Októberre halasztották a Bulldozer CPU-k rajtját?

Úgy tűnik, hogy az AMD Bulldozer architektúrája köré épülő Zambezi asztali processzorai nagyon nem akarnak megjelenni.

Októberre halasztották a Bulldozer CPU-k rajtját?

Úgy tűnik, hogy az AMD Bulldozer architektúrája köré épülő Zambezi asztali processzorai nagyon nem akarnak megjelenni.

Eredetileg a gyártó júniusra időzítette az új központi egységek rajtját, majd később olyan hírek röppentek fel, hogy június helyett csak valamikor július végén, vagy augusztus közepe felé debütálnak a várva várt processzorok. Ezúttal megint rossz hírt kell közölnünk azokkal, akik már szeretnének Bulldozer alapú konfigurációt vásárolni: a legfrissebb értesülések szerint októberben jelennek majd meg az FX sorozatú processzorok, ha a források információi helyesek.

A fentebb olvasható, rendkívül kellemetlen hírek mellett azért némi jó hírrel is szolgálunk, ugyanis kiszivárgott egy táblázat, amely nem kevesebb, mint hétféle FX sorozatú asztali processzorról ad képet. A listában négy darab nyolcmagos, két darab hatmagos és két darab négymagos újdonságot láthatunk.

A GlobalFoundries műhelyében készülő, Socket AM3+-os processzorfoglalatba illeszkedő központi egységek esetében 32 nm-es gyártástechnológiát alkalmaz a gyártó. A processzorok beépített, kétcsatornás DDR3-1866 MHz-es memóriatámogatást kínáló memóriavezérlővel érkeznek és processzormagonként 1 MB-nyi másodszintű gyorsítótárat tartalmaznak. A Turbo Core 2.0-s technológiával felvértezett Zambezi egységek a hírek szerint szorzózár-mentes kivitelben érkeznek, ami rendkívül érdekesen hangzik.

Az FX sorozat zászlóshajójaként szolgáló FX-8150-es modell 3,6 GHz-es alap órajelen üzemel, de a Turbo Core 2.0-s technológia jóvoltából ez az órajel akár 4,2 GHz-ig emelhető, az aktuális terheléstől függően. A 125W-os TDP-vel rendelkező újdonság mögött az FX-8120-as processzort találjuk, amely 3,1 GHz-es órajelen ketyeg, a Turbo Core órajel pedig kereken 4 GHz-es értéket képvisel. Ennél a modellnél különlegesség, hogy készül belőle egy 125W-os és egy 95W-os TDP-vel rendelkező változat is. A nyolcmagosok között a belépő szintet az FX-8100-as példány képviseli a maga 95W-os TDP-jével, 2,8 GHz-es alap órajelével és 3,7 GHz-es maximális Turbo Core órajelével.

A ranglétrán lefelé haladva megtaláljuk a hatmagos FX 6120-as és az FX-6100-as modelleket, amelyek egyformán 95W-os TDP-vel rendelkeznek. Az FX-6120-as processzor esetében egyelőre nem tudni, hogy pontosan milyen órajeleket alkalmaz a gyártó, de az FX-6100-as példányról már kiderült, hogy az 3,3 GHz-es alap- és 3,9 GHz-es Turbo Core órajellel rendelkezik majd.

A négymagos processzorok táborát az FX-4120-as és az FX-4100-as modellek erősítik. Az újdonságok 95W-os TDP-vel érkeznek, de az órajelek csak az FX-4100-as példánynál ismertek, amely 3,6 GHz-es alap- és 3,8 GHz-es Turbo Core órajellel büszkélkedhet.

A friss processzorok közül a nyolcmagosok 8 MB-nyi, a hatmagosok 6 MB-nyi, a négymagosok pedig 4 MB-nyi másodszintű gyorsítótárral gazdálkodhatnak. Az egyelőre nem tudható, hogy az új processzorok pontosan mennyibe fognak kerülni, de ez nem is meglepő, ha azt nézzük, hogy majd csak valamikor októberben találkozhatunk velük először az üzletek polcain.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward