Olcsóbban nyújt többet az iPhone 13 széria

Az iPhone 13 és 13 mini, valamint a Pro páros között nagyobb lett a különbség hardveres fronton, és már 1 TB-os mobil is vásárolható.

Olcsóbban nyújt többet az iPhone 13 széria

Az Apple az utóbbi időben mindig hátrányban volt valamelyest az androidos okostelefonokhoz képest a hardveres adottságok tekintetében, ezt kár is lenne vitatni. Az iPhone 13 viszont több olyan hiányosságot is felszámolt, amit a felhasználók korábban kiemeltek az iPhone 12 esetében, ezáltal kiegyensúlyozottabbak lettek az eszközök.

Az Apple idén megtartotta az iPhone 12 formavilágát, csak minimálisan, szinte észrevehetetlen módon finomított azon. Ezzel együtt pedig a különböző eszközök képátlója sem módosult. A sikertelensége ellenére most is van mini modell, a legkisebb iPhone 13 5,4 colos lett, az iPhone 13 és 13 Pro 6,1 colra lett szabva, a legnagyobb eszköz pedig ismét 6,7 hüvelykes képernyőt vonultat fel.

Galéria megnyitása

Az Apple továbbra is a Super Retina XDR OLED-del dolgozik, és a felbontásokat sem módosította, viszont azért van újítás. Az iPhone 13 Pro vonulat végre 120 Hz-es lett, ez növelheti majd a sebességérzetet. A képfrissítés adaptívan fog menni, 10 és 120 Hz között vezérelve tartalomtól függően. És még mielőtt megfeledkeznénk róla: kisebb lett a bemetszés, igaz nem sokkal mindössze 20 százalékkal sikerült összébb nyomni. Ez a képek alapján a komponensek átrendezésének köszönhetően jött össze.

Galéria megnyitása

Az iOS 15 operációs rendszer kerül bevetésre az újdonságokon. Ennek néhány újítása kezdetben még nem fog rendelkezésre állni, de az Apple sok dolgot tervez bevetni a jobb kapcsolattartás, a magasabb biztonság és a jobb élmény érdekében. Érdekes lesz itt a SharePlay közös lejátszás a FaceTime-on belül, és hogy a videohívások már térbeli hanggal fognak menni. Lesznek új Memojik, az üzenetekben pedig könnyebb lesz kezelni a képeket.

Galéria megnyitása

A digitális jólét jegyében újdonság lesz a készülékeken a Focus mód, ami szó szerint arra szolgál majd, hogy segítse az embereket abban, hogy jobban tudjanak koncentrálni a dolgukra. Profilokat használva lehet majd azt szabályozni, hogy mikor milyen értesítések legyenek némítva, mik jelenjenek meg. Az értesítések kezelése minden eddiginél jobban megy majd. Fejlődik a mobilokon a Térkép szftvere és a Safari személyében a böngésző is szintet fog lépni.

Az Apple továbbra is 12 megapixeles kamerákat használ minden fronton, csak a szenzoroknak a mérete az, ami a különbséget jelenti az eltérő képalkotóknál. Az iPhone 13 és 13 mini a hátán kettő kamerát vonultat fel, az iPhone 13 Pro páros pedig már triplakamerás modullal rendelkezik. Az előlapjukon pedig egy-egy 12 MPixeles FaceTime kamera fedezhető fel. Videózni minden esetben 4K Ultra HD minőségben tudnak az okostelefonok.

Mindegyik kamera eltérő az iPhone 13 és 13 mini, valamint az iPhone 13 Pro duók esetében.

A szerényebb újdonságok főkamerája 1,7 mikronos pixelmérettel dolgozik, 47%-kal több fényt tud befogadni, ebben pedig az F/1.6-os rekesznyílású optika is a segítségére van. Az ultra-széles látószögű kamera is új érzékelővel lett ellátva, ami gyorsabb a korábbinál és ezáltal kevesebb lesz a rontott felvétel.

Galéria megnyitása

Az iPhone 13 Pro és Pro Max főkamerája már 1,9 mikronos és a lencserendszer pedig komplexebb és F/1.5-ös rekeszértékkel büszkélkedhet, szóval itt még több fény jut a készülékbe a fotózáshoz. Az ultra-széles látószögű kamera optikája F/1.9-es, automatikus fókuszt is támogat, és itt majdnem kétszer nagyobb a fényérzékenység, mint az előző generáció esetében. A harmadik képalkotó pedig 77 milliméteres gyújtótávolságú (35 mm ekv.), így háromszoros közelítésre képes.

Galéria megnyitása

Lehet már a mobilokkal makrózni, és minden kamera támogatja az éjszakai módot, ami az Apple esetében újdonság számba megy. Biztosított a Smart HDR 4 technológia is. Videózásnál a legmagasabb minőségi opció maradt a 4K Ultra HD 60 FPS. A készülékek szoftveres fronton már biztosítanak Cinematic videózási módot is, amivel izgalmasabb felvételek örökíthetők meg. Utófeldolgozáshoz pedig ott a ProRes formátum.

Galéria megnyitása

Az Apple szokás szerint gyorsabb és hatékonyabb rendszerchipet használ az eddigi megoldásnál. Az iPhone 13 széria tagja egyaránt az Apple A15 lapkát kapták meg, de nem azonos kivitelben, ugyanis a Pro verzióknál az IGP kicsit „táposabb” lett.

Ez alapvetően maradt hatmagos felépítésű, akárcsak az elődje, és továbbra is 5 nm-en készül, de már 15 milliárd tranzisztort foglal magában. Az Apple itt meglépte azt, ami korábban nem volt jellemző, a riválishoz kezdte méregetni a saját megoldását. Az Apple A15 elvileg a legközelebbi ellenfelénél 50%-kal gyorsabb a CPU-t tekintve és 30 vagy 50%-kal a GPU szempontjából – a Pro eszközökben több mag (5 db) lesz aktív az IGP-ben. Vélhetően azért ez lett az összevetés alapja, mert az előző generációhoz képest nem történt túl nagy fejlődés.

Galéria megnyitása

Olyan dolgokat tudhattunk meg az Apple A15 kapcsán a bemutatón, minthogy a gépi tanulás esetén 15,8 TOPs számítási kapacitással képes szolgálni, vagy, hogy teljesen új az ISP egység benne. Kétszer nagyobbra növekedett a rendszer számára biztosított gyorsítótár mérete. A kijelzővezérlőt is leváltotta az Apple fejlesztőgárdája, és a biztonsági modul is jobb lett, valamint a videó kódoló motor is cserélődött.

Galéria megnyitása

Az iPhone 13 mini és iPhone 13 modellek elérhetőek lesznek 128, 256 és még 512 GB-tal is, ami mindenképpen örömteli, de nem ez az igazán érdekes. Az iPhone 13 Pro és Pro Max készülékből már kínálni fog az Apple 1 TB-os variánst is, amire nagyon kevesen számítottak. Erről a korábbi években már volt szó, de sosem valósult meg, most viszont itt van a 128, 256 és 512 GB-os eszközök mellett. Bővíthetőség nincs, de már nem is valószínű, hogy ennek bárki szükségét érezné.

Galéria megnyitása

Piros, arany, fekete, fehér, rózsaszín és kék színben lesz megvásárolható az iPhone 13 és 13 mini, az iPhone 13 Pro és Pro Max pedig ezüst, fekete, arany és kék változatokban érhető majd el. A vízállóság a korábbiakhoz hasonlóan megoldott.

Galéria megnyitása

iPhone-oknak olyan hosszú üzemideje még nem volt, mint amilyen a 13-as generáció esetében lesz. Az iPhone 13 mini 1,5 órát húz rá az elődjére, az iPhone 13 esetében pedig ez már eléri a 2,5 órát is. Míg az iPhone 13 Pro 1,5 órás előnyben lesz, az iPhone 13 Pro Max zászlóshajónál pedig ugyancsak 2,5 órás előrelépés történt. Kiemelte az Apple, hogy a belseje át lett tervezve a készülékeknek, hogy az új kamerák és telepek elférjenek.

Galéria megnyitása

Az iPhone 13 mini a legolcsóbb tagja az újdonságoknak, ezt 295 ezer forintért cserébe lehet itthon megvásárolni 128 GB hellyel, míg a jóval nagyobb iPhone 13 335 ezer forintos ajánlott fogyasztói áron került bemutatásra. Az iPhone 13 Pro pedig 425 ezerről indít, és a Max utótaggal fémjelzett változata pedig 465 ezer forintot kóstál majd. Zárásképpen megjegyezendő, hogy olcsóbbak lettek a termékek, miközben többet nyújtanak.

Galéria megnyitása

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap