Nvidia Ampere GPU-k: 50%-kal nőhet a teljesítmény, és ennyivel eshet a fogyasztás is?

Jól hangzik a dolog, de egyelőre még nagyon sok a megválaszolandó kérdés, amelyekre csak később érkezhetnek válaszok.

Nvidia Ampere GPU-k: 50%-kal nőhet a teljesítmény, és ennyivel eshet a fogyasztás is?

Az Nvidia következő generációs videokártyái, amelyek már a 7 nm-es csíkszélességgel készülő, Amper architektúrát használó grafikus processzorok köré épülnek, várhatóan az év második felében mutatkozhatnak be. Mivel a rajt időpontja egyre közeledik, így fokozatosan egyre több és több információ láthat napvilágot az újdonságokkal kapcsolatban – néhány információmorzsa már le is pottyant, hála a Taipei Times informátorainak.

A beszámoló szerint úgy tűnik, hogy a következő generációs videokártyák azonos kategóriájú elődeikhez képest akár 50%-kal is magasabb teljesítmény elérésére lehetnek képesek, miközben fogyasztásuk feleakkora lehet. Az előrelépés részben annak köszönhető, hogy a TSMC 7 nm-es csíkszélességére támaszkodó GPU-k a fejlettebb node jóvoltából sokkal nagyobb tranzisztorsűrűséggel rendelkezhetnek, ami legalább 50%-os teljesítménynövekedést hozhat a konyhára – ez persze nem törvényszerű, hiszen sok függ attól, pontosan mire költik ezt az extrát. Ehhez még hozzá jöhet az Ampere architektúra által biztosított gyorsulás is, ami a különböző fejlesztéseknek köszönhető – ezekről viszont egyelőre nincs pontosabb információ.

A csíkszélesség-váltás, illetve az új GPU mikro-architektúra hatására nem csak a teljesítmény emelkedhet jelentősen, de ezzel együtt a fogyasztás is tekintélyes mértékben csökkenhet: az előrejelzések szerint az 50%-os gyorsulás mellé fele akkora fogyasztás társul majd, mint amit a Turing alapú megoldásoknál megszokhattunk, vagyis az energiahatékonyság igen jó lehet.

Az persze egyelőre nem derült ki, hogy a fentebb említett gyorsulás az általános teljesítményre értendő-e, vagy inkább a sugárkövetés gyorsítására (Ray Tracing), de idővel ez is kiderül. Elméletben az extra tranzisztor-büdzséből az RT és Tensor magok számát is jelentősen lehet növelni – előbbiek a sugárkövetést gyorsíthatják még hatékonyabban, utóbbiak pedig a DLSS funkciót emelhetik új szintre.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap