Németország alaposan megtámogatja a játékfejlesztőket

Akár több millió euróról is lehet szó.

Németország alaposan megtámogatja a játékfejlesztőket

A német kormány bejelentette, hogy egy átfogó és nagyszabású támogatási programot indít a hazai játékfejlesztő csapatok számára, aminek keretein belül akár a fejlesztési költségek 50%-a is elkérhető lesz az államtól vissza nem térítendő támogatás formájában.

Valójában ennek az egésznek egy próba verziója már tavaly elkezdődött Németországban, azonban eddig a jelentkezőknek be kellett érniük "mindössze" 200 ezer euróval, miután a jelentkezést elfogadták a német és az uniós szervek.

Miután ez a dolog működőképesnek bizonyult, mostantól szélesebb körben lehet majd igénybe venni a támogatásokat e kis- és nagyköltségvetésű játékok elkészítéséhez egyaránt. Ettől a német kormány azt várja, hogy Németország végre nemzetközileg is elismert és kompetitív játékfejlesztési központtá váljon.

A jelentkezéshez a játékfejlesztő vállalkozás központjának Németországban kell lennie, vagy a vállalkozást oda kell bejelenteni. Persze számos más feltétel is akad, például egy "kulturális teszt", aminek a részletei nem ismertek, de az Egyesült Királyságban elindított hasonló program esetében is akadt hasonló feltétel.

Természetesen mindenben szabályosan kell eljárni, működni és minden költséggel el kell tudni számolni ahhoz, hogy érvényesen lehessen nevezni a vissza nem térítendő támogatásra.

Maga a támogatás többféle dologra is igénybe vehető, például prototípusok elkészítésére és portolásra is. A prototípusok esetében a költségnek 30 ezer és 400 ezer euró közé kell esnie, minden más fejlesztés esetében legalább 100 ezer eurós költségvetés kell.

A megnyerhető támogatás összegét a projekt költségvetése határozza meg, de alapvetően elég szép kis summát lehet megnyerni az államtól: a 100 ezer és 2 millió euró közti projektek esetében legfeljebb 50%-ot fizet az állam, a 2 millió és 8 millió euró köztiek esetében 25% és 50% között, és a 8 millió euró felettieknél legfeljebb 25%-ot.

Ha egy projekt 40 millió eurónál nagyobb költségvetésű, akkor egyéni elbírálás alapján dönt a bizottság, olyan kritériumok alapján, mint az innováció mértéke, a kulturális relevancia, a várható gazdasági hatás és hasonlók. Itt már azért eléggé az AAA-kategória felé tendáló projektekről beszélhetünk, és nyilván Németországnak is jól jönne egy olyan nagyágyú, mint a lengyeleknek a The Witcher 3, aminek ráadásul a helyi kulturális relevanciája is elég nagy.

De ha már CD Projekt Red, érdemes megemlékezni arról is, hogy a lengyel állam 7 millió dollárnyi adókedvezménnyel segítette a stúdiót a Cyberpunk 2077 fejlesztésének korai szakaszában, szóval nem egyedülálló eset, hiszen mondhatni nemzetgazdasági jelentőségű projektről van szó.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap