Összemérték 5G mellett az új iPhone-ok üzemidejét a konkurenciáéval

Azonos körülmények között iPhone-ok rövidebb ideig bírják az androidos versenytársaknál, az 5G-nek komoly ára van ebből a szempontból.

Összemérték 5G mellett az új iPhone-ok üzemidejét a konkurenciáéval

Az Apple nem közölte, hogy mekkora kapacitású akkumulátorokkal szerelte a mobiljait, de néhány információ szerint a vállalat minden modellnél csökkentette a kapacitást. A kisebb akkuk használatával a készülékek vékonyabbak lettek, és az üzemidő a hivatalos adatok szerint maradt nagyjából a korábbi szinten. Az új hardver javult hatékonyságban, ami sokat jelent, viszont bejött az 5G ismeretlen változóként.

Vajon milyen mértékben érinti negatívan az új 5G hálózati támogatás a készülékeknek a futási teljesítményét? És miként szerepelnek az iPhone 12 modellek a Samsung, a Google vagy éppen a OnePlus mobiljaival szemben? Ezeknek a kérdéseknek járt után a Tom's Guide szaklap, és eléggé érdekes eredmények születtek.

Galéria megnyitása

A Tom's Guide böngészés közben mérte le, mit tudnak a mobilok, és az összes tesztelt mobilnak teljesen azonosan 150 nitre állították be a fényerejét. A teszt során egy olyan script futott, ami folyamatosan új honlapot töltött be 30 másodperces intervallumokkal. Az iPhone 12 és az iPhone 12 Pro, valamint az iPhone 11 és az iPhone 11 Pro mellett a tesztben megjelent a teljesen új OnePlus 8T, a szintén friss Google Pixel 5, valamint a Samsung Galaxy S20 és 20+ páros is.

Az iPhone-ok 4G LTE kapcsolat mellett 10-11 órás üzemidőket tudtak produkálni. Az iPhone 12 egy fokkal rövidebb üzemidőt nyújt, mint az iPhone 11, az iPhone 12 Pro viszont többet hozott ki magából, mint az iPhone 11 Pro. Az igazán érdekes az, ami az 5G bekapcsolásakor jön. Nagyjából 20%-kal lesz rövidebb az üzemideje ilyenkor a mobiloknak. Az iPhone 12 10 óra 23 perc helyett már csak 8 óra 24 percet tudott, és az iPhone 12 Pro üzemideje is 9 óra 6 percre olvadt.

Galéria megnyitása

Ezzel szemben az androidos fronton 5G mellett a Galaxy S20, ami a legrosszabbul szerepelt, 9 óra 31 percet ért el, de az SGS20+ már 10 óra 31 percet bírt, szóval annyit, mint az iPhone 12 4G LTE mellett. A Google Pixel 5 esetében 9 óra és 56 perc lett az 5G-s üzemidő a tesztben, a győztes pedig a OnePlus 8T lett, ami 10 órás és 49 perces eredménnyel zárt. Az iPhone 12-höz képest azért eléggé masszív előnyben van a legtöbb hasonló kaliberű androidos mobil, azonban az iPhone 12 Prónak már annyira nem vészes a helyzete.

A Tom’s Guide annak érdekében, hogy kiegyenlítettebb legyen a verseny, azt is megnézte, mit tudnak feltekert képfrissítési rátával az eszközök. Mert bár az iPhone ilyet nem nyújt, de az androidos gépek igen. És azért eléggé érezhető nyomot tud hagyni a 90 és 120 Hz az teljes üzemidőn. A Galaxy S20 120 Hz-en már csak 8 óra 5 percet ért el, amire 50 perccel licitált rá a Galaxy S20+, szóval mindketten az iPhoneok alatt végeztek ilyen formán. A Pixel 5 viszont így is hozott egy 9 óra 29 perces eredményt, és a OnePlus 8T pedig csaknem 10 órán át húzta (9:59).

Galéria megnyitása

A képfrissítési rátás mérések kiválóan rámutatnak arra a problémára, amire már a Samsung és a Xiaomi is nyújt mostanra megoldást. Eddig az eszközöknek a képfrissítése fixen volt állítható, így amikor az ember kiválasztotta, hogy a sima 60 Hz helyett 120 vagy 90 Hz legyen, akkor a teljes üzemidő csökkent, hiszen minden esetben nagyobb volt a panel fogyasztása. Ezt a gondot az adaptív szinkronizáció hárítja el, ami a Samsung Galaxy Note20 és a Xiaomi Mi 10T esetében már bevetésre kész. Ezeknél még hosszabb is lehet az üzemidő, de most kanyarodjunk vissza az eredeti témánkhoz.

Ha az Apple a 120 Hz-es megjelenítést is beveti, az bizony eléggé gyenge üzemidőt eredményezett volna, hiszen jól látszik, hogy nemcsak az 5G, de ez is nagyon komolyan „beleharap” az akkumulátorba. Előzőleg voltak olyan pletykák, hogy az iPhone-ok 120 Hz-es panelt kapnak, de ez végül elmaradt, és talán azért is alakult így, mert ezt nem tudta volna a cég összeegyeztetni a vékonyabb dizájn miatt lefogyasztott akkukkal.

Az Apple valós mérési körülmények között, azonos beállításban, tehát 60 Hz-en, így is minden androidos okostelefontól elmarad üzemidőben. És bizony vannak olyan mobilok, amelyek jóval hosszabb ideig tudnak talpon maradni. Nem vagyunk abban biztosak, hogy az Apple részéről jó döntés volt ismét elmenni a vékonyabb kialakítások irányába, bevállalva ehhez a soványabb telepek használatát.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap