Óriási genetikai projektbe kezd bele a brit NHS

A következő három év során 75 ezer ember genomját kívánják feltérképezni a daganatos betegségek és egyes ritka genetikai kórképek jobb megértése céljából.

Óriási genetikai projektbe kezd bele a brit NHS

Gigantikus vállalkozásba vág bele a jövő év elején a brit Nemzeti Egészségügyi Szolgálat (NHS): az új 100 000 Genomes Project keretében emberek ezreinek genetikai állományát kívánják feltérképezni a rák és más betegségek kialakulásának alaposabb megértése céljából. Az önkéntesek toborzását februárban kezdik meg.

A résztvevők a projektbe való belépéskor engedélyt adnak arra, hogy saját, név nélkül kezelt genetikai adataikhoz a gyógyszercégek és a kutatók hozzáférést kapjanak. Bár a szakértők szerint a vállalkozás egyes egészségügyi problémák felderítésére is alkalmas lehet, az elsődleges cél nem ez, hanem az emberi genom sokféleségének felmérése, és annak megállapítása, hogy mely változatok milyen betegségekre hajlamosítanak.

A következő három év során a tervek szerint nagyjából 75 ezer ember genomját térképezik fel a kutatók. A kiválasztottak közt lesznek már diagnosztizált rákbetegek, akiknek a daganataikból vett mintákat összevetik egészséges sejtjeik genomjával is. A megvizsgálandók csoportjában akadnak majd ritka genetikai rendellenességekben szenvedők is, akik genomját beteg és egészséges rokonaik génállományával hasonlítják össze, és persze lesznek teljesen egészséges részvevők is.

A szakértők szerint a projekt alapjaiban formálhatja át az orvosi ellátást, mivel a jelenleginél sokkal pontosabbá teheti az egészségi állapottal kapcsolatos előrejelzéseket, így idejében meg lehet kezdeni a megelőző intézkedéseket. A következő évek során összegyűjtött információhalmaz ezen túl a diagnosztikában, és a személyre szabott terápiák területén is óriási változásokat hozhat.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward