Nőtt az Nvidia részesedése a videokártyák piacán

A szegmens negyedéves szinten hatalmasat nőtt, ebben pedig komoly szerepe volt annak, hogy remekül fogytak a GeForce sorozatú videokártyák.

Nőtt az Nvidia részesedése a videokártyák piacán

A Jon Peddie Research elemzői meglehetősen érdekes tényekről rántották le a leplet, amelyek alapján úgy tűnik, óriási előrelépésre került sor a videokártyák szegmensében, ugyanis a negyedéves növekedés bőven felülmúlta a tízéves átlagot, ami 14,9%. Az adatok alapján az idei év harmadik negyedévében a második negyedévhez képest 42,2%-os növekedésre került sor a videokártyák szegmensében, éves szinten pedig 6,6%-kal több videokártyát szállítottak le az AIB partnerek. Ez összegben kifejezve annyit jelent, hogy 2,8 milliárd dollár feletti értékben kerültek forgalomba új videokártyák.

A növekedés nagy nyertese az Nvidia volt, aki maga is komoly mértékben hozzájárult a teljes AIB szegmens robbanásszerű növekedéséhez. A vállalat az előző negyedévhez képest 5%-kal növelte piaci részesedését, ami igen komoly teljesítmény, viszont a tavaly ilyenkor elért 74,28%-tól még így is elmarad egy kissé. A GeForce RTX sorozat nagyon jól fogyott, a régebbi videokártyák pedig már lassan ki is futottak, így az elmúlt negyedév fontos változást hozott.  Az RTX sorozat kiváló teljesítményét remekül jellemzi, hogy az Nvidia gaming bevételének 66%-át adják ezek a kártyák.

Galéria megnyitása

Az AMD piaci részesedése ezzel egy időben csökkent, ugyanis 32,08%-ról 27,08%-ra esett vissza. Hogy mi lehet a dolog mögött? Az elemzők erre nem tértek ki, de talán az lehetett a mozgatórugó, hogy az Nvidia jókor adta ki a GeForce RTX Super videokártyákat, így az RX 5700-as sorozat vitorlájából kifogták a szelet. Az Nivida számára a jelenlegi piaci helyzet ideális, hiszen a felső-közép kategóriában, illetve ettől felfelé nincsenek ellenfeleik a videokártyáinak, de ez a helyzet idővel remélhetőleg megváltozik, hiszen az egészséges piacnak alapfeltétele a megfelelő mértékű verseny. Mivel jövőre várhatóak új AMD videokártyák, illetve az Intel is belép a videokártyák szegmensébe – ismét –, így egészen biztosan nagy átrendeződések kerülhet sor.

A Jon Peddie Research szakemberei szerint az elmúlt negyedév folyamán az 54 AIB partner összesen 10,5 millió videokártyát szállított le. A videokártya piac nagyon jól teljesített, de az asztali számítógépek piaca sem gyengélkedett, itt ugyanis negyedéves szinten 9,6%-os növekedésre került sor. Éves szinten már nem ilyen rózsás a helyzet a PC piacon, hiszen 15,9%-os csökkenés látható, vagyis tovább zsugorodott ez a szegmens.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap