Shop menü

ÓRIÁSI INNOVÁCIÓ NINCS, DE FONTOS LÉPÉS ELŐRE AZ IPHONE 15 SZÉRIA, OLCSÓBBAN

5-szörös zoommal jelent meg az iPhone 15 Pro Max, az olcsóbb gépek is kaptak Dynamic Island kijelzőt, és nívósabbak lett a prémium modellek, no, meg persze befutott az USB-C.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Óriási innováció nincs, de fontos lépés előre az iPhone 15 széria, olcsóbban

Az Apple ritkán okoz igazán nagy meglepetést, az iPhone-ok idén is menetrend szerint érkeztek, és a legtöbb fejlesztésre igazából már hetekkel, vagy akár hónapokkal korábban fény derült, hála a szivárgásoknak. Persze azért a vállalat tudott újat is mondani a bemutató alkalmával. Az iPhone 15 Pro és 15 Pro Max között kicsit nagyobb lett a differencia, mint egy évvel korábban volt, az iPhone 15 és 15 Plus viszont a megjelenést tekintve felzárkózott a drágább termékekhez. Lássuk a részleteket.

Az iPhone 15 Pro és Pro Max esetében a képernyő mérete nem változott, 6,1 és 6,7 hüvelykes készülékekről beszélhetünk, és ugyanez a helyzet a 15 és 15 Plus modellekkel is. Az olcsóbb okostelefonoknál volt ebből a szempontból a nagyobb változás, mivel azok megkapták a Dynamic Island kialakítást. De továbbra is vannak olyan dolgok, amikről az alapmodelleknél le kell mondani, így például a mindig bekapcsolt kijelzőt csak a Pro sorozattal biztosítja az Apple.

Galéria megnyitása

Az eszközök Super Retina XDR OLED technológiát használnak 2796 x 1290, illetve 2556 x 1179 képpontos felbontásokkal a képátlótól függően. Az okostelefonok kijelzője képes lesz elérni a 2000 nites csúcsfényt, amit szabad ég alatt szolgáltathatnak a mobilok, beltérben a HDR anyagoknál 1600 nit jelenti majd a plafont, így is próbálnak spórolni az eszközök. A képernyőket minden esetben a Ceramic Shield fogja oltalmazni a fizikai behatásokkal szemben.

Galéria megnyitása

Az újdonságok az iOS 17 operációs rendszerrel kerülnek a boltokba, amit a korábbi készülékek is megkapnak majd egy főverziós frissítéssel. Ezentúl a felhasználók már izgalmas hívó képernyőket hozhatnak létre a kontaktoknak, megjelennek az interaktív widgetek, jön a készenléti mód, amiben hasznos infókat mutathat a mobil, miközben egy MagSafe töltőn pihen. Sokak érdeklődését keltette fel az AirDrop új NameDrop funkciója, és fejlődött a Napló, a billentyűzet, a Safari, a Music és még sok más alkalmazás is.

Galéria megnyitása

Az Apple megtartotta a Face ID rendszert ezúttal is, és maradt a készülékek előlapi kamerája 12 megapixeles. Ahogy az előzőekben, itt is támogatott az automatikus fókuszálás, és a lencserendszer F/1.9-es rekesznyílással rendelkezik. A készülékekkel remek szelfivideókat készíthetnek a tulajdonosok, 4K Ultra HD minőség támogatott. Igazából ezen a téren nem nagyon történt változás az előző generációhoz képest.

Galéria megnyitása

Idén az Apple a kamerákra nagy hangsúlyt fektetett, azon belül is az iPhone 15 Pro Max vitte el a show-t, ami végre már periszkópos képalkotót is kapott. Az iPhone 15 Pro páros 48 MPixeles főkamerája több fény befogadására lesz képes, 2,44 mikronos pixelmérettel dolgozhat a képpontok összevonását követően, és a teljes felületén vannak AF pontok, így remekelhet az élességállítás során. Az optika itt F/1.78-as, és egy továbbfejlesztett stabilizátort húzott elő a kalapból az Apple.

Galéria megnyitása

A szoftveres zoomon sokat dolgozott az Apple, több lépésben lehet jó minőségben közelíteni a felvételeken, de a valódi zoomra persze már dedikált kamerák vannak. Adott egy 3-szoros (77 mm) optikai zoomra képes egység az iPhone 15 Prónál, a 15 Pro Max pedig már 5-szörös (125 mm) zoomot tud a „tetraprizma” dizájn révén. Mindkét mobilnál 12 MPixeles a szenzor, de a 15 Pro Maxnál kicsit nagyobb ez, mert ott 1,12 mikronos a pixelméret, míg a társánál csak 1 mikronnal lehet számolni. A rekesz mérete mindkét mobilnál F/2.8-as. Az ultraszéles látószögű kamerát nem bolygatta az Apple, csak egy jobb türköződésmentes bevonatot kapott.

Galéria megnyitása

Az iPhone 15 és 15 Plus szép fejlődést mutat, miután megkapták a 48 megapixeles főkamerát a Quad pixel szenzorral és az F/1.6-os rekesznyílású optikával. Adott a szenzoreltolásos optikai stabilizátor is a simább videókért, jobb fotókért. Az olcsóbb készülékek egy új 2-szeres telefotós opciót is biztosítanak 12 megapixeles felvételek készítésével, és elvileg egészen jó mélységélességgel, de ez a főkamerával valósul meg. Az ultraszéles látószögű társkamera nem változott, legalábbis erről egyáltalán nem beszélt az Apple.

Galéria megnyitása

Folyamatosan tolja a számításalapú képalkotás szekerét a vállalat, és új algoritmusok révén az iPhone-ok képesek lesznek például 24 MPixeles szuperrészletes fényképeket rögzíteni több rétegnyi felvétel és adat összedolgozását követően. Frissült a mobiloknál a Smart HDR funkció, valamint az éjszakai mód is hatékonyabban teszi majd a dolgát. Az iPhone 15 Próban már dedikált AV1 támogatás is biztosított lesz, és már 4K60 minőség mellett is lehetőség lesz ProRes anyagot rögzíteni. A csúcsmodellek még 3D videót is tudnak felvenni a Vision Próhoz, ezt a főkamerát és az ultraszéles látószöget együtt használva oldják meg a mobilok.

Galéria megnyitása

Új év, új széria, új csúcskategóriás Apple A rendszerchip: befutott az A17 Pro lapka, ami már a TSMC 3 nm-es csíkszélességén készül. Jelentős átalakításon ment keresztül a chip, ezt jelzi előre a Pro név, ami a Bionic jelzőt váltotta fel. 19 milliárd tranzisztort, teljesen új grafikus egységet, 6 magos processzort, és egyéb mikroarchitektúrális módosításokat vonultat fel a lapka.

Galéria megnyitása

A két teljesítményfelelős mag 10%-kal gyorsabb, a négy hatékonyságra kihegyezett egység pedig 3-szoros W/tempó arányt fog nyújtani. Nem feltétlenül a hatalmas gyorsulásokról szól az Apple A17 Pro, de vannak azért olyan dolgok, amikben sokkal jobb lesz, a Neural Engine például elvileg akár kétszer gyorsabb is lehet majd a 16 maggal. A teljes számítási kapacitás elérheti a 35 TOPS értéket. Az új 6 magos GPU 20%-kal lehet gyorsabb, miközben a felépítése megváltozott – van hardveres RT gyorsítás is, és elvileg erősebb minden mobilnál ebből a szempontból.

Galéria megnyitása

Az iPhone 15 és 15 Plus ezzel párhuzamosan megkapta a tavaly zászlóshajókban dolgozó Apple A16 Bionic chipet – a teljesítménnyel egészen biztos, hogy itt sem lesz gond. A háttértár kapacitása a 15 Prónál 128, 256 és 512 GB, illetve akár 1 TB is lehet, míg a Pro Maxnál a 128 GB kiesik, az olcsóbb készülékek esetében pedig 128, 256 vagy 512 GB választható. A rendszermemóriáról a cég a bemutatón nem beszélt, ami megszokott.

Az Apple biztosítja az 5G támogatást a készülékekkel, méghozzá a Sub-6 és a mmWave frekvenciatartományokra egyaránt kiterjedően. Ezen felül van a mobilokban Wi-Fi 6E lehetőség és Bluetooth 5.3 modul is. Továbbá az iPhoneok rendelkeznek NFC chippel és az egzotikusabb UWB opcióval is, ami itt már egy második generációs chippel működik. Adott a mobilokban az eSIM és Dual-SIMáes lehetőséget is nyújtanak, plusz ott van még a műholdas üzenetküldés, amiről túl sokat nem beszélt a cég, megtudhattuk, hogy egyre több országban üzemel, de mi még kimaradunk ebből.

Galéria megnyitása

Az Apple iPhone 15 Pro fekete, fehér, barna és kék kivitelben lesz megvásárolható, míg az iPhone 15-nél zöld, fekete, sárga, kék, rózsaszín változatokkal számolhatnak a vásárlók. Az iPhone 15 Prónál a pletykáknak megfelelően megjelent a Művelet gomb, amivel rengeteg különböző funkciót lehet elérni a felhasználó igényéhez igazítva. A felmenőikhez hasonlóan az újdonságok is kiválóan bírják majd a víz alatt, akár 6 méterig meríthetők és 30 percig biztosan bírják is a nagy nyomást.

Galéria megnyitása

Nagy újítás, hogy a Lightning csatlakozó helyét az USB-C aljzat vette át. Az iPhone 15 esetében ezt csak megemlítette a cég, az iPhone 15 Pro Maxnál pedig kiemelték, hogy van USB 3 támogatás, de a pletykák szintjén elhangzó Thunderboltról nem szólt a fáma. Az üzemidőről csak a szokásos „egész napos” iránymutatást adta a bemutatón. Az okostelefonok tölthetőek majd vezeték nélküli módon is, a MagSafe használatával.

Galéria megnyitása

Ahogy arra számítani lehetett, az iPhone 15 Pro széria már titán keretbe lett foglalva, ami tovább emeli a fényét. A titán révén ezek lettek az eddigi legkönnyebb Pro modellek (221 és 187 g). A mobilok mérete is csökkent, mivel a tervezők sikeresen faragtak a káván, ennek is köszönhető az alacsonyabb tömeg. Kívül titán, belül alumínium a váz. A mobilokban az összes alumínium 75%-a már újrahasznosításból származik, a kobaltról pedig ez már teljes egészében elmondható. Állítólag a javíthatóság szempontjából jobb lett a mobilok felépítése.

Galéria megnyitása

Több hír is volt arról, hogy most aztán jelentős áremelést fog végrehajtani az Apple, ezzel szemben nagy meglepetésre csökkentek az árak ahhoz képest, ami tavaly az iPhone 14 széria bevezetésekor tapasztalható volt. A rendeléseket szeptember 15-től lehet majd leadni, a szállítás pedig szeptember 22-én indul.

Íme, a teljes árlista:

  • Apple iPhone 15 (128 GB) – 400 ezer forint
  • Apple iPhone 15 (256 GB) – 450 ezer forint
  • Apple iPhone 15 (512 GB) – 550 ezer forint
  • Apple iPhone 15 Plus (128 GB) – 450 ezer forint
  • Apple iPhone 15 Plus (256 GB) – 500 ezer forint
  • Apple iPhone 15 Plus (512 GB) – 600 ezer forint
  • Apple iPhone 15 Pro (128 GB) – 500 ezer forint
  • Apple iPhone 15 Pro (256 GB) – 550 ezer forint
  • Apple iPhone 15 Pro (512 GB) – 650 ezer forint
  • Apple iPhone 15 Pro (1 TB) – 750 ezer forint
  • Apple iPhone 15 Pro Max (256 GB) – 600 ezer forint
  • Apple iPhone 15 Pro Max (512 GB) – 700 ezer forint
  • Apple iPhone 15 Pro Max (1 TB) – 800 ezer forint

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére