Nvidia Kepler videokártyák HDMI 4K 60 Hz támogatással

Az Nvidia egy ötletes trükköt vetett be annak érdekében, hogy HDMI 1.4a porton keresztül is lehessen 4K-s tartalmakat 60 Hz-es képfrissítési tára mellett továbbítani.

Nvidia Kepler videokártyák HDMI 4K 60 Hz támogatással

Az Nvidia legfrissebb GeForce driverében egy meglehetősen érdekes opció tűnt fel, amely lehetőséget biztosít arra, hogy a Kepler alapú videokártyák HDMI videó kimenetén keresztül ne csak 30 Hz-cel, hanem akár 60 Hz-es képfrissítési ráta mellett is üzemeltessük 4K-s megjelenítőt.

A 4K@60Hz funkció használatához igazából HDMI 2.0-s videó kimenetre lenne szükség, ami jelen pillanatban egyetlen egy forgalomban lévő videokártyán sem található meg. A HDMI 1.4a típusú videó kimenettel ellátott, Kepler GPU-t használó videokártyák esetében is csak egy kis trükkel valósítható meg a 4K-s tartalmak 60 Hz-es képfrissítési ráta melletti továbbítása.

Először az AT Forum egyik felhasználója, saedkunna figyelt fel az újításra, aki a GeForce R340-es sorozatú driver telepítése után azt látta, hogy a korábbi 30 Hz helyett immár 60 Hz-es képfrissítési ráta is elérhető a Kepler alapú videokártyához csatlakoztatott 4K-s televízión. A HDMI 1.4a a sávszélesség-limit miatt csak 30 Hz-es képfrissítési rátát tud 4K-s tartalmak továbbításakor – a rendelkezésre álló sávszélesség ebben az esetben sem növekedett meg. A televíziók gyártói a sávszélesség-limitre kitaláltak egy furfangos trükköt, amit most az Nvidia is elkezdett alkalmazni.

A Sony lentebb említett 4K-s televíziója

A hivatalos 4K@60Hz támogatás a HDMI 2.0 érkezéséig továbbra sem lesz elérhető, de a 60 Hz-es képfrissítési rátából addig is lehet profitálni, igaz, cserébe el kell viselni némi képminőség-romlást. A trükköt a Kepler alapú videokártyák mellett a Sony XBR 55X900A és a Samsung UE40HU6900-as modellje is alkalmazza, amelynek segítségével elég a HDMI 1.4a port 8,16 Gbps-os adatátviteli sebessége is 4K60Hz-es tartalmak továbbítására. A siker érdekében a vállalatok Chroma Subsampling technológiát alkalmaznak, amellyel csökkentik a továbbítandó színinformáció mennyiségét, így felszabadul az áhított sávszélesség.

A gyártók az Y'CbCr 4:2:0 módot alkalmazzák, ami egy alacsonyabb minőséget kínáló eljárás, így a normál Y'CbCr 4:4:4, illetve az RGB megoldáshoz képest csak a színinformáció negyede kerül továbbításra.

A Chroma Subsampling használata egyidős a színes televízióval, ám az a megoldás, ahogy ezúttal használni kezdték, igencsak szokatlan. A HDMI porton keresztül PC-re kapcsolt televízióknál rendszerint RGB vagy Y'CbCr 4:4:4 mintavételezést használnak, ami minden tekintetben teljes felbontást kínál, így funkcionálisan nem kell semmiféle veszteséggel számolni. Az Y'CbCr 4:2:0 mód rendszerint nincs is használatban, legalábbis a küldő és a fogadó fél közötti kommunikáció utolsó szintjeként. Ezt az eljárást a forrás videó tárolásakor szokták alkalmazni, például Blu-ray lemezeknél, televíziós adásfolyamoknál, illetve videó streameknél.

Chroma Subsampling módok

A 4:2:0 mód használatával könnyedén kidobható a nem feltétlenül szükséges adat, így ez remek módszer a videó csomagolására, ám végül ekkor is az eredeti negyedére csökken a teljes felbontású képkockák színinformációjának mennyisége. Mivel a videoforrások eleve 4:2:0 formátumban kerülnek tárolásra, így ezek közvetlen továbbítása okos ötlet lehet. Persze azt azért hozzá kell tenni, hogy az eljárás videóknál remekül működik – és igazából csak azoknál használható. PC-s asztal vagy alkalmazások képe ezzel a módszerrel nem továbbítható, ugyanis a képminőség jelentősen csökken, hiszen az a színinformáció, ami a szupbixel-pontos szöveg és felhasználói kezelőfelület megjelenítéséhez szükséges, elvész.

Az Nvidia időközben elismerte, tényleg elérhetővé tették a fentebb említett funkciót a Kepler alapú videokártyák esetében, így a termékek a fenti feltételek mellett képesek HDMI porton keresztül 4K-s 60 Hz-es tartalomtovábbításra. Ez a lehetőség persze csak videókhoz, filmekhez használható igazán jól, ahogy fentebb már említettük. HTPC felhasználók számára remekül jöhet az újítás, de arra, hogy a 4K-s televíziót 60 Hz-es PC-s monitorként használják, arra abszolút nem jó az eljárás.

A következő generációs videokártyáknál, amelyek HDMI 2.0-s porttal érkeznek, már teljes felbontás mellett mehetnek át a 4K-s 60 Hz-es tartalmak a forrástól a célig, hiszen elegendő sávszélesség áll majd rendelkezésre a RGB vagy Y'CbCr 4:4:4 alapú tartalomtovábbításra. Addig a DisplayPort 1.2 marad az egyetlen megoldás, amivel normál képminőség mellett lehet 4K-s 60 Hz-es támogatást elérni.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward