Nagyon sok új SSD piacra dobására készül a Samsung

A dél-koreai vállalat nagyon sok új SSD-vel rukkolhat elő az elkövetkező hónapok folyamán.

Nagyon sok új SSD piacra dobására készül a Samsung

A Samsung a napokban árulta el, milyen új SSD meghajtókkal és kártyákkal készül az elkövetkező hetekre, illetve hónapokra. A kínálat gerincét a 96 rétegű 3D TLC NAND Flash lapkával szerelt termékek adják, amelyek mellé már QLC NAND Flash alapú SSD-k is érkeznek. És természetesen az üzleti szegmensbe szánt Z-NAND is frissül, hiszen érkeznek a második generációs SLC és MLC alapú lapkák.

96 cellarétegre váltanak a 3D TLC alapú meghajtók

3D TLC NAND Flash fronton arra számíthatunk, hogy a PM981-es és a 970 EVO sorozat tagjai egyaránt áttérnek a 64-rétegű lapkákról a 96 rétegű újdonságokra, így ezekből a meghajtókból új kiadások érkeznek. A 970 EVO sorozat utódja a 970 EVO Plus lesz, amely a szokásos tárhely-választékot nyújtja 250 GB-tól egészen 2 TB-os kapacitásig bezárólag. A PM981-es sorozat esetében az új lapkákat a PM981a meghajtók kapják meg. Teljesítmény terén mindkét esetben javulásra számíthatunk, legalábbis a folyamatos írási tempó egészen biztosan növekedni fog, de a PM981a sorozat tagjai véletlenszerű 4K-s I/O teljesítmény terén is javulni fognak, így sokkal közelebb kerülnek 970 EVO sorozatú társaikhoz, mint elődeik.

Az adatközpontokat célzó PM983-as SSD család szintén megkapja a 96 réteggel rendelkező 3D TLC NAND Flash lapkákat, amelyek az adattároló kapacitás duplázódását hozzák. A PM983a családban így már akár 16 TB-os adattároló kapacitás is elérhető lesz, legalábbis az NF1 és az U.2 formátumú meghajtóknál. Az új meghajtók SLC alapú gyorsítótárat viszont továbbra sem használnak, így lassabbak lesznek, mint a fentebb említett klienspiaci megoldások, „előző generációs” társaikhoz képest viszont javul a teljesítményük.

Galéria megnyitása

A PM971a típusjelzésű klienspiaci NVMe BGA SSD sorozat szintén kap egy nagyobbacska frissítést, ugyanis érkeznek a PM991-es sorozat tagjai, amelyek nagyjából kétszer akkora véletlenszerű I/O teljesítményt és folyamatos írási teljesítményt kínálnak, de folyamatos olvasási tempó terén is 50% körüli előnyt képviselnek elődeikhez képest.

Az üzleti SAS meghajtóknál, vagyis a PM1643-as sorozat tagjainál szintén bevetésre kerülnek az új lapkák, a velük felszerelt új sorozat a PM1643a nevet kapja. Teljesítmény és adattároló kapacitás terén itt nem várható radikális változás, de a véletlenszerű írási tempó azért 20% körüli mértékben növekszik. A csúcson továbbra is a 30,72 TB-os modell foglal majdhelyet, tehát az adattároló kapacitás nem növekszik.

A felsőkategóriás üzleti NVMe meghajtókjelentős vezérlőfrissítésen esnek át, ami PCI Express 4.0-s támogatást hoz az új lapkák mellé. A nagyobb adatátviteli sávszélesség jelentősen magasabb folyamatos olvasási sebességet eredményez: a PM1733-nál már 8 GB/s-os tempó is összejöhet, ami jelentős javulás a PM1723b-nél tapasztalható 3,5 GB/s-os sebességhez képest. Jó hír, hogy az adattároló kapacitás ebben a szegmensben is eléri majd a 30,72 TB-os szintet. A PM1733 véletlenszerű 4K-s olvasási feladatok alkalmával akár 1,5 millió IOPS-os, véletlenszerű 4K-s írási feladatok esetén pedig akár 250 000 IOPS-os teljesítmény elérésére is képes lesz. Ennél a modellnél már a kétportos PCIe 4.0-s interfész is megjelenik, ami kiváló opció a SAS meghajtókról váltó, megbízhatóan működő meghajtókra vágyó felhasználók számára.

Jönnek a QLC NAND Flash alapú meghajtók is

A gyártó négy új QLC NAND Flash alapú SSD sorozat bemutatására készül. A klienspiacot az NVMe protokollt használó BM991 veszi célba, míg az üzleti felhasználókat a SAS csatolós BM1653, valamint az NVMe alapú BM9A3 és a BM1733 várja. Sajnos a vállalat egyelőre nem árulta el, milyen tulajdonságokkal érkeznek az új meghajtók, így sebességadatok terén egyelőre sötétben tapogatózunk.

Galéria megnyitása

Kiderült viszont az is, hogy érkezik a 860 QVO SATA és a 980 QVO NVMe család is, amelyek várhatóan nem az OEM-eket, hanem az átlagfelhasználói piacot célozzák meg, legalábbis a nevezéktan alapján erre számíthatunk. A Samsung tehát komolyan számol a QLC NAND Flash technológiával az elkövetkező hónapok folyamán.

A vállalat a következő év második negyedévében egy nagyteljesítményű, 512 Gb-es kapacitású QLC NAND Flash lapkát is bemutat – ez a meglévő 1 Tb-es lapka mellé érkezik. A Samsung szóban forgó újdonsága az egyik rivális saját termékéhez képest 37%-kal alacsonyabb olvasási- és 45%-kal alacsonyabb írási késleltetést nyújt, ami komoly előnynek bizonyulhat. Persze az 1 Tb-es lapkát sem szabad lebecsülni, hiszen már az is elég gyors a maga 1,4 Gbps-os tempójával a többi NAND Flash lapkához képest, amelyek csak nagyjából 800 Mbps körüli sávszélességgel gazdálkodnak.

A második generációs Z-NAND is érkezik

Az első olyan termékek, amelyek már a Samsung második generációs Z-NAND technológiájára alapozhatnak, az SZ1733 és az ST1735 típusjelzést viselik. A két NVMe alapú felsőkategóriás üzleti SSD alapok terén ugyanazt kapja, ám eltérő over-provisioning beállítással kerülnek forgalomba, így bizonyos tulajdonságok terén lesznek közöttük különbségek – ilyen lesz például az írási terhelhetőség. Korábban a Samsung még arról számolt be, hogy a második generációs Z-NAND sorozatban lesz egy MLC alapú változat is, ezek a meghajtók azonban SLC alapokra támaszkodnak.

Az első generációs, 64 Gb-es kapacitású Z-NAND lapka még 3 mikroszekundumos olvasási és 100 mikroszekundumos írási késleltetéssel rendelkezett, ehhez képest a második generációs 128 Gb-es megoldás már 1-3 mikroszekundomos olvasási-, illetve 70 mikroszekundumos írási késleltetéssel büszkélkedik. Az MLC alapú újdonság, vagyis a 256 Gb-es lapka ehhez képest már kétszer nagyobb kapacitást biztosít, cserébe viszont picit lassabb lesz: 5 mikroszekundumos olvasási és 150 mikroszekundumos írási késleltetésre számíthatunk, ami persze csak az előző két modellhez képest lassabb, a normál SSD-khez képest még így is szupergyors.

Galéria megnyitása

Csak úgy, ahogy a TLC NAND Flash alapú PM1733-as meghajtóknál, úgy a friss Z-NAND SSD meghajtóknál is rendelkezésre áll a PCIe 4.0 támogatás, illetve a dual-port képesség is. Folyamatos olvasási sebesség terén a 12 GB/s-os szint is elérhető lesz, de igazából nem ez.

A SZ1735-ös modell az öt év jótállási idő keretén belül napi 30 meghajtó-teleírást visel majd el, olvasási késleltetése pedig nagyjából 16 mikroszekundum lesz. A hírek szerint 3 GB/s körüli folyamatos adatátviteli tempóra, illetve 750 000 IOPS-os olvasási- és 250 000 IOPS-os írási teljesítményre lesz képes a friss meghajtó. A bemutatott újdonság 4 TB-os adattároló kapacitást kínál, ami elég komoly előrelépés az első generációs SZ985-ös modellhez képest,annál ugyanis még csak 800 GB volt a plafon.

A fentebb bemutatott újdonságok az elkövetkező hónapok során kerülnek forgalomba, illetve az üzletek polcaira.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap