Olcsó Mini-ITX alaplapot mutatott be a BIOStar

A Braswell platform köré épülő apróság csak 69 dollárba kerül, felszereltségére azonban így sem lehet panasz.

Olcsó Mini-ITX alaplapot mutatott be a BIOStar

A BIOStar költséghatékony újdonsága, az N3150NH egy négymagos Celeron N3150-es SoC egységgel gazdálkodik, amelynek CPU magjai 1,6 GHz-es alap- és 2,08 GHz-es Burst órajelen ketyegnek. A grafikus feladatok elvégzéséről egy 12 EU-val rendelkező Intel HD Graphics sorozatú videóvezérlő gondoskodik, amely 320 MHz-es alap- és 640 MHZ-es Burst órajelet alkalmaz. A sort egy kétcsatornás DDR3L-1600 MHz-es memóriatámogatást kínáló memóriavezérlő zárja, ami maximum 8 GB-nyi rendszermemória kezelésére ad lehetőséget.

Maga az alaplap, azaz az N3150NH modell árához képest meglehetősen strapabírónak tűnik, ugyanis a NYÁK felületét pára elleni védőréteggel látták el, így párás környezetben is stabilan, probléma nélkül működhet a rendszer. Az újdonság ezzel együtt ESD elleni védelmet is kapott, ami az elektrosztatikus kisülés okozta károk ellen véd – száraz levegőjű környezetben egy-egy periféria csatlakoztatásakor gyakran előfordulhat ESD okozta meghibásodás.

A BIOStar új alaplapja passzív hűtést alkalmaz a Celeron N3150-es SoC esetében, a memóriafoglalatokat pedig a CPU foglalat két oldalára pozícionálták, méghozzá So-DIMM slotok formájában. Utóbbiakban maximum 8 GB-nyi DDR3L-1600 MHz-es modul foglalhat helyet, de ha 1066 MHz-es példányokkal is beérjük, akkor már 16 GB-nyi rendszermemóriát is alkalmazhatunk. A Mini-ITX formátumú újdonság egy PCI Express 2.0 x1-es bővítőhellyel érkezik, az adattárolókat pedig két SATA 6 Gbp-os porttal fogadja.

A hátlapi portok között a szokásos PS/2 csatlakozókon kívül egy D-Sub és egy HDMI videó kimenet, valamint két USB 2.0-s és két USB 3.0-s port sorakozik – USB 3.0-s portokból további kettőt, USB 2.0-s portokból pedig további négyet állíthatunk szolgálatba az alaplapi kivezetések jóvoltából.

A fedélzetről a Gigabites Ethernet vezérlő sem hiányzik, ami egy Realtek RTL8111H típusú megoldás, audió vezérlőből pedig egy 5.1 csatornás Realtek ALC662-es példányt kapunk. Extraként még egy COM tüskesor is rendelkezésre áll, így a rendszer soros porttal is felvértezhető.

A BIOStar új alaplapja rövidesen elérhető lesz kereskedelmi forgalomban.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward