Mothergunship - Lő, ugrik, röhög, ismétel

Fárasztó abszurd humor, a képernyő háromnegyedét elfoglaló lövedék-hullámok és eszelősebbnél eszelősebb fegyverek. Ha nem ódzkodunk a procedurálisan generált játékoktól, és jók a reflexeink, akkor remekül fogunk szórakozni!

Mothergunship - Lő, ugrik, röhög, ismétel

70 %
{{ average }} %
Szerzői értékelés
Szerző
70
%
Olvasói értékelés
Olvasó
Olvasói értékelés
{{ average }}
%
{{ average }}
%

Erwin Schrödinger neve még a nem hogy a kvantumfizikával, de a könnyebb fajsúlyú reáltudományokkal hadilábon állók körében is ismert. Hiszen gondolatkísérlete, melyben egy macskát egy radioaktív izotóp lebomlásának regisztrálása esetén összetörő mérgesgáz-fiolával zárnak be egy dobozba, és mindaddig az élet és a halál között lebeg, míg megvizsgálásával arra nem kényszerítjük, hogy egy egyértelmű állapotot vegyen fel, megannyi filmben és irodalmi műben felbukkant az évek során. Sőt, még egy jópofa akció-platformert is ihletett. Ám ha a világhírű tudós még élne, alighanem antidepresszánsokkal teletömve tengetné napjait, mivel ötletét rengetegen félreértették. Ugyanis Schrödinger a szuperpozíció abszurd, Werner Heisenberg által kiötlött, úgynevezett koppenhágai értelmezését akarta kikarikírozni felvetésével, mert meglátása szerint a jelenséggel egyedül kvantumszinten kell számolni. De üzenetének azon része, miszerint a macska nem lehet egyszerre élő és holt, elsikkadt.

Ahogy ebből könnyűszerrel megállapítható, a bonyolult témák fejtegetése jó eséllyel azzal jár, hogy a felületes érdeklődők félreértik az embert. Szerencsére a Grip Digital, továbbá a Terrible Posture Games tagjai számoltak ezzel a fenyegető veszélyforrással és teljes erejükkel azon voltak, hogy legújabb alkotásuk, a Mothergunship esetében még vicc szintjén sem merülhessen fel efféle gikszer. Fáradozásaikat siker koronázta: egy olyan egyszerű, letisztult FPS-bullet hell keveréket kapunk, aminek a végigjátszása közben elvi esély sincs arra, hogy jelképes mondanivalót lássunk bele. Nincs posztmodern, sorok közötti társadalomkritika, sem átvitt értelem. Csak mi vagyunk, kismillió, az életünkre törő mechanikus hullajelölt, és a legkérgesebb szívű fegyvermániákus szemébe is könnyeket csaló gyilokszerszámok.

A hetedrangú sci-fi-be illő, és ennek megfelelően prezentált alaphelyzet szerint egy speciális mecha-vértet viselő elit katonát alakítunk, aki egy robotokból álló idegen faj ellen védi az emberiséget. Veterán problémamegoldónk helyzete akkor sem lenne könnyű ha, nem lenne megszokott a praxisában az alsó hangon hússzoros túlerővel vívott, egyenlőtlen küzdelem. Elvégre szövetségesei amellett, hogy jellemzően nem a Mensa tagjai közül kerülnek ki, az esetek javában körülbelül annyira értenek választott hivatásukhoz, mint angolna a zongorahangoláshoz. A prímet a hadműveleteinket irányító, vezetői képességei totális hiányát karizmatikus-bombasztikus szövegekkel ellensúlyozó ezredes viszi. Ám akad itt még heccből-viccből porig alázott, szolgalelkű mesterséges intelligencia, egy vasbeton oszlop szociális érzékenységével bíró technikus, és finoman sejtetve, hogy a készítők nem vetik meg a pszichedelikus drogokat, a Starfox-franchise Slippy Toad-jának a stílszerűen az űrhajósokat kommandírozó paródiája is feltűnik. Ilyen szereplőgárdával persze fölösleges normális történetet várnunk: fárasztó egysorosok, a Csupasz pisztoly trilógiába illő tömény, agyzsibbasztó hülyeségek, és abszurdabbnál abszurdabb helyzetek követik egymást.

Galéria megnyitása

A hangsúly azonban természetesen nem az időnként fizikai fájdalmat okozó szövegeken, hanem a non-stop akción van. Dolgunk, ahogy azt sejteni lehet, papíron nem túl bonyolult. Legfőbb célunk, hogy térdre kényszerítsük a címszereplő űrerődöt irányító mesterséges intelligenciát. Ennek érdekében procedurálisan generált pályákon kell eljutnunk a központi szobáig, hogy felrobbantsuk azokat, vagy információt lopjunk a szerverekről, és idővel kivethessük hálónk a nagyvadra. Eközben fejlődésünket biztosítandó, annyi, felrobbanása után tapasztalati pontokat és hébe-hóba új felszerelés vásárlására fordítható pénzérméket maga mögött hagyó űrlényt kell pokolra küldenünk, amennyit nem szégyenlünk. Pofonegyszerű rendszer, pár perc alatt bele lehet jönni, de érdemes készülnünk arra, hogy hébe-hóba egy szolidabb toronyház méretével vetélkedő főellenség színesíti a kalandunk, és hogy speciális szobákba is benyithatunk. Ezeknél vagy egy kihívást abszolválhatunk, például megadott időn belül kell ócskavassá redukálnunk a fémtestű agresszorokat, vagy némi extra zsákmányért láva, vagy más, súlyosan zavaró körülmény keseríti meg az életünk.

Emellett azzal is érdemes számolnunk, hogy bármerre is megyünk a helységek hemzsegnek rosszakaróinktól. Teljesen megszokott látvány, hogy rakéták már-már összefüggő sorfala suhan felénk, tucatnyi lézer-lövedéket kerülgetünk és elsőre könnyen úgy tűnhet, hogy hozzávetőlegesen annyi esélyünk van, mint hintalónak az angol nagyderbin. Ám mi sem állhatna távolabb a valóságtól. A triplaugrás-funkciónak hála alapesetben is elképesztő mobilitást nyújtó, a szintlépések során kapott pontokból erősíthető páncélunkba bújva akkor is a halál szélsebesen cikázó angyalai lennénk, ha nem barkácsolhatnánk eszelősebbnél eszelősebb puska-monstrumokat. A szisztéma pofonegyszerű. Karakterünk a jobb és bal kezére is szerelhet egy-egy fegyvert. Ha beérjük a puszta minimummal, elég csupán a legszimpatikusabb készség csövét ráapplikálni a vértezetünkre, de lehetőségünk van arra, hogy aljzatokat használva kiéljük a kreativitásunkat. Növelhetjük a sebzést, a sebességet, vagy éppen olyan extra hatásokkal édesíthetjük meg pusztítás-orgiánkat, mint, hogy a célt tévesztett lövedékek pattognak egy kicsit. Ráadásul ha akarjuk, egyszerre több csövet is kombinálhatunk. Ergo, a játékstílusunktól függ, hogy egy lángszóró-rakétavető párosítással, esetleg két-három gépágyúval, shotgun-lézerpuska hibriddel, vagy mással keserítjük meg a nyomorult megszállók felbukkanásunk után többnyire igen kurta életét.

Galéria megnyitása

Így összességében, ha már csömörünk van a hat-nyolc sorban definiálható műfajú, túlságosan is komplex címektől, és nem vágyunk másra, mint egy, a reflexeinket próbára tevő, adrenalinpumpáló hentfesztiválra, akkor a Mothergunship kitűnő választás – ám ez távolról sem jelenti azt, hogy hibátlan lenne. A legnagyobb gondot a kissé szerény, nagyobb dózisban monotonná váló ellenfélkínálat jelenti és természetesen az efféle alkotások örök rákfenéjének számító, sokak számára túlzónak ható véletlen-faktor is igen idegölő tud lenni. Hiszen, miután kizárólag a program kegyétől függ, hogy mennyi pénzt és tapasztalati pontot szedhetünk össze, illetve, hogy milyen a boltok kínálata, könnyedén megeshet, hogy semmi értelmesre nem tudjuk elverni a vagyonunk. Vagy épp ellenkezőleg, a templom egere által is lenézett pechvogelként sóvárgó tekintettel meredünk egy, erőfeszítéseink dacára elérhetetlen álomnak maradó alkatrészre. De ezek a negatívumok nem nyomnak annyit a latba, mint a pozitívumok, főleg a kooperatív játékmód. Ezért ha egy kicsit takarékra tennénk az agyunk, egy percig se habozzunk – főleg, mivel a Steam-ről letölthető demónak hála, ingyenes kóstolót kaphatunk abból, hogy mi is vár ránk.

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása grid_on

Összefoglalás

Mothergunship - Lő, ugrik, röhög, ismétel

Mothergunship - Lő, ugrik, röhög, ismétel

Mothergunship - Lő, ugrik, röhög, ismétel
Szerzői értékelés
70
%
Egy humoros-akciódús hentelde, ami komoly kihívás elé állít.
Ha szeretjük az abszurd poénokat, az atmoszférája magával ragad, rengetegféle fegyvert készíthetünk benne és egy percig sincs megállás.
Nagyobb dózisban kissé monoton, és néha túl sok a véletlen elem.
{{ totalLabel }}
%
{{ userRateLabel }}

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap