Összefoghatnak a kínai mobilgyártók egy Play Áruház riválisért

Friss értesülések szerint a Huawei, a Xiaomi, az Oppo és a Vivo is része egy titokzatos szerveződésnek.

Összefoghatnak a kínai mobilgyártók egy Play Áruház riválisért

Mint az ismeretes, a Huawei az Egyesült Államok szigorú fellépésének köszönhetően lényegében kénytelen búcsút mondani a Google szolgáltatásainak, így a Play Áruháznak is. A vállalat ezért elkezdte fejleszteni a saját piacterét, az App Galleryt. Most pedig már olyan híreket lehet hallani, hogy sokkal komolyabb dolog alakul a színfalak mögött. A kiemelkedő kínai gyártók akár egy teljesen új, közös platformot is létrehozhatnak a programok számára.

A Reuters számolt be arról, hogy a kínai óriásvállalatok egy olyan teljesen új megoldáson dolgozhatnak, ami végeredményben erős alternatívát jelenthetnek a Google által hosszú évek óta gondozott Play Áruháznak. Az új platform a Global Developer Service Alliance (GDSA) névre hallgathat majd, és a leírás szerint egyetlen helyen gyűjtheti össze rengeteg fejlesztő saját applikációját. Fontos, hogy ez nemzetközi szinten fog működni, szóval nem csak egy Kínán belüli szerveződésről van szó.

Galéria megnyitása

Jelen állás szerint a GDSA olyan fontos iparági szereplőket fog össze, mint a Huawei, a Xiaomi, az Oppo és a Vivo. Ez utóbbi páros kapcsán pedig azt is érdemes megjegyezni, hogy ezek egy tőről fakadnak, a BBK Electronics áll a márkák mögött, és ugyanez a vállalat van a OnePlus és a Realme mögött is, szóval adott esetben ezek is benne lehetnek majd a szövetségben.

Galéria megnyitása

A Reuters állítása szerint az új szolgáltatás először szinte csak Ázsiában fog elérhetővé válni prototípus jelleggel. Kilenc ország lehet ebben érintett első körben. Benne lehet India, Indonézia, Oroszország, Kína, Malajzia, Thaiföld, Vietnam, a Fülöp-szigetek és érdekes módon Spanyolország is. Spanyolországon keresztül indulhat majd el a későbbiekben az európai nyitás, ott jellemzően elképesztően erős a kínai márkák jelenléte, ezért eshetett rá a választás, mint egyetlen európai országra. Legjobb esetben márciusban kelhet életre a platform, de elképzelhető csúszás a tervekben.

Mivel jelenleg még nagyon sok a kérdés a történetben, nem érdemes messzemenő következtetéseket levonni. Amennyiben tényleg egy közös „kínai piactér” alakul, az elképzelhető, hogy azért lesz, mert a többi kínai gyártó is tart attól, hogy az Egyesült Államok bármikor hasonló szankcióval sújthatja őket, mint a Huawei-t. A Huawei elleni döntés tavaly nem volt teljesen előjel nélküli, mégis derült égből villámcsapásként érte az ágazatot. Ebből kiindulva pedig nem lehet eléggé óvatos a többi kínai telekommunikációs óriás sem.

Galéria megnyitása

A pletykákat csak a Xiaomi volt hajlandó kommentálni, a vállalat szóvivője azonban ködösített. Elmondása szerint nem arról van szó, hogy egy teljesen új platformot akarnának kialakítani, ami a Play Áruház konkurenséül szolgálna. A GDSA elvileg csak arra szolgál, hogy a fejlesztők a Xiaomi, az Oppo, és a Vivo kisebb piactereikre szimultán tölthessenek fel programokat.

Kíváncsian várjuk, hogy mi lesz ennek a kezdeményezésnek a vége. Elképzelhető, hogy az Egyesült Államok támadása a Huawei ellen sokkal nagyobb hatású lesz, mint ahogy azt bárki képzelte volna.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap