Shop menü

MINIMÁLIS RÁNCFELVARRÁST HOZ A SNAPDRAGON 782G

A Qualcomm legújabb lapkája csendben jött, és igazából nem is bír olyan jellemzőkkel, hogy nagy hírverést kellett volna neki csapni.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Minimális ráncfelvarrást hoz a Snapdragon 782G

A Snapdragon sorozat nagy sztárja most a 8 Gen 2 lapka, de a kertek alatt most megérkezett a Snapdragon 782G, amire nem igazán lehetett számítani, hiszen a régi névadási sémával újdonságot már nem igazán vártunk. A Snapdragon 6 Gen 1 és a 7 Gen 1 lapkák közé sorol be az új Snapdragon 782G.

A Qualcomm felsőközépkategóriás okostelefonok számára alkotta meg a Snapdragon 782G lapkát, és már azt is lehet tudni, hogy melyik lesz az első mobil ezzel a chippel. De ne szaladjunk ennyire előre, először vegyük szemügyre, mivel nyújt ez többet mint a Snapdragon 778G+. Az újdonság 2,5 GHz helyett már 2,7 GHz-ig képes elmenni az egy darab Kryo 670 Prime magnál. A CPU-nál más nem változott, a köztes, hárommagos klaszter 2,2 GHz-es (Kryo 670 Gold), a hatékony Kryo 670 Silver magok pedig 1,9 GHz-ig skálázódhatnak.

Galéria megnyitása

A grafikus feldolgozó egység maradt a régiben, itt is az Adreno 642L található, ami egy korrekt megoldás, a legtöbb játékot már gond nélkül képes mozgásba lendíteni. Nem véletlen, hogy biztosított a Snapdragon Elite Gaming támogatás is. Az órajelekkel játszott egy kicsit a Qualcomm ebben az esetben is, de nem tudni pontosan, hogy milyen frekvencia elérésére képes az Adreno 642L a Snapdragon 782G keretei között. Persze a vásárlóknak nem is ez számít, hanem hogy a teljesítmény miként fog alakulni.

A Snapdragon 782G a processzort tekintve mindössze 5 százalékos gyorsulást hoz, és a grafikus egységnél sem történt nagy változás, az IGP 10%-nyi pluszt képes magából kisajtolni ideális esetben.

Az újdonság gondoskodik a hatodik generációs AI Engine támogatásról, egyebek mellett a Hexagon 770 feldolgozó egységnek köszönhetően (12 TOPS a számítási kapacitása). Adott a második generációs Sensing Hub érzékelő központ dedikált alacsony fogyasztású processzorral az egyszerű adatok kezelésre. LPDDR5 memóriát kezel a Snapdragon 782G, és akár 16 GB RAM is mellé pakolható.

Full HD+ felbontású képernyőket támogat alapból a rendszerchip, és ilyenből akár 144 Hz-es is kerülhet mellé. Külső képernyő 4K Ultra HD felbontásig is csatlakoztatható hozzá, ezeket 60 Hz mellett tudja meghajtani. Akár 200 MPixeles kamerát is lehet a Snapdragon 782G mellé tenni, támogatott a HDR videózás, és tud a 4K felvételek mellett lassítást is nyújtani 240 FPS-sel 720p-ben. A lapka képes kezelni a Rec. 2020 színteret, támogatja a HDR10+-t és a VP9 videókkal is boldogul.

Galéria megnyitása

Integrált 5G modemmel lépett a színre a Snapdragon 782G, a Snapdragon X53 modemet kapta meg, ami 3,7 Gbps-os tempóra képes, és támogatja a mmWave tartományt is a Sub-6 mellett. Megkapta az egység a FastConnect 6700 kapcsolati alrendszert, ami gondoskodik a Wi-Fi 6E támogatásról és a Bluetooth 5.2-ról is. Adott a Snapdragon Sound technológia támogatása a Bluetooth LE Audio kiterjesztéssel együtt, és nem jelent majd gondot az NFC, valamint GPS kapcsolati lehetőség biztosítása sem.

A Snapdragon 778G+-hoz hasonlóan a TSMC 6 nm-es eljárással készül a Snapdragon 782G is – nem meglepő módon. Az egység támogatja a Qualcomm Quick Charge 4+ gyorstöltést, de a legtöbb cég a szabványos megoldásokat általában úgyis egyedire cseréli, ha a töltésről van szó.

Galéria megnyitása

A Qualcomm legújabb rendszerchipje jelen állás szerint a Honor 80 okostelefonban jelenhet majd meg, és idővel persze egyéb eszközök is használatba vehetik. A Honortól is jöhetnek majd olyan eszközök, amik ezt alkalmazzák.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére