Mini LED kijezlőt kaphat az iPad és a MacBook

Jelentős fejlődést hozhat a képminőségben az új technológia bevezetése.

Mini LED kijezlőt kaphat az iPad és a MacBook

Az Apple a megjelenítők minőségére általában kiemelt figyelmet fordít, és ezért is küzd mostantól új eszközzel az iPhone-ok esetében az utángyártott panelek használata ellen. A vállalat a csúcskategóriás iPadek és MacBookok esetében elképesztően jó képminőséggel tud szolgálni, és most azt a célt tűzhette ki maga elé a vállalat, hogy minden eddiginél jobb látványvilággal kápráztassa el a vásárlóit.

A legfrissebb jelentés szerint a hordozható készülékek esetében az Apple Mini LED technológiás megjelenítőt szeretne bevetni, és erről Ming-Chi Kuo számolt be. Mint azt tudjuk, Kuo szavait érdemes komolyan venni, mert az Apple-höz közel álló elemző nagyon kevés alkalommal téved. Ha igaza lesz a szakembernek, akkor az iPadek és a MacBookok valóban elképesztően szép, dinamikus képet lesznek képesek előállítani. Kuo szavai alapján az Apple 2020 legvégén és 2021 elején rukkolhat majd elő a Mini LED paneles fejlesztéseivel.

Galéria megnyitása

A TF International Securities munkatársa arról ír a legújabb beszámolójában, hogy az Apple egy olyan fejlett Mini LED-es megoldással szeretne előrukkolni, aminél már a tízezres nagyságrendet is elérheti az egyedileg vezérelt fénykibocsátó diódáknak a mennyisége. A Mini LED és a MicroLED neve hasonló kicsit, de a technológiai szempontból nem szabad őket összekeverni, nagyon más ez a kettő megoldás. A MicroLED-től eltérően a Mini LED nem úgy működik, hogy minden pixelt, alpixelt külön LED alkot, hanem itt még csak egy olyan háttérvilágítás van az LCD panellel ötvözve, ami elképesztően kifinomultan vezérelhető a megjelenített tartalomhoz igazítva (local-dimming).

A Mini LED révén már nagyon szép kontrasztot lehet varázsolni a kicsi felületeken egészen pontos vezérléssel. Ming-Chi Kuo arról beszélt, hogy már 10 000 LED dolgozhat egyedileg irányítottan a MacBook és az iPad kijelzője mögött, ami elképesztően nagy ugrás lenne a mostani panelekhez képes, viszonyításképpen az Apple Pro Display XDR 576 különböző ponton vezérelt fényforrással rendelkezik. Ahhoz hogy ezt elérje a cupertinói alakulat, állítólag olyan LED-eket fog használni, amiknek a mérete 200 mikron alatt van.

Galéria megnyitása

A szakember úgy tudja, hogy az iPad és a MacBook esetében is nagyobb méretre szabott Mini LED megjelenítővel kell számolni. A táblagép 10 és 12 hüvelyk körüli méretekben jöhet, míg a noteszgépnél 15 és 17 col körüli lehet a képátló. Azt külön is kiemelte Kuo a jelentésében, hogy biztosan a csúcsmodellek fognak a különböző termékkategóriákon belül ilyen kijelzőt kapni, mert ennek nagy lesz a felára a korában használt megoldásokhoz képest, ami megemeli az összegzett előállítási költséget.

Bár manapság már elvileg nem jelent problémát a középméretű OLED panelek gyártása sem, az Apple valószínűleg azért döntött inkább az LCD tovább fejlesztése mellett a Mini LED technológia bevetésével, mert ezáltal nem kell függnie a Samsungtól. Az Apple inkább megpróbálja a megfelelő képminőséget elérni a Mini LED bevetésével. Az OLED-del szemben pedig még technológiai előnye is van ennek, itt tudniillik egyáltalán nem kell attól tartani, hogy beégés alakulna ki a megjelenítő felületének bármely pontján, vagy idővel elfáradna és csökkenne a fényereje.

Ming-Chi Kuo szerint az Apple számára fejlesztett Mini LED elég vékony lesz ahhoz, hogy kellően kompakt készülékeket lehessen vele létrehozni, és a fentieknek megfelelően nem okoz majd itt gondot a kiemelkedően széles színvilág és a kiváló kontraszt garantálása, no meg a HDR támogatás biztosítása sem. Az LG Display lehet majd az Apple elsőszámú beszállítója a Mini LED technológiás megjelenítők esetében, és olyan vállalatok lehetnek még a részesei az ellátási láncnak, mint az Epistar, a Zhen Ding, a Radiant Opto-Electronics, a Nichia, az Avary Holding, valamint a TSMT.

Ha minden a vállalat jelenlegi tervei szerint alakul, akkor a Mini LED kijelzős iPad fog előbb jönni. Kuo aránylag pontosan behatárolt megjelenési időpontokat is elhintett, ezek alapján az érintett iPad 2020 negyedik negyedévében vagy 2021 első negyedévében jöhet, és ezt kövezően debütálhat az új technológiával felvértezett MacBook 2021 első vagy második negyedévében.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap