Minden korábbinál részletesebb agyi atlaszt állítottak össze

Az eddigieknél ötvenszer részletesebb, háromdimenziós anatómiai atlasz elkészítéséhez összesen 7400, hajszálnál vékonyabb szeletre vágták az agyat, majd mikroszkóppal nagyfelbontású felvételeket készítettek minden egyes szeletről. A következő fázisban  a kutatók szuperszámítógépek segítségével felépítették a felvételekből az agy háromdimenziós modelljét. 

Minden korábbinál részletesebb agyi atlaszt állítottak össze

Egy tízéves projekt végeredményeként minden korábbinál részletesebb térkép készült az emberi agyról. A BigBrain néven futó atlasz mikroszkopikus szinten enged betekintést a neuronok által alkotott komplikált struktúrákba, ami óriási előrelépést jelent a korábbi agyi térképekhez képest. Ahogy David Van Essen, a Washington Egyetem neurobiológusa fogalmazott, a BigBrainhez képest a korábbi atlaszok olyanok, mintha a mai legprecízebb térképeket 17. századi változataikkal vetnénk össze.

Az agy különfél formájú és méretű idegsejtek bonyolult hálózataiból áll össze. A BigBrain révén végre minden korábbinál pontosabban megállapítható, hogy melyik régióban vannak szorosabban, illetve lazábban „pakolva” a neuronok, és hogy az egyes agyi területeken milyen sejtek végzik a különböző feladatokat.

Az atlasz összeállításához egy 65 éves nő agyából készítettek metszeteket. Összesen 7400, hajszálnál vékonyabb szeletre vágták az agyat, majd mikroszkóppal nagyfelbontású felvételeket készítettek minden egyes szeletről. A képek előállítása összesen több mint ezer órát vett igénybe, a következő fázisban pedig kanadai és német szuperszámítógépek segítségével a kutatók felépítették a felvételekből az agy háromdimenziós modelljét.

A szakértők bárki számára ingyenesen hozzáférhetővé teszik az emberi agy eddigi legrészletesebb anatómiai modelljét, amely 20 mikrométeres felbontásával ötvenszer részletesebb képet mutat, mint az eddigi legjobb, szkenneléses felvételek alapján készített atlaszok. Az új térkép minden agykutatással kapcsolatos projektben jelentős segítség lehet, függetlenül attól, hogy a kutatók az agy melyik részét és milyen szempontból vizsgálják.

A BigBrain az európai kezdeményezésű Human Brain Project része, amelynek célja az emberi agy minél tökéletesebb szuperszámítógépes szimulációjának elkészítése. Bár a mostani atlasz egyetlen személy agya alapján készült, jelentősége óriási, mondja Van Essen, aki az emberi genom első alkalommal történő szekvenáláshoz hasonlította az eredményt. Az atlasz a továbbiakban referenciaként szolgálhat a hasonló adathalmazokhoz, mondta el Katrin Amunts, a Jülichi Ideg- és Orvostudományi Intézet munkatársa, a kutatás vezetője, aki hozzátette, már meg is kezdték a következő emberi agy hasonló részletességű feldolgozását, ami a technika fejlődése miatt várhatóan jóval gyorsabban fog menni, mint az első alkalommal.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward