanul működtek Dual-Link DVI porton keresztül – legalábbis a felhasználók ezt állítják. Mivel legtöbb panaszos esetében egy előző generációs videokártyát váltott a Pascal alapú megoldás, így kiváló az összehasonlítási alap – a monitorok hibája szinte teljesen kizárható.

A fenti jelenség GeForce GTX 1070-es és GeForce GTX 1080-as videokártyáknál egyaránt fennáll. Az Nvidia egyelőre nem reagált a hibára, de az szinte biztos, hogy már vizsgálják. Elég valószínű, hogy szoftveres problémáról van csak szó, mert többen is arról számoltak be, hogy már futó rendszeren könnyedén be lehet állítani a magas képfrissítési rátát, és nem omlik össze a rendszer. Itthon szerencsére keveseket érinthet csak a dolog, mert a hazai piacon kapható 1440p-s 120/144Hz-es monitorok főleg DisplayPort csatlakozókat használnak. Akinek viszont csak DVI bemenete van egy ilyen gyors monitoron, az jobb ha vár a cserével.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward