Okosabban frissít majd drivert a Windows 10

Az új módszer segítségével remélhetőleg kevesebbszer fordul elő olyan tömeges probléma, amit eddig főként inkompatibilis driver, illetve már régóta javításra váró hibajelenség okozott.

Okosabban frissít majd drivert a Windows 10

A Microsoft automatikus driver frissítő szolgáltatása elég sok galibát okozott már a Windows 10 felhasználók számára, ugyanis sokszor került homokszem a gépezetbe. Előfordult, hogy a Windows Update szolgáltatáson keresztül nem megfelelő driver került az adott rendszerre, ami különböző problémákhoz vezetett, ám a jelek szerint hamarosan megoldás érkezik a problémára, legalábbis erről számoltak be a Windows Latest munkatársai, akik belsős dokumentumokra alapozzák állításaikat.

Maga a driver frissítő szolgáltatás egyébként átlagfelhasználói szemmel nézve hasznos lehet, hiszen nem mindenki szeretne foglalkozni a driver frissítésével, valamint arra sem mindenki kíváncsi, mit kell tudni az adott kiadással kapcsolatban – egyszerűen csak használni szeretnék rendszerüket, ami mindig a lehető legjobb teljesítmény és a lehető legmagasabb biztonsági szint mellett dolgozhat, extra odafigyelés szükségessége nélkül. Amennyiben a funkció jól működik, az automatikus frissítés sokak számára lehet áldás, ám jelenlegi formájában nem nevezhető tökéletesnek. Pont ez az, amin változtatni szeretne a Microsoft, ugyanis új gyakorlatot vezetnek be a kellemetlenségek elkerülése érdekében.

Jelenleg úgy működik a szolgáltatás, hogy reagál a már felmerült problémákra, vagyis ha néhány felhasználónál egy bizonyos driver problémákat okoz egy bizonyos Windows verzió mellett, akkor a Windows Update letiltja a többi hasonló konfiguráció esetében is az adott driver automatikus terjesztését, így a további problémák megelőzhetőek. Ez viszont nem egy tökéletes módszer, hiszen néhányan mindenképpen pórul járnak, mielőtt beavatkozás történik. Ezt a reaktív rendszert proaktívra cseréli a vállalat, vagyis lépést tesz annak érdekében, hogy a biztosan galibát okozó driverek el sem érjék a különböző konfigurációkat.

Galéria megnyitásaA rendszer működésének persze van egy fontos feltétele: a hibát a driver gyártójának kell előre jelentenie, azaz neki kell kérni, hogy a Windows Update ne terjessze a hibás drivert addig, míg javítás nem érkezik hozzá. Ha kész a javítás, akkor ismét csak a driver gyártójának kell kérnie a terjesztés folytatását. Ennek az előnye annyi, hogy a driver gyártójának nem kell megvárnia a Microsoft hosszadalmas vizsgálatait, így az intézkedésre is sokkal hamarabb sor kerülhet, mint most. Persze ekkor is pórul járnak majd páran, mielőtt fény derül egy-egy driver esetében egy rejtett hibára, ám legalább sokkal kevesebb felhasználót érint majd a dolog, mint mostanság.

Az újítás elsődleges célja, hogy az újítással elkerülhetővé tegye a tömegeknél jelentkező driver összeomlást, kékhalált, illetve az adatvesztéssel és biztonsággal kapcsolatos hibákat egy-egy Windows frissítést követően – legalábbis azoknál a drivereknél, amelyeknél már előre lehet tudni, hogy hibásak, így éppen készül hozzájuk a javítás. Hogy honnan lehet tudni? Lényegében a manuális driver-frissítések eredményeiből, illetve a különböző gyártók frissítési asszisztensei által felajánlott és a felhasználó által telepített driverek alkalmazása során szerzett tapasztalatokból.

Ezzel együtt a driverek terjesztése is megfontoltabb lesz, vagyis a Microsoft a nagy keddi frissítések előtti és utáni napokban nem küld automatikusan friss drivereket az érintett rendszerekre, valamint a nagy Windows 10 funkcióbővítő frissítések megjelenése környékén sem, legalábbis a frissítés megjelenésétől számított két napon belül.

A fenti újítás összességébe segíthet a hibák számának csökkentésében, valamint abban is, hogy egy-egy hibajelenség mekkora felhasználóbázis számára okoz majd problémát.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap