Nem lesz egyhamar saját 5G modem az iPhone-okban

Az Apple állítólag már dolgozik ezen, de a korábban vártnál több időt fog igénybe venni a fejlesztés.

Nem lesz egyhamar saját 5G modem az iPhone-okban

A cupertinói alakulat számára a hálózati modemek az utóbbi években rengeteg fejtörést okoztak, éppen ezért a vállalat úgy határozhatott, hogy inkább megpróbálja ennek a fejlesztését is a saját kezébe venni. Ehhez pedig kapóra jött, hogy az Intel megvált ettől a modemes részlegétől, vele együtt az 5G fejlesztésekkel is.

Az Apple sokáig a Qualcommtól és az Inteltől egyszerre vásárolta a hálózati modemeket, de miután megromlott a kapcsolata a Qualcommal, magára maradt az Intellel. Egy ideig minden iPhone Intel modemet használt, és nem is lett volna gond ezzel az iránnyal, ha a vállalat megfelelő ütemben tud haladni a fejlesztésekkel, de nem így alakult. Az Intel folyamatosan csúszott az 5G modem létrehozásával, és ennek eredményeként az Apple idén teljesen lemaradt az 5G vonatról, és csak a követező iPhone generációnál lehet számítani az 5G támogatás megjelenésére. A problémák miatt az Apple szakított az Intellel, és elásta a csatabárdot a Qualcommal, így már az is biztos, hogy Snapdragon modem fog megjelenni az okostelefonokban.

Galéria megnyitása

A két cég egy több éves megállapodást írt alá különböző komponensek beszállítására, de ez nem azt jelenti, hogy az iPhone-ok végig a Qualcomm által tervezett 5G hálózati egységeket fogják használni. Az Apple ugyanis korábban még ebben az évben megvásárolta az Intel feleslegessé vált modemes részlegét, és nyilván valóan azért döntött így, mert a saját kezébe szeretné venni ennek a komponensnek a fejlesztését. (Az Intelnek szinte csak az Apple volt a partnere, és így, hogy az iPhone-ok kiszolgálásától elesett, nem látta értelmét a fejlesztések folytatásának.) Korábban arról lehetett hallani, hogy már akár 2021-ben jöhet majd az Apple saját 5G modeme a készülékek számára, de most úgy fest, hogy ez azért több időt fog igénybe venni.

Belső források szerint 2022 előtt biztosan nem lesz „in-house” 5G hálózati modem az iPhone-okban. szóval közel három év múlva kerülhet majd bevetésre az első olyan okostelefon, amiben az Apple 5G modemje dolgozik. Persze azért azt meg kell jegyezni, hogy ilyen távlatban még arra is megvan az esély, hogy nem úgy jön ki a lépés a cégnek, hogy ez a terv az aktuális elképzelések szerint alakuljon. A fejlesztéshez közel álló informátor szerint a 2022 még egy optimista célnak tűnik. Tudniillik egy ilyen egységnél nemcsak a fejlesztési idővel kell számolni, hanem a teszteléssel, az optimalizálással és a szükséges tanúsítványok megszerzésével is, ez pedig ugyancsak időigényes folyamat.

Galéria megnyitása

Állítólag egyébként az Apple célja az, hogy integrált 5G modemmel hozzon létre rendszerchipet, de első körben még szinte biztos, hogy erre nem fog sor kerülni. A különálló 5G egység megalkotása sem egyszerű feladat, de az nem szorul magyarázatra, hogy miért lenne jó egy integrált dizájn használata. A beépített modemnek gyakorlatilag csak előnyei vannak azt leszámítva, hogy a fejlesztése nehéz feladat. Alacsonyabb fogyasztás, kisebb anyagköltség és jobb hatékonyság érhető el ezzel. A modemes hírt megszellőztető forrás elmondása alapján az integrált platform legkorábban 2023-ra állhat majd össze.

Egyébként az első integrált 5G modemes rendszerchip már munkába állt a Huawei-nek köszönhetően, de az Apple ezen a fronton óriási hátrányból indul, szóval nem meglepő, hogy több időre van szüksége a céljai megvalósításához. A HiSilicon szakemberei a Kirin 990 lapkát vértezték fel beágyazott 5G egységgel, és ennek még van egy szimpla 4G LTE-vel szolgáló változata is. Az Apple berkeiben állítólag Esin Terzioglu felel a modemes fejlesztésekért, aki korábban a Qualcommnál töltött be előkelő pozíciót, és óriási tapasztalattal rendelkezik ezen a területen.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap