Modokat is lehet árulni a Steamen

Az indie-stúdiókéhoz hasonló „modder-robbanás” várható?

Modokat is lehet árulni a Steamen

A rajongói tartalmak szerepe egyre fontosabb egy játéknál. Egy-egy program megvásárlásánál döntő tényező, hogy van-e körülötte aktív, modokat készítői rajongói tábor. Hogy már nem hobbiról, hanem komoly üzletágról van szó, azt kevés dolog mutathatná jobban a Valve Steam Workshopjánál, aminek alkotói annak 2011-es indulása óta jórészt csak kozmetikai jellegű kiegészítőkért több mint ötvenhétmillió dollárt zsebelhettek be. A cég nyilatkozatai alapján egy ideje várható volt, hogy nem csak a saját, hanem más stúdiók játékaira is kiterjesztik a pénzért való tartalomkészítés lehetőségét.

Ez a tegnapi nap folyamán be is következett: immár szabadon lehet árulni a különféle modokat. A hobbi-programozók maguk határozhatják meg az árat, és természetesen dönthetnek úgy, hogy művükért nem kérnek egyetlen dollárt, vagy eurócentet sem. Bár jelenleg még csak a hétvégére ingyenessé tett Skyrimnál lehet élni ezzel az opcióval, gyaníthatóan hamarosan jelentősen ki fog bővülni az érintett alkotások köre.

Érdekesség, hogy a pénz-visszafizetési garanciától mindeddig mereven elzárkózó Valve a modok esetében kivételt tesz. Így, ha a megvásárolt rajongói alkotás nem nyerte el a tetszésünket a vásárlástól számított huszonnégy órán belül visszakaphatjuk a pénzünket.

Az intézkedésre érkezett reakciók meglehetősen vegyesek. Sokan üdvözlik a lépést, hiszen a Steam segítségével sok modkészítő juthat némi mellékeshez, sőt, a legjobbak alighanem a megélhetésüket is fedezni tudják majd. Azonban jócskán akadnak olyan hangok is, amelyek egyszerűen pénzlehúzásnak tekintik a Valve új intézkedését, egyesek pedig attól tartanak, hogy a könnyű keresetre ácsingózók miatt épp úgy fel fog hígulni a modder-szcéna, mint annak idején az indie játékok piaca, és a Steamet elöntik az amatőrebbnél amatőrebb kiegészítések. Ráadásul már most jöttek olyan esetek, hogy egyes modderek mások modjait is felhasználták a sajátjuk elkészítésekor, ami nem kis felháborodást keltett, miután pénzért kezdték értékesíteni.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward