Shop menü

NÉGY PCI EXPRESS 5.0 X4-ES M.2-ES SSD FÉR AZ ASUS ÚJ BŐVÍTŐKÁRTYÁJÁBA

A teljes funkcionalitást jellemzően csak a HEDT szegmensbe szánt alaplapokkal lehet kiaknázni, de vannak ez alól kivételek is.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Négy PCI Express 5.0 x4-es M.2-es SSD fér az ASUS új bővítőkártyájába

Az ASUS mérnökei elkészítették a vállalat következő generációs Hyper M.2 PCI x16-os SSD bővítőkártyáját, amely immár PCI Express 5.0-s támogatással érkezik, ennek megfelelően akár négy darab PCI Express 5.0 x4-es M.2-es SSD kártya fogadására is képes.

Galéria megnyitása

A nagyméretű nyomtatott áramköri lappal rendelkező bővítőkártya fedélzetén a PCI Express x16-os slotra nem merőlegesen, hanem 45 fokkal elforgatva foglalnak helyet a bővítőhelyek, amelyek nemcsak a szokásos M.2-2280-as, hanem az M.2-2242-es, az M.2-2260-as, illetve az M.2-22110-es SSD kártyákat is fogadják. Természetesen nem kell feltétlenül PCI Express 5.0-s SSD kártyákkal felszerelni a terméket, visszamenőlegesen a PCI Express 4.0-s szabványú SSD-k támogatása is rendelkezésre áll, így akkor is jó választás lehet az újdonság, ha időtállóbb bővítőkártyára vágyunk a meglévő PCI Express 4.0 x4-es SSD kártyáink mellé.

Galéria megnyitása

Az egyes slotok kaptak hővezető padot, valamint egy nagy hűtőborda is helyet foglal az SSD kártyák felett, így a hűtés teljes mértékben megoldott. Annak érdekében, hogy a nagyteljesítményű PCI Express 5.0 x4-es SSD kártyák is stabilan, a throttling-hőfok alatti hőmérséklet-tartományban működhessenek, egy apró ventilátor is lapul a nyomtatott áramköri lap végén, ami átfújja a hűtőbordák között a levegőt, a meleg levegő pedig a ház hátulján távozhat a hátlapon kialakított szellőzőkön keresztül. A ventilátor igény esetén a hátlapon elhelyezett kapcsolóval ki is iktatható, az egyes kártyák aktivitásáról pedig négy LED árulkodik.

Galéria megnyitása

A bővítőkártya stabil működéséhez nem elég az adott PCI Express x16-os slot által biztosított 75 W-os teljesítmény, éppen ezért egy hattűs PCI Express tápcsatlakozót is kialakítottak a terméken. Az ASUS mérnökei szerint az egyes SSD kártyák 14 W-nyi teljesítményt oszthatnak be, ami bőven elegendő lehet.

Galéria megnyitása

A PCI Express x16-os slot jóvoltából 512 Gbps-os, azaz 64 GB/s-os maximális adatátviteli sávszélesség elérésére van mód, amennyiben az SSD kártyák RAID0 módban üzemelnek. Ez persze még csak elméletben lehetséges, ugyanis a jelenlegi PCI Express 5.0 x4-es M.2-es SSD kártyák nem képesek elérni az ehhez szükséges 16 GB/s-os folyamatos maximális olvasási tempót.

Galéria megnyitása

Az új SSD kártya nem minden platformmal kompatibilis, illetve a használható M.2-es bővítőkártyák száma is platformonként változik. Az Intel termékei közül a HEDT szegmensben található W790-es lapkakészlettel teljes funkcionalitással használható a bővítőkártya, míg a Z690-es és a Z790-es alaplapok esetében maximum két darab M.2-es SSD meghajtót használhat a rendszer. Az AMD térfelén az X670-es lapkakészlettel szerelt alaplapoknál már mind a négy M.2-es SSD bővítőhely munkára fogható. A kompatibilis alaplapok listáját itt összegezték az ASUS mérnökei.

A PCI Express 5.0-s támogatással érkező Hyper M.2 SSD bővítőkártya hamarosan megjelenik kereskedelmi forgalomban, ára 79 dollár lesz.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére