Óriási tempóra képes a Gigabyte PCIe 4.0-s SSD kártyája

Az Aorus Gen4 AIC a Computex alkalmával már feltűnt, most azonban hivatalosan is hódító útjára indulhatott.

Óriási tempóra képes a Gigabyte PCIe 4.0-s SSD kártyája

A Gigabyte még május végén, a Computex 2019 idején adott ízelítőt abból, milyen PCI Express 4.0 alapú SSD megoldásokkal készül az idén megjelenő PCI Express 4.0-s platformok rajtjára. Akkoriban a csúcsot az Aorus Gen4 AIC képviselte, ami igazából nem más, mint egy speciális, extra hűtéssel és négy darab M.2-22110-es slottal ellátott bővítőkártya, amelyben igény szerint akár M.2-2280-as SSD kártyák is helyet foglalhatnak. A bővítőkártya az adott PCI Express 4.0 x16-os slotot négy darab x4-es sávra osztva látja el az SSD kártyákat a számukra megfelelő adatátviteli sávszélességgel, a tárhely pedig RAID0 módban működik annak érdekében, hogy a maximális folyamatos olvasási- és írási sebesség a lehető legmagasabb lehessen.

Galéria megnyitása

Az Aorus Gen4 AIC időközben hivatalosan is bemutatkozott, méghozzá egy speciális, négy darab 2 TB-os SSD-t tartalmazó kivitelben, ami így 8 TB-os kapacitást biztosít. Mindegyik Toshiba BiCS4 3D TLC alapú SSD a Phison jól ismert PS5016-E16-os vezérlőjére támaszkodik, hűtésükről azonban nem integrált hűtőborda gondoskodik, hanem a bővítőkártya speciális hűtője. Az SSD kártyák egy hőpadon keresztül kapcsolódnak a tiszta rézből készült, 5,5 milliméteres vastagsággal büszkélkedő hűtőbordához, amely mellé egy 50 milliméteres átmérőjű ventilátort szereltek, így a hűtőteljesítmény bőségesen elegendő. Az egyes kártyák üzemi hőmérsékletét egy-egy szenzor ellenőrzi, így a teljes bővítőkártyán összesen nyolc ilyen érzékelőt találunk. Az Aorus Storage Manager szoftveren keresztül folyamatosan ellenőrizhetjük a hőfokok alakulását, sőt, akár a ventilátor üzemmódját is meg lehet változtatni, hála a három profilnak: Silent, Balanced és Perofmance.

Galéria megnyitása

RAID0 üzemmódban dolgozó tárhely esetében 15 GB/s-os folyamatos maximális olvasási- és írási teljesítmény elérésére van lehetőség, ami sok esetben jöhet jól. A véletlenszerű olvasási- és írási teljesítmény viszont már nem ennyire magas, ezt ugyanis nem növeli a RAID0 üzemmód, így 430 000 IOPS-os maximális olvasási- és 440 000 IOPS-os maximális írási teljesítményre van kilátás.

Az új SSD egyelőre csak az AMD RYZEN 3000-es sorozatú központi egységeivel használható, méghozzá X570-es lapkakészlettel ellátott alaplapok társaságában, ugyanis egyelőre még csak ez a platform kínál PCI Express 4.0-s támogatást. Fontos azonban megjegyezni, hogy a platform esetében csak egyetlen x16-os sávszélességű PCI Express 4.0-s slot áll rendelkezésre, így ha az SSD kártyát használni szeretnénk, a nagyteljesítményű GPU-ról le kell mondanunk, hiszen videokártya ekkor már csak az X570-es PCH által biztosított PCI Express 4.0 x4-es sávszélességű slotban kaphat helyet. Ha viszont a PCH által kezelt PCI Express x16-os slotot választjuk, akkor az SSD teljesítményét visszafogja a PCH és a CPU között húzódó PCI Express 4.0 x4-es kapcsolat. Ezt a megkötést a következő generációs Threadripper platform egészen biztosan feloldja, így igazából az új HEDT platformhoz lehet majd igazán jó választás az új SSD kártya, amennyiben nagyteljesítményű videokártyára is szükség van az adott rendszerben.

Galéria megnyitása

A Gigabte egyelőre nem árulta el, pontosan mikor kerül az üzletek polcaira az újdonság, így jelenleg a várható ajánlott végfelhasználói ár sem ismert. Az viszont már nem titok, hogy az újdonság 3600 TBW strapabírósággal és 5 év jótállással érkezik. A jótállás az említett írásmennyiség eléréséig, illetve 5 évig tart – amelyik feltétel előbb teljesül, akkor ér véget a garancia.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap