Shop menü

OLCSÓBB ÉS JOBB LETT A SAMSUNG LEGOLCSÓBB 5G-S OKOSTELEFONJA

A CES keretében rukkolt elő a vállalat a Galaxy A13 5G utódjával, az A14 5G-vel, ami úgy lett megfizethetőbb, hogy közben szépen fejlődött.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Olcsóbb és jobb lett a Samsung legolcsóbb 5G-s okostelefonja

A Samsung meglepetést okozott a CES-en a Galaxy A14 5G-vel. Nem azért, mert olyan lenyűgöző képességekkel rendelkezik a mobil, hanem azért, mert olyan kedvező az ára a képességeihez mérten. Egyrészt fejlődött az elődjéhez képest, másrészt jelentősen csökkent az ára. Lássuk is, hogy mit tartogat az újdonság.

A Galaxy A13 5G eleve egy nagy készülék volt, de az A14 5G képes volt tovább nőni. A 6,5 hüvelykes panel helyébe egy 6,6 colos megoldás lépett. LCD-ről beszélhetünk, ami 90 Hz-es működésre képes, ennek köszönhetően még gyorsabb eszköz benyomását fogja kelteni. Ráadásul már nem 720p-s a felbontása, hanem 1080p-s lett.

Galéria megnyitása

A mobil eleve az Android 13 operációs rendszerrel kerül majd a boltokba, és elmondta a Samsung, hogy a frissítésekkel sem lesz majd gond. Legalább két főverziós frissítésben fog részesülni az Android, valamint rajta a One UI felület, és négy éven keresztül kapja majd a biztonsági javításokat a masina.

Kiemelte a Samsung, hogy hatalmas előrelépést hoz az önarcképek minőségében az elődjéhez képest a Galaxy A14 5G. Az 5 megapixeles kamerát egy 13 MPixeles megoldásra cserélték a fejlesztők, ez még a Galaxy A23 5G-hez képes is jobb lesz. Videózni továbbra is 1080p-ben lehet, de jobb lesz a felvételek és a videóhívások minősége.

Galéria megnyitása

A hátlapon három optikát számolhatunk össze, de azért itt senki ne várjon komoly fotós lehetőségeket. A Galaxy A14 5G egy 50 megapixeles elsődleges képalkotót használ kicsi, 1/2,76 hüvelykes szenzorral. Ide az optikai képstabilizátor egyelőre nem szivárgott le, de a pixelek összevonására képes és a PDAF támogatás is megvan. A két társkamera csak 2 megapixeles, az egyik a mélységérzékelésre képes, a másik pedig makrózásra szolgál.

A MediaTek által korábban bejelentett Dimensity 700 rendszerchip teljesít majd szolgálatot az eszközben, ennek köszönhetően igazából a teljesítmény is jó lesz. Legfeljebb néhány komolyabb grafikával rendelkező játék hozhatja majd zavarba a Galaxy A14 5G-t új korában. A RAM 4 GB-os mértet öltött alapesetben, a tárhely pedig 64 gigás kapacitással szolgál majd. A háttértár bővíthető, akár 1 TB-os memóriakártyát is képes lesz kezelni az újdonság.

Az okostelefon kapcsolati képességeinél természetesen az 5G mobil hálózati modem meglétét kell elsődlegesen kiemelni. Ez lesz az idei legolcsóbb Samsung 5G-vel, nem számítunk arra, hogy adott esetben már az A04-ből is kínáljon 5G-s változatot a gyártó. Van még az eszközben 802.11ac szabványnak megfelelő Wi-Fi, Bluetooth 5.2 modul és A-GPS vevő, valamint az NFC chipről sem kell lemondani, így használható lesz a Samsung Wallet.

Galéria megnyitása

Új dizájnt is kapott a Galaxy A14 5G, érdekes módon a hátlapja teljesen sík lett, és a keres sem szimmetrikusan ívelt, hanem nagyobb a lekerekítés az előlap mentén. Csak feketében bukkant fel egyelőre a gépezet, de később más színek is jöhetnek. Az ujjlenyomat-olvasóról a Samsung nem beszélt, de a képek alapján a bekapcsoló gomb rejti a biometrikus érzékelőt.

Egy 5000 milliamperórás kapacitású akkumulátor került az okostelefonba, ennek köszönhetően az üzemidő egészen biztos, hogy jó lesz. Normál használatban elég lesz kétnaponta tölteni a Galaxy A14 5G-t. A töltés viszont nem megy majd túl gyorsan, 15 wattos teljesítmény támogat, szóval azért ezen a ponton még lenne mit csiszolni a konfiguráción.

A Samsung a OnePlus N300 ellen küldi harcba a Galaxy A14 5G-t, és annál még olcsóbb is a mobil, amellett, hogy jobb is a specifikáció alapján. A Galaxy A13 5G az Egyesült Államokban 250 dollárba került tavaly, a Nord N300 pedig 230 dollár, ezek alá most 200 dolláros árcédulával sorol be a Samsung friss készüléke. A dél-koreaiak alaposan feladták a leckét az összes konkurensnek.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére