Nvidia: Segíthetsz a koronavírus elleni küzdelemben!

A kezdeményezés keretén belül a gamer vagy egyéb PC kihasználatlan számítási kapacitását használja fel egy projekt arra, hogy a COVID-19 vírussal kapcsolatban új információkhoz segítse a kutatókat különböző számítási feladatok elvégzésével.

Nvidia: Segíthetsz a koronavírus elleni küzdelemben!

Az új koronavírus, amit COVID-19, illetve SARS-CoV-2 néven egyaránt emlegetnek, ma szinte minden országban a hírek középpontjában van, ugyanis a vírus elég agresszíven terjed, így a megbetegedések száma is rohamosan növekszik. Jelenleg egyéni szinten csak annyit tudunk tenni a megelőzés érdekében, hogy betartjuk a hivatalos ajánlásokat: kerüljük a tömeget, csak akkor közlekedünk, ha feltétlenül muszáj, magasabb szintre emeljük a személyes higiéniát (gyakori kézmosás), valamint segítjük a körülöttünk élőket, amennyiben veszélyeztetett csoportba tartoznak (bevásárlás, gyógyszerek kiváltása, stb…).

A vírusra hivatalosan még nincs se oltás, se pedig gyógyszeres kezelés, ám az egyes országok kutatói már javában dolgoznak azon, hogy mindkettő elkészülhessen – ez most a hivatalos álláspont és helyzet.

Galéria megnyitásaA Folding@Home segítségével, ami egy régi kezdeményezés, elsődleges célja pedig az, hogy a felhasználók számítógépeinek szabad erőforrásaira támaszkodva gyógymódokat és gyógyszereket találjon különböző betegségekre (például ALS, Alzheimer, Parkinzon-kór, rák, stb…), most a COVID-19 elleni küzdelemben is segítő jobbot nyújthatunk. a Folding@Home néhány napja szállt be az új koronavírussal kapcsolatos kutatási feladatokba, két nappal később pedig PCMasterRace is beállt a kezdeményezés mögé, aki a Reddit virtuális hasábjain keresztül keresett vállalkozó szellemű felhasználókat.

A napokban az Nvidia is felfigyelt a kezdeményezésre, ők is beálltak a projekt mögé, így most azt kérik az összes játékostól, aki hajlandó beszállni a COVID-19 elleni küzdelembe, töltsék le a Folding@Home alkalmazás, majd állítsák be igényeiknek megfelelően és segítsék éppen kihasználatlan számítási teljesítményükkel a vírus elleni kutatást.

Az aktuális app esetében csak a GPU extra számítási teljesítményét lehet felajánlani a közösség javára, ám a jelek szerint már a CPU-t használó verzió is készül, és elérhetővé is válik, amilyen gyorsan csak lehet. Érdekesség egyébként, hogy tapasztalataink szerint már a most elérhető változat is használja a GPU mellett a CPU-t is, vagyis a napokban ez a fejlesztés is elkészülhetett, hiszen korábban csak GPU alapú számítási módról beszéltek. Az Nvidia ezzel együtt egyébként az Intel és az AMD rajongóit is megszólította: ők is ajánlják fel gépük kihasználatlan számítási teljesítményét a cél érdekében.

Galéria megnyitásaA telepítést követően beállíthatjuk, hogy mikor engedélyezzük a kliens futását, sőt, telepítés közben az Advanced opciót választva még azt is megadhatjuk, hogyan induljon az alkalmazás. A letöltés után a beállítások között semmilyen kórt sem kell külön kiválasztani, ugyanis az ANY beállítás jelenleg az új koronavírus elleni küzdelmet segíti. A szoftverben állítható az is, mennyire terhelje az adott hardvert a számítás, így teljesen testreszabható minden. Még külön felhasználói fiókot sem kötelező létrehozni, névtelenül is segíthetünk, ha szeretnénk.

Arra viszont fontos odafigyelni, hogy a szoftver futtatása extra fogyasztást és melegedést okoz, így a villanyszámla megemelkedhet egy kissé, ha sokat fut az alkalmazás, valamint a hűtés gyengeségei is napvilágra kerülhetnek, ha maximális kihasználtság mellett használjuk a programot. Ezek persze játék esetén is fennállnak, de úgy korrekt, ha erre külön is felhívjuk a figyelmet.

A Folding@Home alkalmazást innen lehet letölteni, az iPon csapatához pedig a 241622-es szám megadásával lehet csatlakozni.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap