Október előtt nem érkezik AMD NAVI alapú videokártya?

A NAVI architektúra a friss hírek szerint az év negyedik negyedévében mutatkozhat be.

Október előtt nem érkezik AMD NAVI alapú videokártya?

Az AMD legújabb videokártyája, a Radeon VII tegnap indult hódító útjára, igaz, egyelőre még csak referencia modellek kerültek a boltok polcaira, az egyedi dizájnnal rendelkező példányokra sajnos várni kell. Az AMD viszont időközben megnyugtatta az aggódókat, elegendő termék készül majd ahhoz, hogy a piaci igények teljesüljenek, hiszen heti szinten érkeznek az újabb szállítmányok. Erre szükség is lesz, ugyanis a rajt napján egy csomó helyen feltűntek ugyan az új videokártyák, de nagyon hamar elfogytak a raktárkészletek: a legtöbb helyen már csak a „sold out”, azaz „elfogyott” szócska várta a vásárlókat, vagyis tényleg nem érkezett túl nagy szállítmány a termékekből. A vállalat szerint a videokártyák iránti kereslet már az első napon is erősnek bizonyult, így az elkövetkező napok folyamán újra feltöltik a készleteket, az újabb szállítmányok pedig folyamatosan érkeznek majd.

Galéria megnyitása Most a Radeon VII van a figyelem középpontjában Persze sokan vannak, akik nem az aktuális VEGA alapú videokártyára, hanem már egy újabb, NAVI alapú termékre vágynak – számukra is van néhány érdekes információnk. A CowCotland munkatársai nemrégiben arról számoltak be, hogy a NAVI sorozatú videokártyák a korábbi tervekkel ellentétben nem az idei év közepén, a Computex környékén mutatkoznak majd be, ugyanis az AMD hátrébb csúsztatta a rajtot a negyedik negyedévre. Ez azt jelenti, hogy október előtt nem találkozhatunk NAVI alapú termékekkel, aminek minden bizonnyal az lehet az oka, hogy a 7 nm-es csíkszélességgel dolgozó gyártósorok termelőkapacitása nagyon le van kötve, vagyis a NAVI alapú GPU-k számára nincs elég szabad kapacitás. Az említett csíkszélességet egyébként egyre több AMD termék használja, kezdve a második generációs EPYC szerverprocesszorokkal a ZEN2 alapú harmadik generációs RYZEN központi egységeken át egészen a 7 nm-es VEGA GPU-t használó megoldásokig.

Persze az is benne van a pakliban, hogy a vállalat egyszerűen kivár, hogy a 7 nm-es gyártástechnológia kihozatali aránya javuljon, ezért tolja hátrébb a NAVI rajtot. És az sincs kizárva, hogy egyszerűen több időre van szükség a termék befejezéséhez, mint azt korábban gondolták – az AMD hivatalosan természetesen egyik feltevésre sem reagált.

A NAVI sorozat érkező tagjai egyébként nem a fentebb említett Radeon VII, hanem a Polaris 30 alapú Radeon RX 590 utódai lesznek, vagyis nem az abszolút csúcskategóriát veszik célba. A NAVI sorozat tagjai 7 nm-es csíkszélességgel készülhetnek, gyorsabb SIMD egységekkel rendelkezhetnek és magasabb órajeleket használhatnak, mint közvetlen elődeik, fedélzeti memória terén pedig a költséghatékonyságra törekszenek, azaz GDDR6-os memóriát használhatnak majd, nem HBM2-t, mint azt sokan remélték anno.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap