Nvidia: az OEM partnerek miatt vannak átnevezések

Az Nvidia termékkínálatában számos olyan termék van jelen, amelyek esetenként akár többszöri átnevezésen estek át. A G92-es GPU például rengeteg termékben megtalálható: az egység a GeForce 8800-as, 9800-as, GTS 200-as és GTX 200M modellekben egyaránt jelen van, de a GT218-as chipet is több termékben használja a gyártó: a GeForce 200-as, 300-as és a következő generációs ION termékek belsejében is ez a chip teljesít szolgálatot.

Nvidia: az OEM partnerek miatt vannak átnevezések

Az Nvidia kínálatában számos olyan termék van jelen, amelyek esetenként akár többszöri átnevezésen estek át. A G92-es GPU például rengeteg termékben megtalálható: a GeForce 8800-as, 9800-as, GTS 200-as és GTX 200M modellekben egyaránt jelen van.

A gyártó furcsa stratégiája, amely szerint egy videokártyát több néven is piacra dob, a felhasználókban meglehetősen hamar váltott ki ellenszenvet. A Bit-tech.net munkatársainak adott nyilatkozatában a vállalat az OEM partnereit nevezi meg legfőbb okként a névváltoztatgatásra. Az Nvidia szerint az olyan nagy PC gyártók, mint a Dell vagy a HP, nagyon sűrűn kérnek újabbnál-újabb termékeket, ugyanis szükségük van olyan friss megoldásokra, amelyeket eladhatnak vásárlóiknak. Az Nvidia szerint a legtöbb ilyen átnevezett kártya kizárólag az OEM cégek számára készül, azok önálló termékkén nem kerülnek kereskedelmi forgalomba.

A vállalat különbséget tesz az OEM vállalatok számára készített "egyszerű" átnevezett termékek, valamint aközött, hogy a régebbi videokártyáit egyes esetekben kisebb módosításokkal új néven piacra dobja. A legutóbbi példa ebben a témában a mobil piacot érinti: a cég nemrégiben 200M sorozatú mobil videó vezérlőket dobott piacra GeForce 300M néven, a termékek pedig ugyanazokra a GPU-kra épültek, mint „előző generációs” társaik. Ebben az esetben tényleg nem egyszerű átnevezésről van szó: a gyártó szerint az új kártyák jobb teljesítményt kínálnak is kedvezőbb energiafogyasztást mellett üzemelnek, mint 200M sorozatú társaik, így végül is kvázi új termékekről van szó.

Csak finoman jegyeznénk meg, hogy azért akik figyelik a történéseket érezhetik, hogy kicsit kilóg a lóláb, hiszen ez több termékre sem igaz, és az utóbbi példánál is csak 25MHz-es eltérésekről beszélhetünk, míg a fent emlegetett G92-nél pedig sokszor semmiről. Tehát biztos, hogy az OEM partnerek is örülnek a dolognak, de a vásárlókat valószínűleg nem a GeForce 210 -> 310 átnevezések aggasztják (pedig a két kártya ebben az esetben is ugyanaz).

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward