Ötödik születésnapját ünnepli az App Store

Az Apple alkalmazásboltja a héten akciós appokkal várja a felhasználókat, akik már több mint 50 milliárd alkalommal töltöttek le valamit a piactérről. 

Ötödik születésnapját ünnepli az App Store

Talán nem túlzás kijelenteni, hogy az Apple az iOS-sel alapozta meg jövőjét. Mostanra a vállalat bevételeinek jelentős részét teszik ki a mobilos rendszerhez kapcsolódó dolgok, köztük az alkalmazások. Az App Store kulcsfontosságú volt az Apple sikeréhez, mi sem mutatja ezt jobban, minthogy mostanra az összes konkurens rendszerhez kapcsolódik piactér – legyen szó Windows Phone-ról, Androidról, vagy BlackBerryről.

Az iOS programtára 2008. július 10-én mutatkozott be, egy időben az iPhone 3G-vel. Ekkor még mindössze ötszáz applikáció volt a kínálatban, de néhány nap alatt így is 10 millió alkalommal töltötték le ezeket az App Store rendszeréből. Az évek során a számadatok négyzetes növekedésnek indultak. Öt sikeres év után a fenti számok mosolyt csalhatnak az arcunkra, hiszen idén már az 50 milliárdos letöltési mérföldkövet is átlépték, a teljes választék pedig immáron több mint 900 ezer alkalmazásból áll, és még idén elérhető a milliárdos álomhatár is. És ki tudja, hol van a vége a meredeken felfele ívelő karriernek.

Az App Store óriási bevételekkel bír, és ezeknek a jelentős részéért a játékok felelnek. A toplistákat vizsgálva kiszúrhatjuk, hogy a fizetős programok felhozatalába mindössze egyetlen szolgáltatás appja fért be – a TuneIn internetes rádióé –, az első tízes többi tagja mind játék (Angry Birds és a Season, Doodle Jump, Fruit Ninja, Cut the Rope, stb…). Míg a sorminta éppen a visszájára fordul, ha az ingyenes dolgokat vesszük górcső alá – a PaperToss az egyetlen szórakoztató ingyenes program az élen. Akik az iOS-re szánt programok fejlesztésébe fognak, nagyszámú letöltésre számíthatnak: az átlagos érték egyetlen applikációra levetítve meghaladja az 50 ezres mutatót, a legnépszerűbb példányok pedig 0,99 centes áron kerülnek értékesítésre.

Van tehát mit ünnepelni öt év távlatából, ezt az Apple is így érzi, és a napokban különböző ingyenes alkalmazásokra lehet számítani (természetesen limitált ideig), de más egyéb meglepetéssel is készülhetnek a cupertinóiak a The Verge szaklap információi szerint, erről azonban egyelőre többet nem tudtunk meg. Az ingyenessé tett applikációk listája jelenleg így fest, de a héten még bővülhet a felhozatal (érdemes jól körülnézni, hiszen van, ami eredetileg 20 dollárt kóstál):

Játékok:[list type="unordered"]

[/list]

Programok:[list type="unordered"]

[/list]

Az App Store sokáig egyeduralkodó volt a forgalmát tekintve, de a Google piactere szépen lassan felzárkózott a különböző mérföldkövek teljesítésében. Az Apple jelenleg még piacvezető szerepet tölt be, ám ezt rövidesen elveszíthetik. Mostanában viszont a szülinapi akciókkal biztosan kicsit sikerül megpörgeti a mutatókat, tekintve, hogy milyen appokat zsákolhatunk be térítésmentesen. A többi pedig még a jövő zenéje.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward