A kutatók évek óta igyekeznek ehető mesterséges húst gyártani, azonban lehetséges, hogy célszerűbb lenne először egyszerűbb állati eredetű termékekkel kísérletezni. A Modern Meadow nevű cég ezen a vonalon indult el, és vezetői szerint öt éven belül piacra kerülhetnek mesterségesen létrehozott bőrtermékeik.
A cég augusztusban került a figyelem középpontjába, amikor Peter Thiel, a PayPal egyik alapítója 350 millió dollárt fektetett a Missouri állambeli biotechnológiai cégbe, amelynek alapítói és vezetői között több magyar származású kutató is van. Idehaza talán az a Forgács Gábor a legismertebb közülük, aki a háromdimenziós szervnyomtatás kutatásában ért el áttörő eredményeket Organovo nevű cégével.
Forgács András vezérigazgató elmondása szerint a laboratóriumban készült bőr ugyanazzal a technológiával készül, mint a mesterséges hús, azonban sokkal kevesebb előírásnak kell megfelelnie, és talán a közvélemény által is könnyebben „emészthetőnek” bizonyul a Petri-csészében növesztett csirkecombnál. Az emberek sokkal elfogadóbbak, ha arról van szó, hogy valamilyen módon állatok legyilkolása nélkül juthatnak bőrből készült termékekhez, mintha ugyanezt meg is kéne enniük, mondja Forgács.
Természetesen az sem utolsó szempont, hogy a bőr struktúrája jóval egyszerűbb a húsénál, így könnyebb legyártani. Az Organovo kutatógárdáján alapuló cég a következő két évben a tervek szerint tökéletesíti a bioprinter-technológiát, és néhány bemutató termékkel is előállnak.
De hogyan is készül az in vitro bőr vagy hús? Először is biopsziával beszerzik az ehhez szükséges sejteket az élő haszonállatból vagy azokból az egzotikus vadakból, amelyeket rendszerint bőrükért vadásznak. Ha bőr készül a sejtekből, akkor a végtermék minőségén javító genetikai módosításokat is végezhetnek a sejteken, hústermékek esetében azonban ezt nem tervezik.
Egy bioreaktorban a milliónyi kivont sejtet több milliárd sejtté szaporítják, majd több sejtből álló gömböket képeznek ezekből. A gömbszerű egységeket rétegekbe helyezik, ahol ezek maguktól összeforrnak. Az elkészült produktumot ismét egy bioreaktorba helyezik, ahol az embrionális állapotú szövetek pár hét alatt megérnek.
Az így készült bőr sem elszarusodott felhámréteget, sem pedig szőrt nem tartalmaz, így kikészítése sokkal rövidebb ideig tart és kevesebb toxikus vegyszer kerül felhasználásra.
Forgács elmondása szerint egyelőre még csak a tervezés és kezdeti fejlesztés fázisában vannak, így ha öt éven belül elő is állnak versenyképesnek nevezhető termékekkel, az állattenyésztőknek a következő évtizedben még semmi okuk nincs az aggodalomra. A mesterséges hús fejlesztése egyelőre nagyon kezdetleges fázisban van, és az egész koncepcióval kapcsolatban akadnak kérdőjelek, így jelenleg elég távolinak tűnik az az időszak, amikor a laborban növesztett hús feleslegessé teszi a haszonállatokat.