Nem csak a Seagate fog SSD-s bővítőkártyát gyártani az új Xboxhoz

Közben kiderült az is, hogy a Western Digital az elsők között fog olyan SSD-t kínálni, ami működni fog a PS5-ben.

Nem csak a Seagate fog SSD-s bővítőkártyát gyártani az új Xboxhoz

Ahogy azt ezen a ponton már valószínűleg sokan tudják, a Microsoft és a Sony némileg hasonló, ugyanakkor némileg mégis eltérő stratégiát választott az új Xboxok és a PlayStation 5 háttértár-rendszerének kialakításakor. Egyik gyártó konzoljánál sem lesz cserélhető a beépített, alapvető SSD, azonban mindkettő bővíthető lesz.

Ezen a ponton azonban már a két vállalat stratégiája jelentősen eltér egymástól:

  • a Microsoft esetében egyszerűen csak kívülről kell bedugni egy egységes méretű, bővítő kártyára hasonlító holmit, amiben ott lapul a megfelelő SSD,
  • a Sony esetében viszont némi szerelés után szabványos M.2-es PCIe 4.0-s SSD-t helyezhetünk el a gépben.

Az előnyök és a hátrányok viszonylag egyértelműek. Az Xbox esetében nem kell azon törpölni, hogy vajon melyik SSD lesz jó a gépbe, hiszen a Microsoft egy saját "szabványos" méretet hozott létre, ráadásul szerelni sem kell, csak becsúsztatni egy házba, mint a régebbi konzoloknál a memóriakártyákat.

Galéria megnyitása

Ezzel szemben a Sonynál egy picit szerelni kell (nem sokat), cserébe viszont a PC-s szabványnak megfelelő M.2-es SSD-k használhatóak lesznek. Persze nem mindegyik: ahogy korábban már írtuk, a PS5 alap, testreszabott SSD-jének vezérlője 6 különböző prioritási állapotot tud megkülönböztetni a lekérdezések során, míg a hagyományos, boltban kapható SSD-k csak kettőt.

Ezt a különbséget a rendszer képes kvázi emulálni, azonban ehhez a PS5-be illeszthető bővítmény SSD-nek valamivel gyorsabb olvasási sebességet kell produkálnia, mint az alap tárhely 5,5 GB/s-os sebessége. Ennek megfelelően a Sony a különböző gyártópartnerekkel együttműködve hitelesít majd különböző SSD-ket, melyek használhatóak lesznek a PS5-ben.

Úgy tűnik, hogy a Western Digital az első, amelyik (talán véletlenül) leleplezte, hogy a mostanában megjelenő új SSD-i közül egy, mégpedig az SN850-es beépíthető lesz a PS5-be, és megfelelő sebességet tud majd nyújtani a rendszer számára.

A specifikációkból látszik, hogy bizony ténylegesen többet teljesít: a SanDisk 3D TLC-jére épülő meghajtó 7 GB/s szekvenciális olvasási sebességet tud kisajtolni magából, ez pedig úgy látszik már elég ahhoz, hogy a Sony szerint garantálható legyen a megfelelő működés. Ebből az 1 TB-os változat egyébként 229 dolláros ajánlott fogyasztói áron kerül majd piacra.

Galéria megnyitása

Ehhez képest a Microsoft esetében korábban arról lehetett hallani, hogy mivel az Xbox Series S|X konzolokba a Seagate-tel közösen tervezték meg a beépített SSD-t, így ez a cég kapta az exkluzív jogokat arra is, hogy a bővítőkártyás SSD-ket is elkészítse. Ennek már az ára is kiderült korábban: 219 dollárt kérnek majd el az 1TB-os változatért, azonban itt nincs szükség olyan vad olvasási sebességre, mint a PS5 esetében, hiszen az Xbox Series S|X belső SSD-je "csak" 2,4 GB/s szekvenciális olvasási sebességre képes, így tehát hasonló áron némileg "kevesebbet" kapunk a pénzünkért.

Attól lehetett tartani, hogy ha a Seagate az egyedüli beszállító a Microsoft számára a bővítőkártyákat illetően, akkor ezzel az árral senki nem is fog / tud majd versenyezni, azonban most kiderült, hogy ez szerencsére nem igaz.

Jason Ronald az Xbox-részlegtől bejelentette ugyanis, hogy hamarosan több gyártó többféle terméke is elérhető lesz, ráadásul különböző méretekben: 512 GB-tól egészen 2 TB-ig, habár ez utóbbi már nagyjából annyiba kerülhet majd, mint maga a konzol. Megerősítette, hogy mindegyik egység megfelel majd a belső PCIe 4.0-s NVMe SSD által támasztott 2,4 GB/s átviteli sebességnek.

De ami ennél is érdekesebb, hogy a következőt találta mondani: "Idővel megjelennek majd meghajtók többféle változatban, mindenféle méretben és formában. Azonban a megjelenésre szerettünk volna egy szimpla, egyszerűen használható megoldást".

Ez alapján tehát úgy tűnik, hogy az alap, Seagate-féle bővítőkártyás lehetőségen túl később más módokon is lehet majd bővíteni a konzol tárhelyét, azonban az már nem derült ki, hogy mégis hogyan. Lehet, hogy itt is felmerülhet valamiféle szerelés útján történő bővítés? Vagy esetleg valamiféle adapterrrel különböző, szabványos M.2-es SSD-k használata?

Egyelőre rejtély, de a lényeg végső soron úgyis az, hogy bizony az Xbox esetében is lesz verseny a gyártók között a tárhely bővítésére, ezzel pedig végső soron csak mi, a felhasználók járunk majd jól.

Akárhogy is, az szintén megerősítést nyert, hogy a bővített SSD-ről a rendszer nem foglal el majd annyi helyet, mint a belső SSD-ről.

A belső SSD-n az operációs rendszer és a különböző funkciók számára történő helyfoglalás miatt körülbelül 800 GB lesz majd elérhető az 1 TB-ból, míg a bővítő SSD esetében körülbelül 931 GB használható 1 TB-ból. Az előbbi esetében azért is szükséges több foglalás, mert a Quick Resume funkcióhoz a rendszer mindig a belső SSD-re menti majd ki a memória tartalmát, így ugrálhatunk néhány másodperc alatt különböző játékok között, mindig pontosan oda visszatérve, ahol abbahagytuk.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap