Országos jelentéseket készített a Google az emberek mozgásáról

A Google Térkép információit felhasználva próbál segíteni a vállalat a kormányoknak, egészségügynek.

Országos jelentéseket készített a Google az emberek mozgásáról

A Google elképesztő mennyiségű információt felhasználva ápolja a Térkép szolgáltatást, és ezt most a jó ügy érdekében is felhasználja. A keresőóriás közösségi mobilitási jelentéseket publikált globálisan a legtöbb országra kiterjedően, hogy ezzel is próbáljon segíteni.

A 131 országra kiterjedő jelentéseket mindenki kedvére böngészheti a vállalat által külön erre a célra fenntartott aloldalán. A dokumentumokat .PDF formátumban lehet letölteni és megtekinteni. A változásokat a Google százalékos formában adta meg, hogy egyáltalán ne lehessen belőle komolyabb következtetéseket levonni, így nem lehet azt sem látni, hogy egy-egy régióról mégis mennyi mintával rendelkezik a vállalat.

Galéria megnyitása

A Google a hazai információkat is közölte. Ebből az látszik, hogy Magyarországon 66 százalékkal csökkent az olyan helyeknek a látogatása, mint az éttermek, kávézók, bevásárló központok, múzeumok, könyvtárak, szórakoztató parkok, mozik. Az élelmiszerüzletek, drogériák, gyógyszertárak forgalma 43 százalékkal zuhant vissza. A buszmegállók, metrók, vonatállomások is eléggé elnéptelenedtek, 53%-kal kevesebb ember látogatja ezeket, mint normál esetben. A munkahelyekre pedig 32 százalékkal kevesebb ember jár, mint egyébként.

Viszont azt is lehet látni a hazai statisztikából, hogy a parkok, közösségi terek forgalma csak átmenetileg zuhant meg a kijárási korlátozások bejelentése hatására, és lassan már olyan szinten van, mintha mi sem történt volna. És ez baj. A Google Térkép szerint bizony a magyarok a kelleténél túl sokat keresik a parkokat, és ez növeli a fertőzésveszélyt. Már csak 7 százalékkal van az átlagos alatt ezeknek a nyílt területeknek a „népességes”. A rendelőintézeteknek pedig 10%-kal megnövekedett a forgalma, ami igazából nem meglepő, vannak olyan országok ahol ennél jóval nagyobb az egészségügyi intézmények körül a mozgolódás.

Galéria megnyitása

Kiemelte a vállalat, hogy természetesen a személyiségi jogokat maximálisan figyelembe véve és kiemelkedő biztonság mellett menedzseli az ilyen jellegű helyadatokat. Normál esetben a Google ezekből az információkból látja például azt, hogy valahol dugó alakult ki, és jelez a felhasználók számára a Térkép felületén. Elmondta a vállalat, hogy az összes helyadat, ami a rendelkezésére áll, anonim, semmilyen módon nem köthető a felhasználókhoz. Pontosabb információt pedig a nagyérdeművel nem áll módjában megosztani a cégnek.

A vállalat abban bízik, hogy ezeknek az adatoknak a publikálásával rá tud mutatni arra, hogy egy-egy adott régióban talán nem megfelelően viselkednek az ember. Például az, hogy hazánkban a közterek, parkok forgalma lassan olyan, mintha mi sem történt volna, az egyértelműen problémákat rejthet. Érdemes lenne tenni ellene.

A Google folyamatosan frissíti majd az adatokat, és annak érdekében, hogy minél pontosabbak legyenek a mutatók, általában 48-72 órányi információ kiértékelésével dolgozik. Szóval a legfrissebb változások nem szerepelnek még ezekben. A hazai jelentés például március 29-ével zárul.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap