Mobilhoz csatlakoztatható kamerákat mutatott be a Kodak

A Kodak a Sony QX szériás termékeiből meríthette az ihletet PixPro Smart Lens családhoz.

Mobilhoz csatlakoztatható kamerákat mutatott be a Kodak

A több mint 120 éves, egykor képalkotó eszközeivel az élen járó Kodak most a mobilfotózás térnyerésével próbál minél inkább visszatérni a köztudatba. A vállalat újdonságaihoz az ötletet a Sony QX10 és a Sony QX100 adhatta. Ezúttal is két eszközzel ismerkedhetünk meg, ám most már nyilván nem Sony exkluzív szerkezetekről beszélhetünk.

A PixPro Smart Lens család tagjai azoknak jelenthetnek majd megfelelő alternatívát, akiknek megtetszettek a Sony által bemutatott, okostelefonra csatlakoztatható kamerarendszerek, ám nem a japán gyártótól származó mobiltelefonnal rendelkeznek. A vállalat elgondolása alapján ezek az eszközök fogják betölteni az űrt a telefonba épített, rendkívül korlátolt fényképezők és a digitális ultrazoom masinák között. A Kodak szerint az okostelefonok legnagyobb hátránya az, hogy nem lehet velük a távolabbi objektumokra ráközelíteni. Nos, ezt a Smart Lens kamerák valóban meg fogják oldani, hiszen tekintélyes zoomátfogóval rendelkeznek.

A Kodak PixPro Smart Lens kamerák segítségével készített fényképek és videók a legtöbb esetben jobb minőségűek, és persze jobban fókuszáltak lehetnek az optikai zoomnak köszönhetően. A párosból a Smart Lens SL10 lesz a kisebbik modell. Az SL10 nevében a 10 a maximális zoomra utal: 28-280 mm-es lencsével van dolgunk, amit optikai képstabilizátorral (OIS) is felvérteztek. Ha videózásra került a sor, akkor 1080p-s felvételek rögzíthetőek vele. A Smart Lens SL25 ezzel szemben már akár 25-szörös optikai zoommal és ultraszéles, 24 mm-es nagylátószöggel kecsegtet (a tele állás az ismert paraméterek alapján 600 mm lesz). A Full HD videózás és az optikai képstabilizátor ebben is meg lesz. Az utóbbira itt már tényleg nagy szükség lesz a tekintélyt parancsoló zoom miatt. A Kodak azt még elárulta, hogy nem lesznek túlzottan nehezek a speciális kiegészítők, így jól hordozhatóak majd. Érdekes módon azt azonban nem tudhattuk meg, hogy mégis mekkora felbontású, és persze milyen átmérőjű a szenzor, ami a konstrukciók szívét jelenti.

Akárcsak a Sony termékei, a Kodak csatlakoztatható kamerái is vezeték nélküli adatkommunikációt folytatnak az okostelefonnal, tehát a mobiltól távolabb is kihelyezhetjük őket. A leírás szerint Wi-Fi kapcsolat épül ki a két eszköz között, így jónak ígérkezik a maximálisan áthidalható távolság és a sávszélesség is. A Smart Lens kamerákhoz készül majd egy ingyenesen letölthető és használható alkalmazás, ennek a segítségével aknázhatjuk ki a kiegészítőkben rejlő összes lehetőséget. Az applikáció egyaránt elérhető lesz az Androidot és az iOS-t futtató készülékekre is, vagyis a vezető trióból csak a Windows Phone fog hiányozni.

A Kodak PixPro Smart Lens kamerák alacsonyabb áron lesznek beszerezhetőek, mint a Sony QX-ek, de még így sem nevezhetőek olcsónak. A Smart Lens SL10 200 dolláros ajánlott fogyasztói áron kerül majd a boltokba, míg az SL25-ért már 300 dollárt fognak elkérni. A duó egyszerre jelenik majd meg valamikor tavasszal – pontosabb dátummal nem szolgáltak.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward