Nvidia GeForce GTX 960: újabb fronton támad a Maxwell

Az újdonság egy kritikus piaci szegmenset, a kereskedelem fő áramát veszi célba, így nagyon jó ár/teljesítmény aránnyal kell rendelkeznie, ha komoly sikerre pályázik

Nvidia GeForce GTX 960: újabb fronton támad a Maxwell

Eljött az idő, hogy végre lehulljon a lepel az Nvidia legújabb, régóta várt videokártyájáról, a GeForce GTX 960-ról, amely a Maxwell architektúra erejével próbál méltó utódja lenni a GeForce GTX 760-nak. Az újdonság egy nagyon fontos piaci szegmensben, a kereskedelem fősodrában kap szerepet, ahol kritikusan fontos a jó ár/teljesítmény arány.

A GeForce GTX 960 érkezésével a Maxwell architektúra tehát komoly szerephez jut, így az Nvidia nem is bízta a véletlenre a termék minél jobb pozícionálását. A fedélzeten egy GM206-os kódnévvel ellátott GPU lapul, ami rendkívül jó energiahatékonyság mellett üzemel. Ez a grafikus processzor összesen 1024 CUDA maggal gazdálkodik, a 2 GB-nyi GDDR5-ös fedélzeti memóriához pedig 128-bites adatsínen keresztül kapcsolódik.

A GPU alap esetben 1127 MHz-es alap- és 1178 MHz-es GPU Boost 2.0-s átlagórajelen ketyeg, a hozzá kapcsolódó GDDR5-ös fedélzeti memória esetében pedig 7 GHz-es effektív órajelet alkalmaztak. A fejlett színtömörítési eljárásoknak köszönhetően a memória-sávszélesség az nVidia szerint nagyjából akkora, mint ha 9,3 GHz-es effektív órajelen üzemelne a VRAM. Az Nvidia azt is kiemelte, hogy a GeForce GTX 960-as videokártyák nagyon jól tuningolhatóak, ami ebben a szegmensben sokak számára lehet fontos szempont.

A GPU esetében kis szerencsével 1400-1500 MHz közötti órajel elérésére is van esély, a GDDR5-ös memóriachipek pedig akár 7,5-8 GHz-en is állhatják a sarat – de a siker utóbbiaknál is a szerencsén múlik.

Az újdonság a Maxwell architektúra jóvoltából abszolút nem nagyétvágyú, ugyanis TDP-je csak 120 watt, energiahatékonysága pedig nagyon jó: a kissé öregecske GeForce GTX 660-hoz képest kétszer jobb energiahatékonyság mellett üzemel. A 120 wattos TDP kiszolgálásához a PCI Express 3.0 x16-os slot mellett egy hattűs PCI Express tápkábel alkalmazására is szükség van.

A GeForce GTX 660-at még mindig nagyon sokan használják a költséghatékony játékgépekben, valószínűleg ezért tekinti az Nvidia kézenfekvő összehasonlítási alapnak (és 760-asról nem is valószínű, hogy valaki váltana).

A GeForce GTX 960-assal a MOBA játékosokat is megcélozzák, hiszen ezek nem túl erőforrás-igényes játékok. A League of Legends futtatása 60fps-sel például megoldható 30 wattos fogyasztás mellett 1080p-ben, így a komolyabb hűtéssel ellátott kártyák az idő nagy részében akár passzívan is üzemelhetnek.

Videó kimenetek tekintetében két darab dual-link DVI, egy HDMI 2.0-s és egy DisplayPort 1.2-es csatlakozó áll rendelkezésre. Az új videokártyából referencia kiadás ezúttal nem készült, azaz az Nvidia partnerei szabad kezet kaptak, már ami a hűtést, az órajeleket és a nyomtatott áramköri lap kialakítását illeti.

A GeForce GTX 960 rövidesen elérhető lesz kereskedelmi forgalomban, ára pedig 69 990 forint lesz. Ahogy korábban, úgy most is rövidesen jelentkezünk a partnerek kínálatával egy nagyobb összefoglaló hír keretén belül.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward