Nagyteljesítményű mobil munkaállomások a Fujitsu-tól

A Fujitsu két új mobil munkaállomást mutatott be, amelyek sorrendben a Celsius H710-es és a Celsius H910-es típusjelzéseket viselik. A gyártó a felsőkategóriába szánt mobil munkaállomásokat kifejezetten azoknak a felhasználóknak szánja, akik olyan nagyteljesítményű hordozható noteszgépet keresnek, amely CAD/CAM és egyéb professzionális szintű munkára teljesítményüknek és felszereltségüknek köszönhetően maradéktalanul alkalmasak.

Nagyteljesítményű mobil munkaállomások a Fujitsu-tól

A Fujitsu két új mobil munkaállomást mutatott be, amelyek sorrendben a Celsius H710-es és a Celsius H910-es típusjelzéseket viselik. A gyártó a felsőkategóriába szánt mobil munkaállomásokat kifejezetten azoknak a felhasználóknak szánja, akik olyan nagyteljesítményű hordozható noteszgépet keresnek, amely CAD/CAM és egyéb professzionális szintű munkára teljesítményüknek és felszereltségüknek köszönhetően maradéktalanul alkalmasak.

Celsius H710

Kezdjük a sort a kisebbik modellel, azaz a Celsius H700 utódjául szánt Celsius H710-zel. Ez a notebook 15,6 hüvelykes képátlójú LCD kijelzővel érkezik, amely igénytől függően 1600 x 900 pixeles és 1920 x 1080 pixeles natív felbontást kínáló változatokban egyaránt elérhető. A tükröződés-mentes bevonattal ellátott LCD kijelző természetesen LED-es háttérvilágítással rendelkezik.

A processzor szerepét szintén igényeink határozzák meg: a 2,5 GHz-es Core i5-2520M modelltől a négymagos, 2,3 GHz-es órajelen ketyegő Core i7-2820QM modellig többféle processzor közül is választhatunk. Rendszermemóriából maximum 16 GB-nyi helyezhető el a QM67-es lapkakészlet köré épülő alaplapban, míg az adatok tárolásáról 128 GB-os, 256 GB-os vagy akár 512 GB-os SSD meghajtó, illetve 320 GB-os (5400RPM), vagy 500 GB-os (7200 RPM) merevlemez is gondoskodhat. Az SSD meghajtók esetében a teljes adattároló tartalmára kiterjedő adattitkosítás is rendelkezésre áll. A rendszer ezeken felül természetesen még DVD-írót is tartalmaz (Super-Multi). A videó vezérlő szerepét ezúttal egy 2 GB-nyi GDDR3-as fedélzeti memóriával ellátott Nvidia Quadro 1000M típusú mobil videokártyára bízták, amelynek DisplayPort és D-sub videó kimenetei vannak jelen esetben.

Az opcionális listán találunk még Atheros Minicard, illetve Intel Centrino 6205-ös típusú 802.11 b/g/n WiFi adaptereket, Bluetooth 2.1-es adaptert, illetve Sierra Wireless Gobi 3000-es típusú 3G/UMTS adaptert is. Amennyiben szükséges, úgy beépített 2 megapixeles webkamerával is kérhető az újdonság. A konfiguráció esetében az Intel 82579 LM típusú Gigabites Ethernet vezérlő az alapfelszereltség része, csak úgy, mint az SD/MS/MS Pro memóriakártyákat támogató memóriakártya-olvasó és az integrált audió vezérlő, ami jelen esetben egy Realtek ALC269-es megoldás.

A rendszer tápellátásáról egy nyolccellás lítium-ion akkumulátor gondoskodik, amely nagyjából 5,5 órányi üzemidőt kínál a rendszer számára, persze csak akkor, ha általános feladatokra használjuk a rendszert (netezés, e-mail írás, dokumentumok megtekintése).

A 372 x 255 x 36 mm-es mérettel, illetve 2,75 kg körüli súllyal érkező konfiguráció cseppálló billentyűzettel kerül a boltok polcaira, amely még numerikus billentyűzetet is tartalmaz. A Celsius H710-hez jár még ujjlenyomat-olvasó és egy kétgombos érintőpad is, sőt, igény esetén TouchStick-kel is kérhetjük a terméket.

Celsius H910

A Celsius H910-es modell már 17,3 hüvelykes képátlójú LCD kijelzővel érkezik, ami LED-es háttérvilágítást alkalmaz és 1920*1080 pixeles natív felbontást kínál.  A 417 x 287 x 33/44 mm-es méret mellé 4,25 kg körüli súly társul, a nyolccellás lítium-ion akkumulátor pedig már csak háromórányi üzemidőt kínál egyetlen töltéssel.

A nagyobbik Celsius sorozatú újdonság a Core i5-2520M processzortól kezdve a Core i7-2920XM modellel bezárólag többféle központi egységgel is elérhető. A QM67-es lapkakészlettel ellátott alaplap ennél a terméknél is 16 GB-nyi rendszermemória fogadására képes, az adattárolók között pedig ugyanazokat a lehetőségeket találjuk, mint a Celsius H710-es modellnél. Apró különbség, hogy a H910 esetében már akár két darab 512 GB-os SSD meghajtó vagy két darab 500 GB-os (7200RPM) merevlemez alkalmazására is lehetőség van. Videokártyából ez a modell már Nvidia Quadro 3000M vagy Nvidia Quadro 4000M típusú megoldással rendelkezhet és az alapértelmezett DVD-író helyett itt már akár Blu-ray író meghajtóval is felvértezhető a konfiguráció.

Az opcionális extrák sorában még megjelenik a Bluetooth 3.0-s adatper is, és a billentyűzet 104 gombos lett (a H710-esé 86 gombos).

A videó kimenetek között ennél a modellnél is egy D-Sub és egy DisplayPort csatlakozót találunk, rajtuk kívül pedig ugyanúgy jelen van a csatlakozók között egy USB 3.0-s port, három USB 2.0-s csatlakozó, egy memóriakártya-olvasó, egy Gigabites Ethernet csatlakozó, egy Express Card slot, egy SmartCard slot, egy SIM kártyahely és egy eSATA port is. Ebben a tekintetben különbség, hogy a H710-es modellen egy PC Card (PCMCIA) slot is helyet foglal.

Az új konfigurációkhoz Port Replicator, azaz dokkoló is kapható, amelynek segítségével extra csatlakozókhoz juthatunk. A gyártó az új mobil munkaállomások várható ajánlott végfelhasználói alapárait nem közölte, a közlemény mindössze annyit említ, hogy az országonként eltérő lesz.

Aki esetleg még több információra kíváncsi az újdonságokkal kapcsolatban, látogasson el az alábbi két weblapra, ahol egy-egy részletes, PDF alapú összefoglalót talál az egyes modellek specifikációival kapcsolatban.

[list type="unordered"]

[*]Fujitsu Celsius H710

[*]Fujitsu Celsius H910

[/list]

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward