Olcsóbb mobilok jöhetnek kijelzőbe épített ujjlenyomat-olvasóval

Hamarosan még elterjedtebbé válhat a megjelenítővel ötvözött ujjlenyomat-olvasó egy friss fejlesztésnek köszönhetően.

Olcsóbb mobilok jöhetnek kijelzőbe épített ujjlenyomat-olvasóval

Tavaly kerültek a boltokba az első olyan okostelefonok, amiknek a burkolatán nem lehet látni az ujjlenyomat-olvasót, és nem azért, mert híján vannak ennek, hanem mert a kijelző mögé lett elrejtve a biometrikus azonosításhoz szükséges szenzor. 1,5 év elteltével az olcsóbb mobilokba ez még nem tört utat, de most bemutatkozott egy olyan megoldás, ami ezen változtathat.

A megjelenítő mögé beágyazott ujjlenyomat-olvasók esetében nem egy mezei szenzort kell használni, az ilyen komponens drágább, de nemcsak emiatt van magas felára a technológiának, sőt mi több, igazából nem is ennél a szenzornál lehet érethetően lentebb faragni a költségeken. Azért nem igazán lehet olcsón adni ezt a technológiát, mert kizárólag OLED technológiás megjelenítő mellett működött eddig, az OLED pedig egy bizonyos árszint alatt már nem biztosítható gazdaságosan. Azért kell ilyen panel a rejtett ujjlenyomat-olvasók számára, mert ezt nagyon vékonyra lehet gyártani, és így képes rajta keresztül is érzékelni a biometrikus szenzor. Ahhoz, hogy egy nagyságrenddel olcsóbban lehessen adni a technológiát, és így elérjen a megfizethető mobilok körébe, LCD alapra kellene helyezni. És egy kínai vállalat azt állítja, hogy ezt sikerült megoldania.

Galéria megnyitása

A BOE a napokban arról számolt be, hogy már képes az LCD kijelzővel is megoldani az ujjlenyomat-olvasó használatát. Ha az eljárás valóban jól működik majd, akkor az azt fogja jelenteni, hogy akár 200 dollárnál olcsóbb gépeknél is terjedésnek indulhat ez a technológia. Azt nem lehet tudni, hogy a BOE milyen megoldást talált a dologra, de az szinte biztos, hogy a cég az LCD kijelzőt igazíthatta a szenzorhoz, és nem egy különleges érzékelőt fejlesztett, mert a vállalat fő profilja a panelek tervezése és gyártása. Az LCD esetében több dolog is megnehezíti az ujjlenyomat-olvasó használatát, hiszen itt példának okáért egy külön réteget kell használni a háttérvilágítás biztosításához, míg az OLED-nél ilyen nincs.

Galéria megnyitása

Bár egyre több olyan készülék kerül a boltokba, aminek már OLED technológiás a kijelzője, de a modelleket tekintve 2018-ban még toronymagasan vezetett az LCD. Piaci elemzők adatai alapján tavaly a mobiloknak nagyjából a 85 százaléka még valamilyen LCD-s megjelenítővel került a boltok polcaira. Szóval a BOE lényegesen több szerkezetet érhet el, és ez nagyobb ársávban jelenhet meg. Persze a legolcsóbb, belépő gépezetekben nem érdemes rejtett ujjlenyomat-olvasóra számítani, hiszen azokban legtöbbször egyáltalán nincs is biometrikus érzékelő, de 100 és 200 dollár között már teret nyerhet ez, ha valóban beváltja a hozzá fűzött reményeket.

A BOE friss fejlesztésének a tömegtermelése 2019 végén indul majd be a tervek szerint, szóval 2020 elején bukkanhatnak fel az első olyan okostelefonok, amik LCD panel mellett vonultatnak fel rejtett ujjlenyomat-olvasót. Egyébként mások is dolgoznak ilyen megoldáson, az AU Optronics  például már korábban jelezte, hogy ilyen irányba fejleszt, azt nem lehet tudni, hogy az AUO hogyan áll ezen a fronton.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap