Notebookba ülteti a Qualcomm 5G technológiáját a Lenovo

A Project Limitless elképesztő sávszélességet lesz képes biztosítani bárhol az 5G technológia révén.

Notebookba ülteti a Qualcomm 5G technológiáját a Lenovo

Az 5G a következő években egészen biztos, hogy rengeteg területen fog megjelenni, és a Qualcomm a Lenovóval közösen a Computex 2019 keretében lerántotta a leplet a világ első notegszépéről, ami már valódi 5G támogatást vonultat fel. A Project Limitless több szempontból is érdekesnek ígérkezik, de még odébb van a kereskedelmi forgalomba kerülése.

Az elmúlt években már többször is lehetett találkozni olyan notebookkal, ami a Windows 10 operációs rendszert futtatta ARM alapú hardveres környezetben, de túlzottan mély nyomot eddig egyetlen konstrukció sem hagyott a felhasználókban. Ezek a folyamatosan üzemelő, folyamatosan kapcsolódó személyi számítógépek tényleg bármikor pillanatok alatt rendelkezésre állnak és állandóan szinkronban vannak, ami igazán dicséretes, ráadásul nagyon sokáig bírják egy töltéssel, de a teljesítményük eddig nem igazán volt kielégítő. Most a Lenovo és a Qualcomm a Project Limitless keretében újra nekifut ennek a kategóriának, de már a legfrissebb technológiai megoldásokat munkára fogva, és ebből kifolyólag joggal lehet optimista a két vállalat.

Galéria megnyitása

A Project Limitless legnagyobb dobása, hogy a világon elsőként biztosít valódi 5G lehetőséget egy folyamatosan kapcsolódó PC keretében. Ahhoz, hogy ez a termék létrejöhessen, a Lenovo szakemberei a Snapdragon 8cx platformot vették használatba, és ehhez mellékelték a Qualcomm Snapdragon X55 5G hálózati modemet. A Project Limitless ennek, az év elején bejelentett modemnek köszönhetően már teljes értékű 5G támogatást tud nyújtani a 6 GHz alatti és a mmWave tartományokban egyaránt. Megfelelő hálózati infrastruktúra mellett másodpercenként 2,5 gigabit megmozgatására lesz képes az eszköz, így az egészen biztos, hogy nem sok korlátba fog ütközni a használata. És ez az egység már a korábbi hálózati technológiák támogatásáról is gondoskodik, és egy Cat 22-es 4G LTE hálózati modemet vonultat fel.

Galéria megnyitása

A Lenovo elmondása alapján az 5G révén bármikor villámgyorsan lehet mozgatni fájlokat, streamelhető 4K felbontású tartalom, de igazából már akár a 8K is képbe kerülhet, sőt mi több, a virtuális és a kiterjesztett valósággal kapcsolatos tartalmak is valós időben érkezhetnek online kapcsolat mellett. Az új generációs hálózati technológiának hál a késleltetés elvileg akár minimális is lehet, aminek szintén meglesznek az előnyei például játékok esetében, de vállalati környezetben is meglehet ennek a pozitívuma. És a kommunikációban is jól jöhet majd az 5G támogatás, hiszen így minden eddiginél jobb minőség mellett bonyolíthatóak majd a videohívások. A Qualcomm szerint a fogyasztói és a vállalati oldalon is meglátják majd a jövőbeli felhasználók ennek az eszköznek az előnyeit.

Galéria megnyitása

Azt egyelőre nagyon nehéz megjósolni, hogy a Snapdragon 8cx milyen felhasználói élményt lesz képes biztosítani a Windows 10 mögött. Ez a 7 nm-es rendszerchip Kryo 495 magokkal rendelkezik, nyolcmagos, kettő négymagos klaszterre van bontva, és az órajele elérheti a 2,75 GHz-et, a grafikus feladatok gyorsításáért pedig az Adreno 680 integrált GPU felel. A korábbi ARM-os platformok egyelőre nem arattak osztatlan sikert, de ez a megoldás minden korábbinál jelentősen nagyobb teljesítménnyel rendelkezik. A PCMark tesztjét futtatva a Qualcomm mérései szerint ez az újdonság megelőzi az Intel Core i5-8250U processzorral szerelt gépeket ugyanolyan környezetben. Nincs nagy előnye a Qualcomm egységének, de egy orrhosszal képes nyerni az összesített pontokat tekintve. És az üzemidőben pedig sokkal jobban teljesít, hiszen a fogyasztása jóval alacsonyabb. Annak köszönhetően pedig, hogy kevesebb energiát emészt fel, kevésbé is melegedik, így akár még aktív hűtést nélkülöző dizájn is létrehozható lenne. Az nem derült ki, hogy a Lenovo Project Limitless esetében ezen a téren mi lesz a helyzet.

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása grid_on

Magáról a laptopról igazából túl sokat nem lehetett megtudni a Computexen. A Lenovo csak a legfontosabb információkra koncentrált a bemutató során, a részletekbe nem ment bele. Annyi a képek alapján megállapítható, hogy a kijelzőt teljesen át lehet majd fordítani, és minden bizonnyal érintésérzékeny panellel lesz felszerelve, hogy táblagép-szerűen is lehessen majd használni. Rendelkezik ujjlenyomat-olvasóval is a konstrukció a megfelelő védelem garantálása érdekében.

A Lenovo Project Limitless ugyan már most reflektorfénybe került, de igazából még egészen biztos, hogy nem mostanában fog a boltok polcain landolni. A Qualcomm és a Lenovo szerelemgyermeke 2020 elején bukkanhat fel, de talán az eszközzel kapcsolatban addig még kiderül majd néhány részlet a következő hónapokban.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap