Nagyon jól áll a Micron GDDR5X fronton

A 10 Gbps-os GDDR5X memóriachipek sorozatgyártása már megkezdődött, sőt, már a gyorsabb kiadások mintapéldányait is gyártják.

Nagyon jól áll a Micron GDDR5X fronton

A Micron a jelek szerint nagyon jól áll GDDR5X fronton, ugyanis egy friss blogposztban Kris Kido, a grafikus memória üzletág globális igazgatója elárulta, a GDDR5X memóriachipek tömegtermelése már megkezdődött. Korábban még arról volt szó, hogy a tömegtermelés beindítására majd csak nyáron kerülhet sor, azaz a tervezett ütemhez képest sokkal jobban alakul a helyzet.

Ez persze sejthető volt, hiszen a nemrégiben bemutatott GeForce GTX 1080 pont GDDR5X fedélzeti memóriát használ, hivatalosan pedig május 27-én válik elérhetővé kereskedelmi forgalomban, ami azt jelenti, hogy már tömegtermelésben kell lenniük a GDDR5X memóriachipeknek ahhoz, hogy a rajt tervezett időpontja tartható legyen. A Micron tehát remekül veszi az akadályokat, de erre szükség is van, mert a grafikus memóriachipek szegmensében meglehetősen kiélezett verseny közepette kell helytállnia.

Így néz ki egy GDDR5X típusú memóriachip

Jelenleg a 10 Gbps-os GDDR5X memóriachipek sorozatgyártása zajlik – ilyenek lesznek a GeForce GTX 1080-as modelleken is –, de a vállalat már a 11 Gbps-os és 12 Gbps-os memóriachipek mintapéldányainak gyártását is elkezdte. A GDDR5X mellett szól, hogy a GDDR5-höz képest csak minimális mérnöki extra munkára van szükség az új technológia alkalmazásához, messze nem olyan bonyolult, mint a HBM, azaz a High-Bandwidth Memory, ami drága interposerrel kapcsolódik a GPU felületére, a HBM tokozáson belül pedig vertikális vezetékek (TSV-k) kötik össze a memórialapkákat. Noha a HBM drága, cserébe viszont hely- és energiatakarékos, memória-sávszélessége pedig igen magas, így elsősorban csúcskategóriás termékek esetében éri meg alkalmazni.

Persze mindkét technológiának megvannak az előnyei és a hátrányai, de azért a GDDR5X-et sem szabad leírni, hisz az is tökéletesen életképes – csak más piaci szegmensben versenyez. A 11 Gbps-os és 12 Gbps-os GDDR5X memóriachipek így sem vérszegény megoldások, hiszen 384-bites memória-adatsínen keresztül akár 576 GB/s-os memória-sávszélesség elérésére is képesek, ami az első generációs HBM 512 GB/s-os értékéhez képest nem hangzik rosszul.

A GDDR5X memóriachipekkel hamarosan még több AMD és Nvidia videokártyán találkozhatunk.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward